Nitro magazine official logo
Life

Πρίγκιπας Κάρολος: «Είναι εφιαλτικό να βλέπω τον γαλάζιο ουρανό στην Ελλάδα να γίνεται πορτοκαλί»

«Χάρη στους οικογενειακούς μου δεσμούς, πάντα ένιωθα μία ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα. Εκτός από τα συναρπαστικά τοπία, την ιστορία και την κουλτούρα της, ο πατέρας και ο παππούς μου γεννήθηκαν εκεί»

πρίγκιπας Κάρολος

Ο πρίγκιπας Κάρολος έγραψε σε επιστολή του στην DailyMail για τις φωτιές που έχουν κάψει τεράστιες εκτάσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον. Με προσωπική αναφορά στη γη του πατέρα του, δήλωσε συντετριμμένος από τις εξελίξεις στη χώρα μας, ενώ τόνισε πώς πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Η ευαισθησία και η στήριξή του προς την Ελλάδα φάνηκε έμπρακτα μετά από τη δωρεά για τους πυρόπληκτους καταθέτοντας χρήματα σε λογαριασμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Είναι σπαρακτικό να βλέπω καταστροφικές φωτιές να χτυπούν την Ελλάδα. Είναι εφιαλτικό να βλέπω τον άλλοτε γαλάζιο ουρανό πάνω από την Πελοπόννησο, την Αττική και το νησί της Εύβοιας να γίνεται πορτοκαλί. Χάρη στους οικογενειακούς μου δεσμούς, πάντα ένιωθα μία ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα. Εκτός από τα συναρπαστικά τοπία, την ιστορία και την κουλτούρα της, ο πατέρας και ο παππούς μου γεννήθηκαν εκεί, γι΄αυτό και συγκινήθηκα ιδιαίτερα όταν νωρίτερα μέσα στον χρόνο επισκέφθηκα τη χώρα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία της» δηλώνει αρχικά ο Πρίγκιπας Κάρολος.

«Τώρα, πέντε μήνες αργότερα, είναι σπαρακτικό να βλέπω καταστροφικές φωτιές να «χτυπούν» την Ελλάδα, την Τουρκία, τώρα την Ιταλία, την ώρα που η Ευρώπη σημειώνει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Είναι εφιαλτικό να βλέπω τον άλλοτε γαλάζιο ουρανό πάνω από την Πελοπόννησο, την Αττική και το νησί της Εύβοιας να γίνεται πορτοκαλί, καθώς χιλιόμετρα εκτάσεων δάσους και αγροτικής γης κατακάηκαν από τις «άγριες» πυρκαγιές, προκαλώντας τραγικές απώλεια ζωών, τραυματισμούς και την εκτεταμένη καταστροφή σπιτιών και βιοπορισμού τόσων πολλών ανθρώπων .Άκουσα αναφορές από Βρετανούς πυροσβέστες που έσπευσαν εκεί για βοήθεια, οι οποίοι λένε ότι δεν έχουν δει ποτέ τέτοιες φωτιές. Μπορώ μόνο να φανταστώ ότι οι συνάδελφοί τους που μάχονται να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια θα έλεγαν το ίδιο».

«Τώρα βλέπουμε την Αϊτή να χτυπιέται από την τροπική καταιγίδα Grace, που ρημάζει ό,τι απέμεινε από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σεισμό που στοίχισε τόσες πολλές ζωές. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι ολοένα πιο σοβαρές ξηρασίες που έχουν επηρεάσει την Αυστραλία το καθιστούν πολύ σαφές: Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κρίση και, όπου κι αν βρίσκεστε, καμία χώρα δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο», προσέθεσε.

«Ένιωθα από καιρό ότι η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη για οποιαδήποτε χώρα να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική κρίση μόνη της. Οι Βρετανοί πυροσβέστες κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν στην Ελλάδα, αλλά όλοι πρέπει να αγωνιστούμε στην πρώτη γραμμή για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή στο σύνολό της»

Το παλάτι Τατόι ήταν ο τόπος ταφής του παππού του

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην Κέρκυρα. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά στην Αθήνα απείλησαν το παλάτι Τατόι, το οποίο ήταν ο τόπος ταφής του παππού του πρίγκιπα Κάρολου, πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο: «Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα – τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της – δεν είμαι ο μόνος. Υπάρχει κάτι από την ουσία της σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διατρέχει τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς αυτήν, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ανθίσει ποτέ».

Στο πλευρό της Ελλάδας ο πρίγκιπας Κάρολος: Έκανε δωρεά για τους πυρόπληκτους

follow us on social media