Nitro magazine official logo
News

Covid-19: Αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ – Πιέζεται το σύστημα υγείας στην Κρήτη με 96% κάλυψη

Στα κόκκινα έχουν μπει όλες σχεδόν οι περιφέρειες της χώρας όσον αφορά στον Covid-19 και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ

kliniki meth covid

Άκρως ανησυχητική είναι η κατάσταση με τον Covid-19 και τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς η εύκολη μεταδοτικότητα της, έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στα κρούσματα. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Αρκετά υψηλά ήταν τα κρούσματα και τις προηγούμενες εβδομάδες, όμως ήταν χαμηλά οι εισαγωγές. Πλέον, παρουσιάζεται μια αυξητική τάση στις εισαγωγές της τάξεως του 29,44% στις τελευταίες 10 ημέρες. Τα περισσότερα νησιά βρίσκονται στο κόκκινο, Θεσσαλία-Θράκη-Μακεδονία είναι επίσης σε πιεστική κατάσταση, ενώ η Κρήτη περνάει τα πιο δύσκολα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε χθες ο ΕΟΔΥ, στην Κρήτη, όπου υπενθυμίζεται ότι υπάρχει μίνι lockdown στους τρεις μεγάλους νομούς (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο), η κατάσταση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ έχει ξεφύγει αρκετά και έχει φέρει πολύ κοντά στα όρια του το σύστημα υγείας. Από τις διαθέσιμες κλίνες, το 96,5% έχει καλυφθεί, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες εισαγωγές σε ΜΕΘ. Επικίνδυνα ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι εισαγωγές συνολικά στη χώρα, με το 60% των ΜΕθ να έχουν καλυφθεί, κάτι που μεταφράζεται σε 286 ανθρώπους. Πρόκειται για έναν διπλασιασμό μέσα σε δέκα ημέρες, καθώς στις αρχές του Αυγούστου οι ΜΕΘ είχαν κάπου κοντά στους 140-150 νοσηλευόμενους.

Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων της κυβέρνησης, έκρουσε για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, ιδίως για τους νέους. Άλλωστε, τα στοιχεία του αναφέρουν ότι η διάμεση ηλικία για τα κρούσματα Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, ήταν τα 29 έτη. Η βασικότερη εξήγηση για αυτή την αύξηση σε αυτές τις ηλικίες είναι προφανώς ο εσωτερικός τουρισμός. Οι περισσότεροι βρέθηκαν σε νησιά με πολυκοσμία, συγχρωτίζονταν σε δρομάκια και μαγαζιά με κόσμο, σε αρκετές υπαίθριες περιπτώσεις δεν ήταν εφικτές οι απόστασεις και καθώς επιστρέφουν στους τόπους μόνιμης κατοικίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, εισάγουν μια νέα εστία μετάδοσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιφέρειες και να πιεστεί το εκεί σύστημα υγείας.

Στο νοσοκομείο με Covid-19 ο Νίκος Οικονομόπουλος – Δεν έχει κάνει το εμβόλιο

Ακόμα όμως και στα νησιά, που η πλειοψηφία αυτών ξεκίνησε την τουριστική σεζόν εμβολιασμένη σε ποσοστά από 90% και πάνω, η κατάσταση είναι στα κόκκινα. Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και νησιά Ιονίου βρίσκονται σε κατάσταση που θα μπορούσε να επιβάλλει μίνι lockdown, με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τις Σποράδες να είναι οι μόνες περιφέρειες νησιών που την έχουν γλυτώσει.

«Συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό μπορούν να μεταδώσουν τον Covid-19, για μικρότερη όμως διάρκεια, ενώ για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα» ανέφερε ο κ. Γώγος και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εν όψει του χειμώνα, ενώ ζήτησε από τις ελεγκτικές αρχές να ανεβάσουν την ένταση στους ελέγχους που γίνονται στα μέσα μεταφοράς.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία είχε και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις πτήσεις στην Ευρώπη, με αύξηση μάλιστα σε σχέση με την περίοδο προ κορονοϊού, δεν είναι πολύ διαφορετική από την έξαρση που παρατηρείται ξανά στην ήπειρο. Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία είναι ξανά στα κόκκινα.

covid europi

follow us on social media