Nitro magazine official logo
News

Η πανδημία «σφυροκοπά» την Ευρώπη: Τα μέτρα που έλαβαν 13 ευρωπαϊκές χώρες ενόψει Χριστουγέννων

Η γηραιά ήπειρος καλείται να αντιμετωπίσει τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα με νέα αυστηρότερα μέτρα.

μέτρα

Διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας και το πιο δύσκολο. Πόσω μάλλον όταν τα νοσοκομεία έχουν ενάμιση χρόνο στην πλάτη τους, με συνεχόμενη κούραση, αγωνία και πίεση. Η γηραιά ήπειρος καλείται να αντιμετωπίσει τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα και, φυσικά, τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, σε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί σε λίγες εβδομάδες έρχονται Χριστούγεννα, πράγμα που σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, όλοι έχουμε την ανάγκη να τα απολαύσουμε, μιας και πέρυσι βρισκόμασταν σε lockdown, και δεύτερον, αυτό σημαίνει ακόμα περισσότερα κρούσματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Lockdown στους ανεμβολίαστους σε όλους τους κλειστούς χώρους

Για την ώρα, 13 ευρωπαϊκές χώρες αυστηροποιούν τα μέτρα, προκειμένου να μειώσουν αυτή την αναζωπύρωση των τελευταίων εβδομάδων. Ενδέχεται, μάλιστα, πολλές χώρες να μην κάνουν ούτε και φέτος Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ευρώπη αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά 10%, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Οι βασικοί λόγοι που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών σε κάποιες χώρες, η φθίνουσα ανοσία των ήδη εμβολιασμένων, η κούραση του πληθυσμού από τα μέτρα, η ψευδαίσθηση των πολιτών ότι είναι προστατευμένοι επειδή έχουν επανέλθει, έστω με περιορισμούς, σε μια κανονικότητα (γυμναστήρια, εστίαση κλπ) και η πτώση της θερμοκρασίας που σημειώνεται στη Βόρεια Ευρώπη.

Αναλυτικά οι χώρες που έλαβαν αυστηρότερα μέτρα:

Αυστρία

Η Αυστρία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που από τη Δευτέρα έθεσε σε ισχύ lockdown για τους περίπου δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστους. Μόλις χθες, όμως, έγινε και η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επέβαλε εκ νέου ολικό, εθνικό lockdown, το οποίο περιλαμβάνει και τους εμβολιασμένους πολίτες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα διαρκέσει περίπου 20 ημέρες.

Σημειώνεται πως από την 1η Φεβρουαρίου καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το σύνολο του πληθυσμού.

Όλα τα παραπάνω τέθηκαν σε ισχύ εξαιτίας της ραγδαίας άνοδο νέων κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα–η υψηλότερη από την έναρξη της πανδημίας με περίπου 12.000 νέα κρούσματα ημερησίως. Το σύστημα Υγείας αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Γερμανία

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι πολίτες έχουν κληθεί να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown.

«Δεν τολμώ να πω πώς θα είναι τα Χριστούγεννα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εξαρτάται από εμάς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, ενώ την ίδια ώρα η Βαυαρία ακύρωσε χθες τις χριστουγεννιάτικες αγορές εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Σε περιοχές όπου τα ποσοστά νοσηλείας ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, η πρόσβαση σε δημόσιες, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και στα εστιατόρια περιορίζεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Μόλις το 67,2% των πολιτών στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της δυτικής Ευρώπης κυρίως λόγω μιας παράδοσης δυσπιστίας απέναντι στους εμβολιασμούς, ενώ μόνο το 5% έχει λάβει και τρίτη δόση.

Η Μπούντεσταγκ υιοθέτησε εκτάκτως νομοσχέδιο που θα επαναφέρει κάποιους περιορισμούς με στόχο να ανασχεθεί η άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19, που αυτή την εβδομάδα κυμαίνονταν από 30.000 ως 50.000. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μαζική επιστροφή στην τηλεργασία, ενώ θα επιβάλλεται η χρήση υγειονομικού πάσου για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς.

Βέλγιο

Την Τετάρτη τέθηκαν σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα στο Βέλγιο, καθιστώντας υποχρεωτική την τετραήμερη τηλεργασία και επεκτείνοντας τη χρήση μάσκας. Η υποχρεωτική παρουσία στο γραφείο για μια φορά την εβδομάδα θα ξεκινήσει από την προσεχή εβδομάδα και θα ισχύσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται από το γραφείο δύο φορές την εβδομάδα.

Επίσης αυξάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το όριο ηλικίας για την υποχρεωτική χρήση της μειώνεται στα 10 από τα 12 έτη.

Στον τομέα της φιλοξενίας, εκτός από το υγειονομικό πάσο οι υπάλληλοι και οι πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν δεν κάθονται. Αυτός ο κανόνας αφορά τα θέατρα, τους συναυλιακούς χώρους, τα μουσεία και τους κινηματογράφους. Το πάσο απαιτείται για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με τουλάχιστον 50 παριστάμενους και για εξωτερικούς με τουλάχιστον 100.

Ολλανδία

Μερικό lockdown επέβαλε στις 13 Νοεμβρίου η κυβέρνηση, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες και με το οποίο τα εστιατόρια και τα μπαρ υποχρεώνονται να κλείνουν στις 8 μμ. Παράλληλα, επανέφερε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα καταστήματα, ενώ οι ειδικοί προτείνουν την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων.

Μάλιστα, οι αρχές απαγόρευσαν επίσης τη ρίψη πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία από τυχόν τραυματισμούς. Με σχεδόν το 85% των ενηλίκων να έχει πλήρως εμβολιαστεί στη χώρα αυτή των 17,5 εκατομμυρίων πολιτών, περισσότερες από 20.000 νέες μολύνσεις κορονοϊού καταγράφηκαν σε δύο διαδοχικές ημέρες αυτή την εβδομάδα, ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τώρα, προκαλώντας μια έλλειψη τεστ κορωνοϊού στα κέντρα υγείας.

Γαλλία

Από τις 25 Αυγούστου είχε να σημειώσει η Γαλλία ρεκόρ κρουσμάτων, αφού την Τετάρτη κατέγραψε 20.294. Ήδη το πέμπτο κύμα κάνει την εμφάνιση του, όπως παραδέχτηκε η κυβέρνηση, ωστόσο δεν σκοπεύει για την ώρα, να επιβάλει επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Ο Emmanuel Macron δήλωσε πως η η χώρα του δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που επιβάλλουν lockdown σε μη εμβολιασμένους λόγω της επιτυχίας, όπως είπε, του μέτρου του υγειονομικού πάσου.

Αυτό που δεν έχει αποκλειστεί, πάντως, είναι το ενδεχόμενο οι αρχές να ζητήσουν και πάλι από τις επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο στην τηλεργασία.

Ιρλανδία

Από την Πέμπτη, η βραδινή διασκέδαση στην Ιρλανδία σταματάει τα μεσάνυχτα, ενώ οι αρχές θα εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς. Σχεδόν το 90% των πολιτών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο. Παράλληλα, έγινε σύσταση τηλεργασίας, όπου είναι εφικτός.

Η κυβέρνηση της χώρας είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αλλά οι αριθμοί μολύνσεων έκτοτε αυξήθηκαν ξανά φτάνοντας σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που καταγράφονταν τον περασμένο Ιανουάριο,

Η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, που απαιτείται ήδη για την είσοδο σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, θα απαιτείται πλέον και για κινηματογράφους και θέατρα στο πλαίσιο των νέων μέτρων.

Πορτογαλία

Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, η Πορτογαλία εξετάζει νέα μέτρα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε ότι είναι αναπόφευκτη η επιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ένα μέτρο που επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και ήρθε στις 13 του περασμένου Σεπτεμβρίου

Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται σε περίπτωση συνάθροισης ή όταν είναι αδύνατο να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση. Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως η χώρα μπορεί να επαναφέρει ορισμένα μέτρα, κυρίως ενόψει των εορτών στο τέλος της χρονιάς.

Ιταλία

Η Ιταλία έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν τον περασμένο Μάιο, όταν είχαν καταγραφεί για τελευταία φορά, πάνω από 10.000 νέα κρούσματα. Στη χώρα έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση για το αν θα πρέπει να υιοθετηθούν περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους, όπως για παράδειγμα απαγορεύσεις σε πίστες του σκι και εστιατόρια.

Σουηδία

Η Σουηδία θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά ένα υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων.

Η σκανδιναβική χώρα, που είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα, αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει αυτή την απόφαση που επικρίθηκε ευρέως.

Παρότι η Σουηδία καταγράφει για την ώρα λίγα κρούσματα σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, «δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε η υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ελβετία

Ο υπουργός Υγείας της χώρας απέκλεισε νέα περιοριστικά μέτρα, παρόλο που τα κρούσματα τετραπλασιάστηκαν σε έναν μήνα. Στις 18 Νοεμβρίου, μόλις το 65% του πληθυσμού ήταν πλήρως εμβολιασμένο ενώ το 2% είχε λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις που απαιτούνται.

Και η θεαματική αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί φόβο ότι τα νοσοκομεία θα κατακλυστούν από ασθενείς με κορωνοϊό μόλις θα αρχίσει πραγματικά ο χειμώνας. Την περασμένη εβδομάδα οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ ο αριθμός των θανάτων εκτινάχθηκε κατά 80% με 53 θανάτους.

Τσεχία

Από τη Δευτέρα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις και υπηρεσίες, ενώ δεν θα αναγνωρίζονται στο εξής ούτε τα αρνητικά τεστ κορονοϊού. Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν απαραίτητα έπειτα από την καταγραφή 22.479 κρουσμάτων την Τρίτη, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τη Τσεχία.

Μια χώρα 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε επιβάλει σχετικά χαλαρούς περιορισμούς κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία ούτε θα επιβληθεί lockdown. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση απέφυγε επίσης να ενισχύσει τα μέτρα μέχρι να αναλάβει η επόμενη, όμως η επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία την ανάγκασε να επιβάλει περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

Σλοβακία

Από τη Δευτέρα, και στη Σλοβακία, θα τεθούν σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Με βάση τα νέα μέτρα, μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καταστήματα με μη απαραίτητα προϊόντα ή να παρακολουθούν αθλητικές δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις.

Σε κάποιες υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των εστιατορίων, θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στις περισσότερο πληγείσες περιοχές ακόμη και για τους εμβολιασμένους που θα επιτρέπεται μόνο να παίρνουν φαγητό για το σπίτι.

Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι θα καλούνται να υποβάλλονται σε τεστ για να πάνε στη δουλειά τους σε όλες τις περιοχές εκτός από τις λιγότερο πληγείσες.

Η Σλοβακία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, μόλις το 42,6 του πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 65%.

Δανία

Η χώρα επανέφερε πριν από λίγες ημέρες το «υγειονομικό διαβατήριο», το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του είναι εμβολιασμένος ή αρνητικός στον ιό. Το πάσο αυτό απαιτείται για επισκέψεις σε εστιατόρια, καφέ, γηροκομεία και για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με πάνω από 200 ανθρώπους και ισχύει σε εθνικό επίπεδο.

follow us on social media