Πίνακας Περιεχομένων
  1. Djokovic: «Εξετάστηκα από επιτροπη της κυβέρνησης»
  2. «Θα μου ακυρώσετε τη βίζα;»
  3. «Δεν ξέρω τι να κάνω αυτή τη στιγμή»
  4. «Αφήστε με να καλέσω τον ατζέντη μου»

  Σε μια ημέρα που ο Novak Djokovic δικαιώθηκε δικαστικά, αλλά μπορεί να δει τον υπουργό Μετανάστευσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να τον απελαύνει από τη χώρα, η Guardian δημοσιεύει το έγγραφο που δόθηκε από τις αυστραλιανές αρχές, με όλη τη συνέντευξη-ανάκριση του Σέρβου τενίστα από τις αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου της Μελβούρνης.

  Από τον διάλογο που ακολουθεί, είναι ενδεικτική η παγωμάρα και το σάστισμα του Nole, που δε μπορεί να αντιληφθεί τι πρέπει να κάνει για να μην ακυρωθεί η βίζα του.

  Δείτε αναλυτικά τον διάλογο του Σέρβου με τον αστυνομικό που ξεκίνησε στις 12 και 30 το βράδυ και τελείωσε 7 ώρες αργότερα.

  Djokovic: «Εξετάστηκα από επιτροπη της κυβέρνησης»

  Αστυνομία: Είστε εμβολιασμένος;

  Djokovic: Όχι, δεν είμαι.

  Αστυνομία: Σας ευχαριστώ. Έχετε νοσήσει με Covid-19;

  Djokovic: Ναι, είχα δύο φορές Covid. Μια τον Ιούνιο του 2020 και πρόσφατα – βγήκα θετικός σε PCR στις 16 Δεκεμβρίου του 2021. Έχω τα έγγραφα που το επιβεβαιώνουν. Αν θέλετε, μπορώ να σας τα παρέχω.

  (Σε αυτό το σημείο η διαδικασία διακόπτεται, για να βγάλει ο αστυνόμος φωτοτυπίες τα έγγραφα. Επιστρέφει στις 00:35 για να του επιβεβαιώσει ο Djokovic ότι έχει συμπληρώσει ο μάνατζερ του την αίτηση για τη βίζα που του δίνει την ιατρική εξαίρεση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εισέλθει στην Αυστραλία)

  Αστυνομία: Οκ, αυτό το γράμμα εδώ, αυτή η εξαίρεση αναφέρει μια επιτροπή της ομοσπονδίας Τέννις της Αυστραλίας, δεν αναφέρει ομοσπονδιακή κυβέρνηση…Αλλά είστε σίγουρος απόλυτα..;

  Djokovic: Ναι, η διαδικασία ήταν…Ναι, η διαδικασία ήταν δύο ανεξάρ…δύο ιατρικές επιτροπές…Η μία ήταν συνδεδεμένη σίγουρα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

  (Η συνέντευξη διακόπτεται ξανά. Αποδεικνύεται ότι ο Djokovic έχει μπερδευτεί και το πιστοποιητικό εξαίρεσης που έχει είναι από την κυβέρνηση της Βικτώρια)

  Djokovic: Ναι, κοιτάξτε, το έλεγξα με τον ατζέντη μου. Αυτό το πιστοποιητικό εξαίρεσης μου δόθηκε από μια ανεξάρτηση επιτροπή ειδικών από την ομοσπονδία Τέννις της Αυστραλίας και η απόφαση της επιτροπής ελέγχθηκε και εστάλη από μια ανεξάρτητη επιτροπή της κυβέρνησης της Βικτώρια.

  «Θα μου ακυρώσετε τη βίζα;»

  Αστυνομία:  Πριν όμως μου είπατε ότι έγινε από την ομοσπονδιακή.

  Djokovic: Ναι, μάλλον έκανα λάθος, δεν ήταν η ομοσπονδιακή, ήταν η κυβέρνηση της Βικτώρια που επέλεξε την ανεξάρτητη επιτροπή που έλεγξε μαζί με το Australian Open.

  Αστυνομία: Αυτό είναι εντάξει, όμως το θέμα είναι ότι έρχεσαι στην Αυστραλία, η οποία διοικείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

  Djokovic: Αυτό το κατανοώ. Χρειάζεστε περισσότερα έγγραφα από μένα;

  Αστυνομία: Ναι, εφόσον ισχυρίζεστε ότι λάβατε μέιλ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Θέλουμε να σας δώσουμε την ευκαιρία να παρέχετε όλες τις πληροφορίες που μπορείτε.

  Djokovic: Εντάξει. Λοιπόν, δεν λάβαμε μέιλ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Λάβαμε αυτό από την ιατρική επιτροπή του Australian Open, που είναι οι διοργανωτές. Αυτό λάβαμε.

  Αστυνομία: Εντάξει, αυτό αρκεί.

  Djokovic: Με συγχωρείτε. Ζητώ συγγνώμη.

  (Για τρίτη φορά διακόπτεται η συνέντευξη και ο Novak Djokovic περιμένει 3 ώρες μέχρι να επιστρέψει ο υπεύθυνος. Τον ενημερώνουν ότι υπάρχει μια εντολή για πρόθεση ακύρωσης της βίζας του)

  Αστυνομία: Θα σας διαβάζω όλες τις πληροφορίες.

  Djokovic: Δεν κατανοώ, θα μου ακυρώσετε τη βίζα ή…

  Αστυνομία: Υπάρχει μια εντολή για πρόθεση ακύρωσης υπό το νόμο Μετανάστευσης 1958 άρθρο 116. Επομένως, από τη στιγμή που θα σας δώσω αυτή την εντολή, θα έχετε 20 λεπτά, ή και περισσότερα αν το αιτηθείτε, και θα πρέπει να μας παρέχετε λόγους για να μην κάνουμε την ακύρωση.

  Djokovic: Ειλικρινά, αδυνατώ να κατανοήσω τι άλλο μπορώ να σας δώσω. Σας έδωσα όλα μου τα έγγραφα που η Ομοσπονδία Τέννις και η κυβέρνηση της Βικτώρια μου ζήτησαν. Το κάνουμε αυτό τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες. Ο ατζέντης μου κι εγώ είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί τους.

  Αστυνομία: Ναι.

  Djokovic: Μου επέτρεψαν να έχω την εξαίρεση για τον εμβολιασμό. Αιτήθηκα, ενέκριναν, δεν ξέρω τι άλλο να σας πω…Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος που δε με αφήνετε να μπω στη χώρα. Περιμένω 4 ώρες και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Είναι δηλαδή έλλειψη εγγράφων; Τι ακριβώς σας λείπει;

  «Δεν ξέρω τι να κάνω αυτή τη στιγμή»

  Αστυνομία: Λοιπόν, ναι, θα σας διαβάσω όλες τις πληροφορίες και θα σας δώσω ένα αντίγραφο αυτού επίσης…

  Djokovic: Επομένως, έχω νομικά 20 λεπτά για να μπορέσω να σας παρέχω περαιτέρω πληροφορίες τις οποίες δεν έχω; Στις 4 το ξημέρωμα; Με βάζετε σε πολύ δύσκολη θέση γιατί δε μπορώ να καλέσω τον διευθυντή της Ομοσπονδίας Τέννις στις 4 το πρωί, δεν μπορώ να μιλήσω με κανέναν από την κυβέρνηση της Βικτώρια. Με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Δεν ξέρω τι άλλο να σας πω. Όσα μου ζήτησαν να κάνω, είναι εδώ.

  Αστυνομία: Ναι.

  Djokovic: Και δε θα καθόμουν εδώ μπροστά σας, εάν δεν είχα συμμορφωθεί με όλους τους νόμους και τις διαδικασίες της κυβέρνησης σας. Επομένως, για μένα είναι σοκαριστικό που θα μου δώσετε την εντολή για να ακυρώσω τη βίζα μου, με βάση τι; Αν μπορείτε, να περιμένουμε μέχρι τις 8 το πρωί και να καλέσω τότε το Tennis Australia και να βρουν αυτοί την άκρη. Αλλά τώρα; Όλοι θα κοιμούνται. Δεν ξέρω τι να κάνω αυτή τη στιγμή. Κατανοώ πως νομικά ακολουθείτε πρωτόκολλο, αλλά δε βγάζει άκρη. Έχω κάνει όλα όσα θα μπορούσα να κάνω. Τώρα μπορώ να καλέσω μόνο τον ατζέντη μου. Μου είπατε να μη χρησιμοποιήσω το τηλέφωνό μου, επομένως δεν επικοινωνώ με κανένα. Κανένας δε γνωρίζει τι συμβαίνει.

  Αστυνομία: Χμμ…

  Djokovic: Ειλικρινά, πρέπει να σας καταλάβω γιατί μου δίνετε πολύ αόριστες απαντήσεις ή καθόλου απαντήσεις για τις τελευταίες 4 ώρες. Η πρόθεση να συσκεφθείτε για ακύρωση της βίζας μου, δεν κατανοώ τι ακριβώς σημαίνει.

  (Ο συνεντευκτής ενημερώνει τον Nole πως κάτω από τον νόμο Βιοασφάλειας του 2015, αυτές είναι οι προϋποθέσεις εισόδου σε αυστραλιανό έδαφος και πως η νόσηση με Covid-19 δεν θεωρείται ιατρικός λόγος για εξαίρεση από τον εμβολιασμό για να μπει στην Αυστραλία).

  Djokovic: Συγγνώμη που διακόπτω, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ανεξάρτητη επιτροπή της κυβέρνησης της Βικτώρια έχει ξεκαθαρίσει πως αν έχει κάποιος αναρρώσει ή έχει το θετικό τεστ και το αρνητικό τεστ κορωνοϊού στο τελευταίο εξάμηνο και διαθέτει επαρκή αριθμό αντισωμάτων, τότε πληροίς τα κριτήρια για να πάρεις εξαίρεση. Έτσι την πήρα. Επικοινώνησα απευθείας με την κυβέρνηση της Βικτώρια, αυτό είναι απόλυτα αληθές.

  (Ο συνεντευκτής διαβάζει μια ανακοίνωση στο Djokovic που του λέει ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, το οποίο επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Προσθέτει πως αν η βίζα ακυρωθεί, θα τον εμποδίσουν να μπει στην Αυστραλία για τα επόμενα τρία χρόνια. Μετά ζητά από τον Djokovic να υπογράψει το έγγραφο).

  «Αφήστε με να καλέσω τον ατζέντη μου»

  Djokovic: Δεν ξέρω τι να κάνω στις 4 το πρωί. Αν με αφήσετε να ενεργοποιήσω το κινητό μου, να καλέσω τον ατζέντη μου και να προσπαθήσω να βρω έναν άνθρωπο από το Tennis Australia…

  Αστυνομία: Εντάξει. Αλλά πρέπει να ακολουθήσω τη διαδικασία και είναι εντάξει αν δεν το υπογράψετε, αλλά εγώ πρέπει να το κάνω και να βγάλω ένα αντίγραφο, να σας το δώσω και να δηλώσω πως δεν το υπογράφετε.

  Djokovic: Οκ, άρα μου εξηγείτε αν θα μου επιτρέψετε αν μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες χρησιμοποιώντας το κινητό μου;

  Αστυνομία: Όχι σε αυτό το στάδιο. Μόλις τελειώσω με αυτό και τελειώσει η συνέντευξη, θα γυρίσω και θα σας πω.

  (Για 4η φορά διακόπτεται η συνέντευξη και 9 λεπτά μετά αρχίζει. Ο Djokovic μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του τώρα. Μέχρι τις 5 και 20 το πρωί δεν υπάρχει εξέλιξη και ο Σέρβος ενημερώνεται πως θα τον μεταφέρουν σε ξενοδοχείο στην πόλη).

  Djokovic: Αυτό το ξενοδοχείο είναι για Covid; Τι ακριβώς είναι;

  Αστυνομία: Όχι, είναι, δε θυμάμαι το όνομα του, ένα μέρος…Υποθέτω ότι το υπουργείο έχει συμφωνία με το ξενοδοχείο να μεταφέρονται εκεί όσοι τους έχουν αρνηθεί την είσοδο στη χώρα.

  Djokovic: Οκ. Μπορώ να πάρω τις βαλίτσες μου;

  Αστυνομία:  Πρώτα θα πρέπει να δω ποια είναι η απάντηση σας στην πρόθεση ακύρωσης. Έχετε να πείτε κάτι; Γιατί θα πρέπει να μην ακυρωθεί η βίζα;

  (Ο Djokovic δηλώνει ξανά τους λόγους που θα πρέπει να μην ακυρωθεί η βίζα του. Η συνέντευξη σταματά για 6η φορά στις 6 και 14 και αρχίζει πάλι στις 7 και 38. Ο Σέρβος ενημερώνεται ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ακυρώσει τη βίζα)

  Αστυνομία: Άλλα σχετικά πρακτορεία θα ενημερωθούν πως έχει ακυρωθεί. Αυτή είναι η ενημέρωση και ο χρόνος είναι στις 7 και 42. Είναι στην ευχέρεια σας αν θα το υπογράψετε.

  Djokovic: Όχι.

  Αστυνομία:  Δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα καλέσω έναν άλλο αστυνομικό στο δωμάτιο και αυτός θα σας βάλει σε περιορισμό.

  Αστυνομικός Β΄: Το όνομα μου είναι Beck. Είμαι αξιωματικός στο Australian Border Force. Ενημερώθηκα ότι είστε παράνομος μη Αυστραλός πολίτης. Γι΄αυτό σας θέτω υπό περιορισμό υπό το άρθρο 189 του Κώδικα Μετανάστευσης του 1958. Τώρα θα σας αφήσω με τον συνάδελφό μου.

  Djokovic: Ως προς το επόμενο βήμα, θα με μεταφέρετε σε ξενοδοχείο;

  Αστυνομία: Ναι, θα σας πάμε με συνοδεία στο ξενοδοχείο. Εκεί θα μείνετε και θα ενημερώσουμε την αεροπορική εταιρεία. Όταν έχουμε λεπτομέρειες, θα σας καλέσει το πρακτορείο SERCO, που φροντίζει γι΄αυτά και θα σας φέρουν πίσω στο αεροδρόμιο

  Djokovic: Οκ. Ποια αεροπορική θα καλέσετε; Έχω επιλογή για το πού θα ταξιδέψω; Γιατί θέλω να πάρω το εισιτήριο μου της επιστροφής.

  Αστυνομία: Ναι, αυτό γίνεται. Πάνω κάτω όμως λειτουργεί η αεροπορική που σας έφερε. Θα τους ενημερώσουμε και είναι μετά δική τους ευθύνη. Ήρθατε με..;

  Djokovic: Την Emirates. Άρα θα πάω πίσω στο Ντουμπάι.

  Αστυνομία: Αν δεν έχετε άλλες ερωτήσεις, θα τερματίσω τη συνέντευξη.

  Djokovic: Εντάξει.

  Αστυνομία: Επομένως, η συνέντευξη τερματίζεται στις 7 και 45 το πρωί, στις 6/1/2022.