Nitro magazine official logo
News

New York Times: Oι ΗΠΑ συγκάλυψαν μια αεροπορική επιδρομή στην Συρία που σκότωσε δεκάδες αμάχους το 2019

Χωρίς προειδοποίηση, ένα αμερικανικό επιθετικό αεροσκάφος F-15E διέσχισε το οπτικό πεδίο υψηλής ευκρίνειας του drone και έριξε μια βόμβα 500 λιβρών στο πλήθος, με αποτέλεσμα μια ανατριχιαστική έκρηξη στην Συρία

Συρία βομβαρδισμοί

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ συγκάλυψαν το 2019 δύο αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια μαχών με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, από τις οποίες 64 γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Τις τελευταίες ημέρες της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όταν μέλη του άλλοτε άγριου χαλιφάτου ήταν στριμωγμένοι σε ένα χωματόδρομο δίπλα στην πόλη Baghuz, ένα αμερικανικό στρατιωτικό drone έκανε κύκλους ψηλά, κυνηγώντας στρατιωτικούς στόχους. Το μόνο που εντόπισε ήταν ένα μεγάλο πλήθος γυναικών και παιδιών μαζεμένο στην όχθη ενός ποταμού.

Χωρίς προειδοποίηση, ένα αμερικανικό επιθετικό αεροσκάφος F-15E διέσχισε το οπτικό πεδίο υψηλής ευκρίνειας του drone και έριξε μια βόμβα 500 λιβρών στο πλήθος, με αποτέλεσμα μια ανατριχιαστική έκρηξη. Καθώς ο καπνός έφευγε, μερικοί άνθρωποι προσπαθούσαν να καλυφθούν. Στη συνέχεια, ένα τζετ που τους παρακολουθούσε έριξε μια βόμβα 2.000 λιβρών και μετά μια άλλη, σκοτώνοντας τους περισσότερους από τους επιζώντες.

Οι ενέργειες αυτές πιθανόν αποτελούσαν έγκλημα πολέμου, αποκάλυψε το Σάββατο (13/11) η εφημερίδα New York Times. Τα δύο αλλεπάλληλα πλήγματα από αέρος κοντά στην πόλη έγιναν κατ’ εντολή ομάδας ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ που είχε επιφορτιστεί να εκτελεί χερσαίες αποστολές στη Συρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η έρευνα των Times διαπίστωσε ότι ο βομβαρδισμός είχε πραγματοποιηθεί από μια διαβαθμισμένη αμερικανική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, την Task Force 9, η οποία ήταν υπεύθυνη για τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία. Η ειδική ομάδα λειτούργησε με τέτοια μυστικότητα που κατά καιρούς δεν ενημέρωσε ούτε τους δικούς της στρατιωτικούς εταίρους για τις ενέργειές της.

Στην περίπτωση του βομβαρδισμού, η διοίκηση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Κατάρ δεν είχε ιδέα ότι θα ερχόταν το χτύπημα, είπε ένας αξιωματικός που υπηρετούσε στο κέντρο διοίκησης.

Σύμφωνα με τους NYT, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών Ενοπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Συρία, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), αναγνώρισε αυτήν την εβδομάδα ότι η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία είχε πράγματι εξαπολύσει τους βομβαρδισμούς αυτούς, διαβεβαιώνοντας πως ήταν δικαιολογημένοι.

Η ομάδα Visual Investigations στους The Times εξέτασε εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο και δορυφορικές εικόνες του στρατοπέδου του Ισλαμικού Κράτους στο Baghuz. Το αναφερόμενο σημείο κρούσης βρίσκεται ανάμεσα σε δύο υδραγωγεία, τα οποία η ομάδα χρησιμοποίησε ως στοιχεία αναφοράς για να εντοπίσει την τοποθεσία.

Ο αριθμός των νεκρών από τον βομβαρδισμό στην Συρία υποτιμήθηκε

Σε ανακοίνωση της που δημοσιοποιήθηκε χθες, η CENTCOM επανέλαβε τον απολογισμό που έδωσε στην εφημερίδα: ανάμεσα στους 80 ανθρώπους που σκοτώθηκαν, 16 ήταν μαχητές του ΙΚ και τέσσερις ήταν άμαχοι. Η Κεντρική Διοίκηση συμπλήρωσε ότι δεν είναι σίγουρη εάν οι υπόλοιποι 60 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν άμαχοι ή θεμιτοί στόχοι, εν μέρει επειδή κάποιες γυναίκες και κάποια παιδιά συμμετείχαν στις εχθροπραξίες.

Στο δελτίο Τύπου, ο Aμερικανικός Στρατός χαρακτήρισε «νόμιμη άμυνα» τα πλήγματα, αναλογικά, και διαβεβαίωσε πως έλαβε «τα κατάλληλα μέτρα για να αποκλειστεί η παρουσία αμάχων».

«Απεχθανόμαστε την απώλεια των ζωών αθώων και λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο για την αποτροπή τους. Σε αυτή την περίπτωση, υπήρξαν εσωτερικές αναφορές και διενεργήθηκε έρευνα για το πλήγμα με βάση τα δικά μας στοιχεία και αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για την αθέλητη απώλεια των ζωών αμάχων», πρόσθεσε η CENTCOM σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αριθμός των αμάχων μεταξύ των 60 από τα θύματα δεν προσδιορίζεται διότι σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση, υπήρχαν «αρκετές οπλισμένες γυναίκες και τουλάχιστον ένα οπλισμένο παιδί». Ο συνολικός αριθμός των νεκρών υποτιμήθηκε.

«Η ηγεσία απλά φαινόταν τόσο αποφασισμένη να το θάψει αυτό. Κανείς δεν ήθελε να κάνει», είπε ο Τζιν Τέιτ, ένας αξιολογητής που εργάστηκε στην υπόθεση για το γραφείο του γενικού επιθεωρητή και συμφώνησε να μιλήσει για την συγκάλυψη. «Σε κάνει να χάνεις την πίστη σου στο σύστημα όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν αυτό που είναι σωστό, αλλά κανείς σε ηγετικές θέσεις δεν θέλει να το ακούσει».

Κατά την ανακοίνωση, οι βομβαρδισμοί έγιναν καθώς οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ, αραβοκουρδική συμμαχία), δέχονταν σφοδρά πυρά, απειλούνταν να υπερφαλαγγιστούν και ανέφεραν πως δεν υπήρχαν άμαχοι στην περιοχή.

Ο γενικός επιθεωρητής διενήργησε εσωτερική έρευνα για τους βομβαρδισμούς της 18ης Μαρτίου 2019, αλλά από την αναφορά του εντέλει «απαλείφθηκε» κάθε αναφορά σε αυτούς και στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ διεξοδική και εις βάθος έρευνα για την υπόθεση, τονίζεται στο δημοσίευμα. Οι συντάκτες του κειμένου βασίστηκαν σε διαβαθμισμένα έγγραφα και εν μέρει σε συνεντεύξεις με μέλη των ένοπλων δυνάμεων που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.

Μέλος της νομικής υπηρεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων όταν εξαπολύθηκαν οι επιδρομές, έκρινε πως αποτελούσαν έγκλημα πολέμου και αργότερα ενημέρωσε τόσο τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Αμυνας όσο και την επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις Ενοπλες Δυνάμεις, διότι δεν ελήφθη κανένα πειθαρχικό ή άλλο μέτρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times.

follow us on social media