Nitro magazine official logo
News

Αυστρία: Προειδοποίηση για lockdown στους ανεμβολίαστους μέσα στις επόμενες ημέρες

Με τον αριθμό των ημερήσιων λοιμώξεων να καταγράφει ρεκόρ και η πίεση στις ΜΕΘ να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, ο καγκελάριος Alexander Schallenberg έκανε γνωστό σήμερα, πως το lockdown δεν είναι καθόλου μακριά.

austria

Λίγες ημέρες πριν, το Bloomberg σε ένα εκτενές δημοσίευμα, έδωσε την πλήρη εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου. Την ώρα που στην Ελλάδα τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με τα κρούσματα να έχουν σταθερή ανοδική πορεία, η Αυστρία σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε lockdown για τους εκατομμύρια ανεμβολίαστους.

Με τον αριθμό των ημερήσιων λοιμώξεων να καταγράφει ρεκόρ και η πίεση στις ΜΕΘ να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, ο καγκελάριος Alexander Schallenberg έκανε γνωστό σήμερα, πως το lockdown δεν είναι καθόλου μακριά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην Guardian.

Περίπου το 65% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά στοιχεία. Η Αυστρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Μετά την ανακοίνωση του Schallenberg, ο συντηρητικός κυβερνήτης της επαρχίας της Άνω Αυστρίας,που έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού και το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων από τις εννέα επαρχίες της Αυστρίας, δήλωσε ότι σχεδιάζει να εισαγάγει ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους τη Δευτέρα.

Ο περιφερειάρχης της Αυστρίας Thomas Stelzer χαρακτήρισε την κατάσταση«δραματική» και είπε ότι θα επιβληθεί lockdown «υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει νομική έγκριση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δημιουργεί τη νομική βάση για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά το Αυστριακό Πρακτορείο Τύπου.

Ο Alexander Lukashenko βάζει την Ευρώπη στα «σχοινιά» με το προσφυγικό και το φυσικό αέριο

Είναι γεγονός πως πολλοί Αυστριακοί είναι δύσπιστοι απέναντι στους εμβολιασμούς, μια τάση που ενθαρρύνεται από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με ένα κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής επιβολής μέτρων που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο, μόλις το 30% των κλινών ΜΕΘ γεμίσει με ασθενείς με Covid-19, τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα τεθούν σε lockdown, με περιορισμούς στις καθημερινές μετακινήσεις τους.
«Σύμφωνα με το σχέδιο, απέχουμε πράγματι λίγες μέρες μέχρι να επιβληθεί το lockdown για τα μη εμβολιασμένα άτομα», είπε ο Schallenberg σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην Αυστρία είναι ντροπιαστικά χαμηλό.

Η ηγεσία των συντηρητικών κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους την είσοδο σε εστιατόρια, θέατρα, τελεφερίκ σε χιονοδρομικά κέντρα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, όπως τα κομμωτήρια.

«Ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να φύγει από το σπίτι του εκτός αν πρόκειται να εργαστεί, να ψωνίσει (είδη πρώτης ανάγκης), να κάνει γυμναστική – δηλαδή ακριβώς αυτό που έπρεπε να υποστούμε όλοι το 2020», είπε ο καγκελάριος, αναφερόμενος στα τρία πανεθνικά lockdown που επιβλήθηκαν πέρυσι.

Ο Steph Curry και οι Warriors «γλεντούν» όλο το NBA

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αυστρία σημειώνεται σε μια περίοδο που τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ήπειρο, αντιμετωπίζουν μερικούς από τους υψηλότερους κατά κεφαλήν ημερήσιους αριθμούς θανάτων στον κόσμο. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό στην Αυστρία αγγίζει τα 11.975 κρούσματα τα οποία καταγράφονται μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τις αρχές.

Σημειώνεται πως, οι Ολλανδοί ειδικοί συνέστησαν σήμερα ένα μερικό lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, το οποίο θα αποτελέσει αν εφαρμοστεί το πρώτο σε χώρα της δυτικής Ευρώπης από τότε που τα εμβόλια διατέθηκαν ευρέως, ενώ άλλες χώρες απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε δημόσιους χώρους.

follow us on social media