Nitro magazine official logo
News

Στέλιος Ράμφος: Προβλέπει εμφύλιο ο φιλόσοφος – «Οι ανεμβολίαστοι προβάλλουν την εσωτερική τους ταραχή»

Ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι σε ένα 5ο ή 6ο κύμα πανδημίας, τα πράγματα σε κοινωνικό επίπεδο θα ξεφύγουν

Στέλιος Ράμφος

Την τελευταία εβδομάδα όλη η Ευρώπη είναι σε αναβρασμό που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλειες ζωών, αφήνει να εννοηθεί ο Στέλιος Ράμφος. Απώλειες πέραν της πανδημίας. Απώλειες ως αποτέλεσμα ενός εμφυλίου. Γιατί τα σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν πια σε αρκετές χώρες, με Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα να είναι σε κοινωνικό διχασμό.

Ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος μίλησε στο πρώτο πρόγραμμα στους 91.6 και στους 105.8 και έδωσε την δική του άποψη-εκτίμηση για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην κοινωνία γύρω από τους περιορισμούς των ανεμβολίαστων.

Ο Στέλιος Ράμφος σκιαγράφησε μια εποχή σκληρών καταστάσεων και άφησε να εννοηθεί πως όσο εντείνεται η πανδημία, όσο εμφανίζονται νέα και πιο επιθετικά κύματα, τόσο θα αυξάνεται και η ένταση της σύγκρουσης κάποιων με τη λογική, με την επιστήμη, με την κοινωνική συνοχή.

«Τα πράγματα φουντώνουν πολύ γρήγορα. Όπου κυριαρχεί η εξαλλοσύνη τα άλλα είναι τίτλοι απλώς. Οι ψυχολογίες είναι ίδιες. Δεν είναι πια η πολιτική κρίση, είναι το έξαλλο, το “εκτός εαυτού” που επικρατεί. Όταν χάνεις την ψυχραιμία σου και επικρατεί το έξαλλο, παύεις να έχεις ιδέες, υπάρχει το καθαρό θυμικό και σε αυτό μπορούν να συμπίπτουν όλα τα άκρα του κόσμου. Αυτό σημαίνει μια γενικότερη διαταραχή γιατί δεν αποκλείεται μετά την απογραφή να προκύψει κάτι άλλο.

Το παράδοξο της Ταϊβάν: Μόλις 2 νεκροί από κορωνοϊό σε ένα μήνα παρά το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού

Δεν ξέρω αν είναι θέμα αποκλειστικά των λοιμωξιολόγων ή εάν αποκτά έναν μια ευρύτερο χαρακτήρα το πρόβλημα. Υπάρχει ένα ψυχολογικό υπόστρωμα που οδηγεί σε μια στάση με ακραία φαινόμενα. Οι αόρατες απειλές δημιουργούν μια εσωτερική ταραχή πολύ έντονη, και αν υπάρχει μια προδιάθεση, αυτό παίρνει διαστάσεις. Αυτοί οι άνθρωποι εξορκίζουν την εσωτερική ταραχή τους σε κάτι γενικότερο, όπως για παράδειγμα στο σύστημα ή στο κράτος.

Αυτή είναι η “λογική της ταραχής”. Για να απαλλαγώ από την ταραχή που είναι ο πόνος μου, είναι το κακό μέσα μου, την προβάλω σε κάποιον άλλον, στον σατανά, στα τσιπάκια, στα κέρδη των εταιρειών, στα λάθη των επιστημόνων. Εάν έχουμε και 5ο και 6ο κύμα θα έχουμε κοινωνικούς τριγμούς άλλης τάξεως. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Βλέπετε τι γίνεται στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία».

Ο Στέλιος Ράμφος για τη ρητορική σύμπλευση αριστεράς και ακροδεξιάς

Ο Στέλιος Ράμφος αναφέρθηκε και σε ένα σημείο των καιρών που είναι η εκκούσια συμπόρευση της αριστερής ιδεολογίας με την ακροδεξιά, με τις δυο τους να συναντιούνται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, όπως είχαν συναντηθεί και στην περίοδο του δημοψηφίσματος.

«Ιδεολογικά δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία η Αριστερά και η ακροδεξιά, αλλά στην πολιτική πράξη μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί όταν οι ψυχολογίες καλπάζουν, τότε οι ιδέες υποχωρούν. Εξαρτάται από τις συνθήκες, μπορεί να συμμαχήσουν ή να αλληλοφαγωθούν. Σημασία στη Δημοκρατία έχει το μέτρο και η ισορροπία. Όταν χαθούν αυτά τα δυο, τότε όλα τα άκρα μπορούν να “χαιρετιστούν”.

Δεν έχουμε πετύχει την κοινωνική ωριμότητα που μας επιτρέπει να έχουμε μια κοινότητα πολιτική. Ο πολιτικός μας βίος έχει πολλά στοιχεία ανωριμότητας μολονότι έχει θεσμούς ώριμους, αλλά οι ψυχές που υποστηρίζουν το πολιτικό μας σύστημα κινούνται σε άλλα επίπεδα και λειτουργούν με το “Γιατί εσύ και όχι εγώ;”».

follow us on social media