Nitro magazine official logo
News

Νέα μέτρα συζητά η κυβέρνηση: Στο τραπέζι και το lockdown στους ανεμβολίαστους – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος

Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντέξουν τα νοσοκομεία στην πίεση που δέχονται και να κρατηθεί «όρθιο» το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες, όπου αναμένεται και η κορύφωση του τέταρτου κύματος.

Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντέξουν τα νοσοκομεία στην πίεση που δέχονται και να κρατηθεί «όρθιο» το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες, όπου αναμένεται και η κορύφωση του τέταρτου κύματος.

Οι παρεμβάσεις που συζητούνται στην κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση, αφορά και πάλι τους ανεμβολίαστους. Με βάση την αξιολόγηση των δεδομένων, όπου θα διεξαχθεί σήμερα στη σύσκεψη του Μαξίμου, θα παρθούν ενδεχομένως νέοι περιορισμοί, ακόμα και για κυλιόμενο ωράριο.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν στην απόφαση να μην έχουμε ξανά lockdown και οι όποιοι περιορισμοί να αφορούν τους ανεμβολίαστους ή μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού σε χώρους όπως τα μέσα μεταφοράς. Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσεται το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να περιοριστεί η κίνηση τις ώρες αιχμής. Αυτό είναι και το μέτρο που έχει συζητηθεί πιο διεξοδικά, είναι εύκολα εφαρμόσιμο και πιο κοντά στην ανακοίνωση του από την κυβέρνηση.

«Ακούγεται» το lockdown έντονα

Όσο δεν ανακόπτεται η έξαρση της πανδημίας, πληθαίνουν οι φωνές εντός της κυβέρνησης για lockdown στους ανεμβολίαστους.

Ήδη η Αυστρία, με απόφαση του καγκελάριου Alexander Schallenberg και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, επέβαλλε, από σήμερα έως τις 24 Νοεμβρίου, lockdown σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποκλείοντας τους από τους όλους τους χώρους πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων.

Αυτή είναι μια σκέψη που «ψιθυρίζεται» από τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, όπως τονίζουν πηγές με γνώση των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς περιμένουν την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και αυτή την εβδομάδα πριν αποφασιστεί περαιτέρω περιορισμός στους ανεμβολίαστους.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test, ενώ χθες  ο ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογιώργης, αποκάλυψε ότι εξετάζεται «για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».

Τα μέτρα θα συζητήσει και η επιτροπή των επιδημιολόγων που συνεδριάζει την Τετάρτη και δεν αποκλείεται να επαναφέρει ως σύσταση την χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους για όλους τους πολίτες.

Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Με δεδομένο ότι πέρυσι δεν χαρήκαμε τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι ανυπομονούν φέτος να τις απολαύσουν στο έπακρο. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι με το μέρος μας, με την Ματίνα Παγώνη να επισημαίνει πως η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη έως τα τέλη Δεκεμβρίου και πως καθώς τα περιστατικά της γρίπης θα αρχίσουν να αυξάνονται χρειάζεται να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας για να είμαστε προετοιμασμένοι για τους επόμενους μήνες.

Ειδικά για τα Χριστούγεννα διερωτήθηκε πώς μπορεί κάποιος να επιθυμεί ένα μεγάλο ρεβεγιόν με τόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους. Πρόσθεσε ότι από την εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων δεν χρειάζονται οι πολίτες κανέναν να τους υποδείξει πως πρέπει να γιορτάσουν, με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας.

«Δεν μπορούμε. Βαρεθήκαμε. Κουραστήκαμε», πρόσθεσε η Παγώνη συνέστησε προσοχή σε όλους και κυρίως να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν ώστε να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά.

follow us on social media