Nitro magazine official logo
News

Αψίδα του Θριάμβου: Θα παραμείνει τυλιγμένη σε ύφασμα για 2 εβδομάδες – Ποιος ο λόγος

Οι προετοιμασίες για την προσωρινή εγκατάσταση χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες. Ένα βίντεο time-lapse δείχνει ότι το ύφασμα που θα χρησιμοποιηθεί στην Αψίδα του Θριάμβου, ξεδιπλώθηκε από την κορυφή και έφτασε στο κάτω μέρος της μίας πλευράς του μνημείου σε μία μόνο μέρα.

Αψίδα του Θριάμβου

Η Αψίδα του Θριάμβου, η ατραξιόν της Place de l’Étoile στο Παρίσι, από σήμερα θα είναι τυλιγμένη με ύφασμα, ως φόρος τιμής στους αείμνηστους καλλιτέχνες Christo και Jeanne-Claude.

Είναι «μια αισθησιακή, δημοφιλής και μνημειώδης χειρονομία», σύμφωνα με την Carine Rolland, αντιδήμαρχο του Παρισιού αρμόδια για τον πολιτισμό. Ενώ το επίσημο αγγλικό όνομα του έργου είναι L’Arc de Triomphe, Wrapped, δηλαδή τυλιγμένο, οι Γάλλοι το αποκαλούν L’Arc de Triomphe Empaqueté – χρησιμοποιώντας τη λέξη για «συσκευασμένο».

Οι προετοιμασίες για την προσωρινή εγκατάσταση χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες. Ένα βίντεο time-lapse δείχνει ότι το ύφασμα που θα χρησιμοποιηθεί, ξεδιπλώθηκε από την κορυφή και έφτασε στο κάτω μέρος της μίας πλευράς του μνημείου σε μία μόνο μέρα.

Το τεράστιο μνημείο καλύπτεται τώρα από 25.000 τετραγωνικά μέτρα ανακυκλώσιμου υφάσματος πολυπροπυλενίου που είναι ασημί-μπλε, μαζί με 3.000 μέτρα κόκκινου σχοινιού. Θα παραμείνει έτσι για 16 ημέρες, με επίσημη λειτουργία από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου.

Το έργο είναι προσβάσιμο σε όλους, αλλά όσοι θέλουν να επισκεφθούν το εσωτερικό του μνημείου και να αποκτήσουν πρόσβαση στη βεράντα του, το Centre des Monuments Nationaux απαιτεί εισιτήρια, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα τους. Ο Christo και η Jeanne-Claude ανέφεραν πάντα ότι “κληρονομούν” τους τόπους των έργων τους όπως είναι, χωρίς να αλλάξουν τις υπάρχουσες συνθήκες.

Ο Christo οραματιζόταν το project στην Αψίδα του Θριάμβου

Το έργο ήταν 60 χρόνια σε εξέλιξη. Ο Christo και η Jeanne – Claude άρχισαν να μεταμορφώνουν τους δημόσιους χώρους σε διάσημα πλέον έργα τέχνης το 1961, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των καλλιτεχνών.

Λίγο αργότερα, ο Christo, ο οποίος γοητεύτηκε από την Αψίδα του Θριάμβου όταν ζούσε κοντά στο μνημείο, έφτιαξε ένα φωτομοντάζ που έδειχνε πώς θα μπορούσε να μοιάζει τυλιγμένος. Τώρα, αναφέρει ο ιστότοπος ότι το έργο τελικά θα γίνει πραγματικότητα.

Οι δύο τους γνωρίστηκαν στο Παρίσι το 1958 και λίγα χρόνια μετά η σχέση τους εξελίχθηκε σε γάμο και σε μια από τις πιο πετυχημένες καλλιτεχνικές συνεργασίες. Η Jeanne-Claude πέθανε το 2009 και ο Christo το 2020, ο οποίος είχε σαν τελευταία επιθυμία να ολοκληρωθεί το έργο Arc de Triomphe μετά θάνατον.

Το project δεν ήταν τόσο απλό όσο η κράτηση ενός μεγάλου σετ κουρτίνες. Πριν από την τοποθέτηση των τεράστιων υφασμάτων, ένας μικρός στρατός ορειβατών και άλλων εργαζομένων εγκατέστησε σκαλωσιές και αγκύλες γύρω από την κορυφή της Αψίδας του Θριάμβου και τμήματα των πυλώνων της, για την προστασία γλυπτών και διακοσμητικών. Οι αγκύλες βοηθούν επίσης το υλικό να κρέμεται ομοιόμορφα.

Ποιοι παραβρέθηκαν στα «αποκαλυπτήρια»

Σε αυτούς που παρουσίασαν το μνημείο την Πέμπτη βρέθηκαν η Δήμαρχος του Παρισιού Αν Ιντάλγκο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δυο τους εμφανίστηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο, αφότου η Ιντάλγκο ανακοίνωσε ότι θα αμφισβητήσει τον Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

«Στο Παρίσι, ο Christo και η Jeanne-Claude ονειρεύτηκαν να συσκευάσουν το @ArcDeTriomphe», είπε η Ιντάλγκο μέσω Twitter. Ευχαρίστησε τις ομάδες που έδωσαν ζωή σε αυτό το όνειρο, καθώς αυτό το ζευγάρι και τα έργα του θα παραμείνουν από τα πι εξαίρετα της εποχής μας.

follow us on social media