Nitro magazine official logo
News

ΚΙΝΑΛ: Διαφωνούν οι υποψήφιοι για τα debates – «Όχι reality-show» λέει ο Γιώργος Παπανδρέου

Στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται η διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝΑΛ και ήδη έχουν ξεκινήσει αψιμαχίες, όσον αφορά τα debates των υποψηφίων.

papandreou

Στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται η διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝΑΛ και ήδη έχουν ξεκινήσει αψιμαχίες, όσον αφορά τα debates των υποψηφίων. Η διαδικασία βρίσκεται στον αέρα, αφού οι απόψεις δεν συμπίπτουν για το περιεχόμενο και το ύφος τους.

Αν ο ένας εκ των έξι υποψηφίων, Γιώργος Παπανδρέου, δεν παρεβρεθεί τότε το debate στην ΕΡΤ, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ή όλοι ή κανείς. «Δεν μπορεί να γίνει με πέντε υποψήφιους», σημείωνε κορυφαίος παράγοντας της Χ. Τρικούπη. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι υπόλοιποι υποψήφιοι αναμένεται να εκδώσουν ανακοινώσεις επιρρίπτοντας την ευθύνη στον πρώην πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δούμε debates πέντε υποψηφίων σε ιδιωτικά κανάλια.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει στην πρόταση του για τρία θεματικά debates, με στόχο «έναν σοβαρό διάλογο» και όχι ένα «debate-rality show» όπως είπε.

«Η πρόταση αυτή είναι για τρεις ουσιαστικές συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό και στα οποία μπορούμε να δώσουμε λύσεις και να εμπνεύσουμε, για την ανάπτυξη αυτής της μεγάλης δυναμικής παράταξης. Αυτή η πρόταση παραμένει στο τραπέζι. Θέλω να τονίσω ότι η πρόταση αυτή έχει ως στόχο έναν σοβαρό διάλογο, ώστε να αποφύγουμε ένα debate-ριάλιτι σόου», δήλωσε και άφησε υπονοούμενα για «έξωθεν παρεμβάσεις που αφορούν στην αυτόνομη πορεία του κινήματός μας», σημειώνοντας ότι «έχουμε όλοι ευθύνη και όλοι κρινόμαστε».

Ingeborg Beugel: Η Ολλανδη δημοσιογράφος που προκάλεσε τον εκνευρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Από την άλλη, οι πέντε συνυποψήφιοί του συμφωνούν για 2+1 τηλεμαχίες και καταλογίζουν στον πρώην πρωθυπουργό ότι αποφεύγει την αναμέτρηση.

Ταυτόχρονα απέρριψαν την πρόταση Παπανδρέου για debate μέσω Ζoom, θεωρώντας ότι μια τέτοια επιλογή θα παρέπεμπε περισσότερο σε τηλεδιάσκεψη παρά σε τηλεμαχία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και σχολιάζοντας την πρόταση Παπανδρέου τα ντιμπέιτ να διεξαχθούν με τη χρήση διαδικτύου και απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ξεκαθάρισε ότι «αυτό το μοντέλο δεν είναι ντιμπέιτ, είναι παράλληλοι μονόλογοι. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να κάνουμε από τα σπίτια μας παράλληλους μονολόγους. Διά ζώσης μπορούμε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο, για να δεσμευτούμε απέναντι στον λαό της δημοκρατικής παράταξης ως προς το τι κόμμα θέλουμε και ποιο είναι το όραμά μας για την πατρίδα».

Ο εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας, δήλωσε ότι η πλευρά του υποψήφιου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» στον ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων. «Ωστόσο, αντί για μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τους πολίτες και την παράταξη, με τη δυνατότητα ενός ελεύθερου διά ζώσης διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων, κάποιοι επιμένουν σε ανούσιους παράλληλους θεματικούς μονολόγους. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο. Αντιθέτως, θα πρέπει να τον επιδιώκουμε», τόνισε.

Οι διαφωνίες των υποψηφίων και οι προτάσεις

Οι κύριες ενστάσεις των υποψηφίων είναι, μεταξύ άλλων:

Ο τηλεοπτικός χρόνος που προτείνει η πλευρά Παπανδρέου για την απάντηση κάθε υποψηφίου (4 λεπτά) θεωρείται πολύ μεγάλος σύμφωνα με υποψηφίους. «Με απαντήσεις 1,5 λεπτού δεν είναι σοβαρό debate, είναι ριάλιτι σόου προς άγραν εντυπώσεων», απαντά η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού. Η πλευρά Λοβέρδου, διά του εκπροσώπου του, ζήτησε να υπάρξει θεματική ενότητα σχετικά με το μέλλον της παράταξης, πώς βλέπει ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος το κόμμα την επόμενη ημέρα. Μάλιστα, ο Σπύρος Καρανικόλας έφερε ως παραδείγματα τις προτάσεις Λοβέρδου για τοποθέτηση τριών αντιπροέδρων (για να διασφαλιστεί η ενότητα) αλλά και για διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων για θέματα όπως η συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Τα εσωκομματικά μας τα λύνουμε σε Συνέδρια, όχι σε debate. Δεν αφορούν τον ψηφοφόρο που θα προσέλθει στις κάλπες», αντιτείνει η πλευρά Παπανδρέου.

Όλα είναι ανοικτά πλέον στην απογευματινή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 17:00, αν και ακόμη δεν είναι γνωστό αν είναι η ΕΔΕΚΑΠ αρμόδια για να συμφωνήσει σε σχέση με τα debates.

Όπως διεφάνη στη χθεσινή συνεδρίαση, η πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ, την οποία μετέφεραν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Χρήστος Πρωτόπαπας και Μανώλης Οθωνας, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ Θ. Καπετανάκη και τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη, ήταν να γίνουν τα τρία debates στα πρότυπα του 2017:

Στις 22 Νοεμβρίου το πανεθνικής εμβέλειας στην ΕΡΤ με εκπροσώπους δημοσιογράφων από όλα τα μεγάλα κανάλια (τέσσερα αδειοδοτημένα), με συντονίστρια γυναίκα από την κρατική τηλεόραση και συμμετέχοντες τους παρουσιαστές των έξι καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας.

Το δεύτερο debate να γίνει 29/11 με εκπροσώπους των περιφερειακών καναλιών και να μεταδοθεί και από την ΕΡΤ 3.
Ένα τρίτο τελικό debate μεταξύ α’ και β’ γύρου, πιθανότατα την Τετάρτη 8/12, με τρεις δημοσιογράφους απέναντι στους δύο υποψηφίους που θα περάσουν στον β’ γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά Λοβέρδου εκπρόσωπος ήταν ο Σπύρος Καρανικόλας, από τον Ν. Ανδρουλάκη ο Βαγγέλης Τσόγκας, από τον Γ. Παπανδρέου η Εφη Χαλάτση, από τον Π. Χρηστίδη ο Νίκος Μπίλιος, από τον Π. Γερουλάνο ο Μιχάλης Λούπης, ενώ ο εκπρόσωπος του Χ. Καστανίδη, Αιμίλιος Σαπρανίδης, δεν προσήλθε, καθώς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Με τις προτάσεις αυτές συμφώνησαν -με μικροδιαφορές- οι εκπρόσωποι των πέντε υποψηφίων. Ωστόσο, διαφώνησε η εκπρόσωπος του Γ. Παπανδρέου, Εφη Χαλάτση. Στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση, καθώς αρκετοί υποστήριξαν πως «αν δεν θέλει η πλευρά Παπανδρέου να κάνει debate, ας μη βρίσκει υπεκφυγές και προφάσεις».

Απαντώντας, η εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού στη συνεδρίαση αντέτεινε: «Ισα-ίσα, ο Παπανδρέου θέλει ντιμπέιτ, αλλά με θέματα ουσιαστικά για τους πολίτες και τα προβλήματά τους, και όχι ντιμπέιτ που θα έχει κατ’ επίφαση θεματικές ενότητες, χωρίς χρόνο απάντησης. Έχει μεγάλη αγωνία να μην καταντήσει η συζήτηση με τους συναγωνιστές του -γιατί οι ανταγωνιστές βρίσκονται σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- σε ριάλιτι που πληγώνει την παράταξη, έχοντας πάντα στον νου του και την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα».

Guardian: Εκστρατεία για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα – Ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά

Τι πρότεινε η πλευρά Παπανδρέου

Η Εφη Χαλάτση αντιπρότεινε τρεις θεματικές συζητήσεις (4’+4’+1’ – εισαγωγική τοποθέτηση, δευτερολογία και κλείσιμο, αντιστοίχως). «Πρέπει να πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος στο ύψος της ιστορίας της παράταξης και της φιλόδοξης προοπτικής της και όχι reality show», είπε, για να προσθέσει: «Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι μία και μόνο τηλεοπτική συζήτηση με απαντήσεις του λεπτού και με ατάκες εντυπωσιασμού δεν ενδιαφέρει κανέναν».

Επίσης, η κυρία Χαλάτση πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα ντιμπέιτ μέσω Ζoom (στη λογική ότι ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε τελευταίος τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, άρα μπορεί να βρίσκεται σε κάποια περιφέρεια τις ημέρες των ντιμπέιτ), αίτημα το οποίο απέρριψαν ομόθυμα οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων.

Ως προς τη δυνατότητα ελεύθερης υποβολής ερώτησης από υποψήφιο σε υποψήφιο και όχι μόνο επί του θέματος που συζητείται, η πλευρά Παπανδρέου επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην αυριανή, νέα συνεδρίαση, που θα οριστικοποιηθούν οι θεματικές ενότητες. Επίσης, η Εφη Χαλάτση (Παπανδρέου) ζήτησε να υπάρξει θεματική για τη δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο-πράσινη ανάπτυξη, ενώ ο Βαγγέλης Τσόγκας (Ανδρουλάκης) ζήτησε θεματική για το κοινωνικό κράτος.

Τι ζήτησε η πλευρά Ανδρουλάκη

Ο Βαγγέλης Τσόγκας, από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ζήτησε στις 29/11 να διεξαχθεί το debate των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και 22/11 των περιφερειακών. Ωστόσο, η ΕΡΤ επιμένει να έχει το πρώτο debate πριν από οποιοδήποτε άλλο, οπότε μάλλον θα διεξαχθεί το μεγάλο στις 22/11 και των περιφερειακών στις 29/11.

Τι είπε η πλευρά Λοβέρδου

Ο Σπύρος Καρανικόλας, από τον Ανδρέα Λοβέρδο, επέρριψε την ευθύνη της μη επίτευξης τελικής συμφωνίας «στη μοναδική διαφωνία της πλευράς του κ. Παπανδρέου για τα ζητήματα που εκείνη έθεσε».

«Εμείς συμφωνούμε επί της αρχής στο βασικό πλαίσιο διεξαγωγής του debate με τους όρους τους 2017», είπε αρχικά ο κ. Καρανικόλας, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να υπάρχει δυνατότητα υποβολής ελεύθερης ερώτησης μεταξύ των συνυποψηφίων. Ζήτησε, δε, να υπάρξει θεματική για τη δομή της παράταξης, πρόταση με την οποία επίσης διαφώνησε η πλευρά Παπανδρέου. Σημείωσε εξάλλου ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος συμφωνεί και στη διεξαγωγή debate στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που τυχόν θα τη ζητήσουν. «Αύριο θα συνεδριάσουμε εκ νέου, με την ελπίδα ότι θα υπάρχει τελική συμφωνία αναφορικά με τα debates που θα οργανωθούν μέσω της ΕΡΤ», ανέφερε ο κ. Καρανικόλας.

«Γέφυρα συμβιβασμού» η πρόταση Χρηστίδη

Σύμφωνα με την πλευρά του Παύλου Χρηστίδη, η πρόταση του υποψηφίου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και η επιστολή που είχε αποστείλει από 2/11 στην ΕΔΕΚΑΠ χρησιμοποιήθηκε ως γέφυρα συμβιβασμού μεταξύ του modus operandi που προτάθηκε. «Πάμε στο μοντέλο debate του 2017», είπε ο Νίκος Μπίλιος, από τον Παύλο Χρηστίδη. Ζήτησε να υπάρχει γυναίκα συντονίστρια και παρουσία κοινού για ερωτήσεις και απαντήσεις. Επίσης, τέθηκε το θέμα να γίνει συζήτηση και για το παρόν και το μέλλον του ΚΙΝΑΛ, κάτι με το οποίο δεν διαφώνησαν οι άλλοι υποψήφιοι, πλην της πλευράς Παπανδρέου, αλλά και για την πανδημία, κάτι που έμεινε ανοικτό.

follow us on social media