Ζήτημα αυτοδυναμίας φαίνεται πως θα είναι οι επόμενες εκλογές, είτε διενεργηθούν πριν το τέλος της τετραετίας είτε πρόωρα, αφού σε ακόμα μια δημοσκόπηση, της Opinion Poll, η Νέα Δημοκρατία έχει πάλι μεγάλη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του manifesto.gr το διάστημα 7 με 12 Φεβρουαρίου, αποτυπώνεται μια δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζει την πρωτοκαθεδρία της στην πολιτική σκηνή.

    Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το κόμμα προτίμησης του κοινού σε περίπτωση εκλογών στο προσεχές διάστημα, το κυβερνόν κόμμα συγκέντρωσε το 31.2% της προτίμησης, ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση βρέθηκε στο 19.6%. Το ΚΙΝΑΛ από την άλλη παρουσίασε μια μικρή πτώση σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις, αφού σε αυτή της Opinion Poll συγκέντρωσε 14.2%. Από τη μεριά του, το ΜέΡΑ25 βρίσκεται εκτός Βουλής βάσει της δημοσκόπησης.

    Είναι ενδεικτικό, ότι επί των έγκυρων ψήφων, δηλαδή χωρίς τα λευκά, τα άκυρα ή την αποχή, η ΝΔ έχει την εμπιστοσύνη του 33.2% του δείγματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 20.8%, άρα η απόσταση εδώ είναι μεγαλύτερη (12.4% έναντι 11.6%).

    Χαοτική είναι η απόσταση ανάμεσα στους δύο ηγέτες, Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να απέχει 19,2 μονάδες από τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση για το ποιος θεωρείται από το δείγμα ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

    Κι αυτή η απόσταση παίρνει μεγαλύτερη διάσταση σε συνδυασμό με τη στάση του δείγματος ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ένα ποσοστό 63% δεν θέλει να μπει σε διαδικασία ψήφου μέχρι να λήξει η 4ετία, πιθανώς και γιατί μετά από 2 χρόνια πανδημίας, έχει κουραστεί από την πολιτική αντιπαράθεση και δεν θέλει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία.

    Το δείγμα πάντως δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική σε επίπεδο στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στην πάταξη της ακρίβειας. Το 54% δήλωσε απόλυτα μη ικανοποιημένο και ένα 15% μάλλον μη ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, με το 27% να τείνει προς το θετικό.