Nitro magazine official logo
News

Ιορδανία: Λίμνη κοντά στη Νεκρά Θάλασσα έγινε μυστηριωδώς κόκκινη – Πού μπορεί να οφείλεται

Εργαζόμενοι από το Υπουργείο Ύδρευσης και Άρδευσης της Ιορδανίας, πήραν νερό από την κόκκινη λιμνοθάλασσα, που βρίσκεται ακριβώς εντός των συνόρων της χώρας, για να προσδιοριστεί η αιτία του ανησυχητικού φαινομένου.

κόκκινη λίμνη

Το χρώμα μιας λίμνης που βρίσκεται κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στη βιβλική περιοχή Μωάβ – σημερινή Ιορδανία – είναι κάτι που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών, καθώς ένα μυστήριο φαίνεται να πλανάται. Συγκεκριμένα, έχει γίνει κόκκινη κατά έναν φαινομενικά ανεξήγητο τρόπο.

Εργαζόμενοι από το Υπουργείο Ύδρευσης και Άρδευσης της Ιορδανίας, πήραν νερό από την κόκκινη λιμνοθάλασσα, που βρίσκεται ακριβώς εντός των συνόρων της χώρας, ώστε να εξηγήσουν το ανησυχητικό φαινόμενο.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι εικόνες έχουν πυροδοτήσει την οργή των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα κόκκινα νερά να έχουν μεγάλη σημασία στην Παλαιά Διαθήκη ως μία από τις 10 πληγές που έριξε ο Θεός στον Φαραώ της Αιγύπτου για να ελευθερώσει τους Εβραίους από τη σκλαβιά.

Σύμφωνα με τη βιβλική ιστορία, ο Θεός μετέτρεψε τα νερά του ποταμού Νείλου σε αίμα, το οποίο σκότωσε τα ψάρια και εμπόδισε τους Αιγύπτιους να πιούν το βρώμικο νερό, στην πρώτη από τις 10 πληγές που ήρθαν ως τιμωρία του Φαραώ για την άρνηση απελευθέρωσης των Εβραίων δούλων του.

Στις ανατολικές ακτές της Νεκράς Θάλασσας, βρίσκονταν επίσης, σύμφωνα με τις γραφές τα Σόδομα και τα Γόμορα – οι δύο θρυλικές πόλεις-, πριν την καταστροφή τους από τον Θεό για τη «διαφθορά» τους.

Γιατί η λίμνη μπορεί να έγινε κόκκινη

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Υδάτων και Γεωργίας του Συμβουλίου Al-Karak, Fathi Al-Huwaimel, δήλωσε ότι οι αρχές έχουν έρθει σε επαφή για να εργαστούν για τον εντοπισμό της πηγής του νερού.

Ωστόσο, παρόλο που η αιτία των μυστηριωδών κατακόκκινων νερών παραμένει άγνωστη προς το παρόν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ιορδανίας Ομάρ Σαλαμέ, έχουν διατυπωθεί μερικές θεωρίες για το γιατί μια λιμνοθάλασσα απομονωμένη από γλυκό νερό θα μπορούσε ξαφνικά να αλλάξει χρώμα.

Lycorma delicatula: Γιατί οι επιστήμονες στις ΗΠΑ παροτρύνουν κόσμο να σκοτώσει αυτή την πεταλούδα;

Ο Διευθυντής Γεωργίας στην Κοιλάδα της Νότιας Ιορδανίας, Yassin al-Kasasbeh, δήλωσε στο Roya News ότι αυτό το φαινόμενο εντοπίζεται σε λίμνες κοντά σε θάλασσες λόγω της παρουσίας ενός συγκεκριμένου τύπου βακτηρίου και κόκκινων φυκιών που αγαπούν την αλατότητα, κάτι που αλλάζει χρώμα με την παρουσία του ηλιακού φωτός.

Ωστόσο αυτό δεν είναι η εξήγηση, καθώς σε άλλες μνήμες δεν έχει εμφανιστεί το ίδιο φαινόμενο, δεδομένου ότι η περιοχή βιώνει σχεδόν ηλιόλουστους ουρανούς όλο το χρόνο.

Άλλοι αξιωματούχοι είπαν στο Israel Today ότι η παρουσία οξειδίου του σιδήρου στο νερό μπορεί να ευθύνεται για την περίεργη αλλαγή χρώματος, αλλά πάλι δεν έδωσε εξήγηση για το πώς το οξείδιο του σιδήρου βρέθηκε στη λίμνη και γιατί η αλλαγή χρώματος συνέβη τόσο γρήγορα.

Εν τω μεταξύ, ο Sakhr Al-Nusour, επικεφαλής του Συνδέσμου Γεωλόγων της Ιορδανίας, είπε στα νέα του Al Ghad ότι το κόκκινο χρώμα θα μπορούσε να προκληθεί από την προσθήκη ουσιών από ανθρώπους.

Αυτή την άποψη συμμερίστηκαν πολλοί Ιορδανοί που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συγκάλυψε μια πηγή ρύπανσης ή ότι χρησιμοποίησαν τη λίμνη ως χώρο απόρριψης χημικών απορριμμάτων.

follow us on social media