Nitro magazine official logo
Αθλητισμός

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Ένιωσα ότι έχω κατάθλιψη, πέρασα μια σκοτεινή περίοδο»

Σε συνέντευξη που έδωσε σε ένα podcast, ο Στέφανος Τσιτσιπάς αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην ψυχολογία του, αλλά και στους ανθρώπους που τον βοήθησαν να σταθεί στα πόδια του

Στέφανος Τσιτσιπάς

Σε μια περίοδο που δέχεται πυρ ομαδόν από τον κόσμο του τένις, συναθλητές και κοινό, ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση σχολιάζοντας τον Andy Murray και παρελθοντικά του πεπραγμένα, αλλά και τον Zverev. Για ένα παιδί 22-23 ετών, το να συγκεντρώνει πια τόσο συχνά τέτοιο σχολιασμό και να απασχολεί επισταμένως σε τέτοιο βαθμό, δεν είναι και το καλύτερο πράγμα. Όσο κι αν ο ίδιος ή οι γύρω του δεν το κατανοούν. Όπως δεν είναι φυσιολογικό να έχει συμμετάσχει σε ό,τι τουρνουά υπάρχει μέσα στο 2021 και να έχει καταπονήσει τόσο το σώμα του.

Αυτό σημαίνει περισσότερη έκθεση στην κριτική, περισσότερη έκθεση στην ήττα. Κι αν είσαι μαθημένος από μικρός ότι είσαι νικητής, οι ήττες που μαζεύονται, ιδίως όταν είναι από 18χρονους αθλητές και σε επίπεδο που θεωρητικά έπρεπε να το έχεις του χεριού σου, τότε μια ήττα σπάει την ψυχολογία.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε στο podcast Madhappy και μίλησε για την περίοδο που ψυχολογικά βρισκόταν σε ένα σημείο πολύ κοντά στην κατάθλιψη, έχοντας επηρεαστεί αρκετά από την πανδημία. Μάλιστα, εξήρε και τη Naomi Osaka που έχει επίσης μιλήσει δημόσια για μια δύσκολη περίοδο που πέρασε.

«Η ψυχική υγεία είναι σοβαρό ζήτημα στον αθλητισμό. Είναι πολύ απαιτητική δουλειά. Κάποια στιγμή αντιμετωπίζεις πρόβλημα στην καριέρα σου και δεν είναι σταθερό, είναι κάτι που πρέπει να δουλέψεις. Η πρώτη φορά που βίωσα κάτι σχετικό με την ψυχική μου υγεία, ήταν όταν ξεκίνησε αυτή η πανδημία.

Βρισκόμουν σε μια από τις καλύτερες φάσεις μου, πιθανότατα στην καλύτερη περίοδο της ζωής μου. Η καριέρα μου πήγαινε πολύ καλά, οι προσωπικές μου σχέσεις επίσης, αλλά αυτή η πανδημία κατά κάποιο τρόπο τα σταμάτησε όλα αυτά και ήταν επίπονο. Δεν ήμουν έτοιμος για να παραιτηθώ τόσο εύκολα απ’ όλα αυτά και να περιμένω.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Θέλει βοήθεια μέχρι να ωριμάσει

Ένιωσα πολύ κοντά στο να έχω κατάθλιψη, δεν θέλω να θυμάμαι εκείνη την περίοδο, γιατί ήταν λίγο σκοτεινή, σίγουρα είχα καλύτερες στιγμές. Είμαι σίγουρος πως πολλοί αθλητές και άλλοι άνθρωποι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Ένα παράδειγμα από τον κόσμο του τένις είναι και η Naomi Osaka, που μίλησε ανοιχτά για την κατάθλιψη και τη σέβομαι πολύ γι’ αυτό.

Πρέπει να μιλάς στον εαυτό σου, να τον εμψυχώνεις, να του δίνεις κίνητρο, όλοι αυτοί οι παράγοντες που σε φέρνουν στο καλύτερό σου επίπεδο, αυτό είναι κάτι που το κάνουν οι καλύτεροι παίκτες. Όταν είμαι έξω στο γήπεδο είμαι μόνος μου, αλλά βλέπω επίσης το τένις και σαν ομαδικό άθλημα. Είναι επίσης σημαντικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους στους οποίους μπορείς να μιλήσεις, που θα είναι εκεί για να σε ακούσουν».

Η σχέση που έχει ο Τσιτσιπάς με τον Αντετοκούνμπο

Εκτός από το μήνυμα του για την ψυχική υγεία, ο Στέφανος Τσιτσιπάς αναφέρθηκε και στο επίτευγμα του να κάνει ένα έθνος να ασχολείται πιο… οπαδικά με το τένις και να έχει τόση στήριξη.

«Νιώθω ευγνώμων που έβαλα τη χώρα μου στον τενιστικό χάρτη και δεν θέλω να καυχηθώ γι’ αυτό, δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος, αλλά λαμβάνω πολλά μηνύματα και όταν επιστρέφω στην Ελλάδα νιώθω την αγάπη του κόσμου. Αυτό για μένα είναι όνειρο, να μπορώ να κάνω τα νέα παιδιά να εμπνέονται για πράγματα που θέλουν να πετύχουν στη ζωή τους και αυτό δεν αφορά μόνο το τένις.

Θέλω ο κόσμος να με θυμάται σαν κάποιον που έχει δώσει έμπνευση, κάποιον που είχε θετικό αντίκτυπο στο άθλημα του τένις, γιατί έχω θυσιάσει όλη τη ζωή μου για να είμαι μέρος αυτού του αθλήματος. Στο τέλος της ημέρας το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι να ξέρω πως έχω κάνει καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων μέσα από το παιχνίδι μου και να έχω θετικό αντίκτυπο. Δεν θέλω κάτι περισσότερο».

Τέλος, ο Τσιτσιπάς αποκάλυψε πως συζητούν αρκετά με τον Γιάννη Αντετοκούμπο, καθώς είναι και οι δύο φαν του αθλήματος του άλλου, οπότε μοιράζονται αρκετά πράγματα.

«Έχω πάντα ωραίες συζητήσεις μαζί του, πάντα δίνει πολύ καλές συμβουλές, είναι πολύ καλόκαρδος. Τα πηγαίνουμε πολύ καλά, φέρνουμε ο καθένας κάτι διαφορετικό στον άλλον, με τις εμπειρίες μας. Το να μοιράζομαι μαζί του πράγματα είναι πολύ σημαντικό για μένα.

Λατρεύει το τένις, λατρεύω το μπάσκετ, παρακολουθούμε ο ένας τους αγώνες του άλλου. Δεν έχω τη δυνατότητα να τον βλέπω συχνά γιατί ζει στις ΗΠΑ, εγώ ζω στη νότια Γαλλία, οπότε κατά καιρούς συναντιόμαστε στην Ελλάδα.

Αυτά που έχει πετύχει με εμπνέουν και είμαι χαρούμενος που έχουμε έναν αθλητή από την Ελλάδα που φτάνει σ’ αυτό το επίπεδο και μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο με την προσωπικότητά του και τις ικανότητές του».

follow us on social media