Nitro magazine official logo
Tech/Science

NASA: Οι επερχόμενες αποστολές της στο διάστημα αλλάζουν τη μόδα στις διαστημικές στολές

Ελάχιστα έχουν αλλάξει στη μόδα των διαστημικών στολών της NASA, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες της διαστημικής υπηρεσίας να αναπτύξει νέες βελτιωμένες διαστημικές στολές, χωρίς όμως επιτυχία.

NASA

Στις 7 Απριλίου 1983, οι Αμερικανοί αστροναύτες Don Peterson και Story Musgrave της NASA βγήκαν για πρώτη φορά και με περίσσιο θάρρος από το διαστημικό Challenger, πραγματοποιώντας «περίπατο» για τέσσερις ώρες στο διάστημα. Δεμένοι στο διαστημόπλοιο τους, έγιναν μάρτυρες της σπάνιας ομορφιάς.

Οι δύο αστροναύτες φορούσαν τότε διαστημικές στολές, οι οποίες αντιπροσώπευαν μια επαναστατική εκδοχή συγκριτικά με τις εκείνες που είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν. Γνωστές ως Extravehicular Mobility Units ή EMUs, ήταν ημιάκαμπτες στολές με 14 στρώματα, σχεδιασμένες να προστατεύουν τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας του έξω από το διαστημόπλοιο.

Από εκείνη την ημέρα του 1983, ελάχιστα έχουν αλλάξει στη μόδα των διαστημικών στολών. Οι προσπάθειες της διαστημικής υπηρεσίας να αναπτύξει νέες βελτιωμένες διαστημικές στολές είχαν περιορισμένη επιτυχία. Η Nasa έχει ήδη ξοδέψει 420 εκατομμύρια δολάρια (310 εκατομμύρια λίρες) για 14 χρόνια χωρίς καμία σημαντική πρόοδο , σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε φέτος από τον γενικό επιθεωρητή της Nasa.

Νέες διαστημικές αποστολές από τη NASA

«Μια στολή έτοιμη για πτήση απέχει χρόνια από την ολοκλήρωσή της», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της Nasa αναμένουν να δαπανήσουν επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια για το σχεδιασμό, τις δοκιμές, τα προσόντα και τις προσπάθειες ανάπτυξης προτού διατεθούν δύο στολές έτοιμες για χρήση. Η καθυστέρηση στις διαστημικές στολές είναι πιθανό να καθυστερήσει την Artemis, το πρόγραμμα της NASA να επιστρέψει στη Σελήνη το 2024, προσθέτει η έκθεση.

Τον Σεπτέμβριο, το Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA ζήτησε προτάσεις από τον ιδιωτικό τομέα για νέες στολές. Θα χρησιμοποιηθούν για διαστημικούς περιπάτους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και κατά τις μελλοντικές αποστολές Artemis στην επιφάνεια της Σελήνης. «Οι επιχειρήσεις μας σε τροχιά χαμηλής γης, στη Σελήνη και πέρα από αυτήν, έχουν εξελιχθεί και απαιτούν καινοτόμο τεχνολογία», δήλωσε η αναπληρώτρια διοίκηση της NASA, Παμ Μέλροι, σε δήλωση.

Γράφει ιστορία η Jessica Watkins: Γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα μείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

«Οι επόμενοι αστροναύτες στο φεγγάρι, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, θα διατηρηθούν ασφαλείς με επαναστατικές διαστημικές στολές που ταιριάζουν καλύτερα και επιτρέπουν μεγαλύτερη ανθρώπινη εξερεύνηση από ποτέ».

Η Nasa θέλει βοήθεια από τη βιομηχανία για την κατασκευή της νέας Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) και του Orion Crew Survival System. Το xEMU θα είναι κυρίως για πλανητικούς διαστημικούς περιπάτους στη Σελήνη, τον Άρη και ίσως άλλα σώματα όπως οι αστεροειδείς, αν και σχεδιάζεται να τροποποιηθεί για διαστημικούς περιπάτους κατά την πτήση.

Θα δώσει στον αστροναύτη περισσότερη κινητικότητα, ένα νέο σύστημα επικοινωνίας και θα έχει μια οπίσθια καταπακτή.
Το σχέδιο θα μπορεί επίσης να ταιριάζει καλύτερα σε αστροναύτες όλων των μεγεθών. Στο παρελθόν η Nasa είχε προβλήματα με την εύρεση διαστημικών στολών για μικρότερες γυναίκες αστροναύτες.

Η στολή Orion είναι η στολή που θα φορέσει το πλήρωμα μέσα στο διαστημόπλοιο κατά την εκτόξευση και την επιστροφή στη Γη. Οι προτάσεις για τα νέα κοστούμια αναμένεται να υποβληθούν την 1η Δεκεμβρίου, ενώ μία ή περισσότερες συμβάσεις αναμένεται να ανατεθούν την επόμενη άνοιξη. Η Nasa σχεδιάζει έναν επίδειξη διαστημικού περιπάτου με τον νέο εξοπλισμό της ήδη από το 2023.

NASA: Για πρώτη φορά επιχειρεί να βομβαρδίσει αστεροειδή κοντά στη Γη – Στόχος να αποτρέψει μελλοντικές απειλές

«Η επένδυση της NASA σε εμπορικές διαστημικές στολές είναι ένας άλλος τρόπος για να προωθήσουμε μια νέα σεληνιακή οικονομία με ιδιώτες εταίρους», προστίθεται στη δήλωση της κας Melroy. «Παρόμοια με τις συνεργασίες μας σε τροχιά χαμηλής γης, αυτή η προσπάθεια θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει να τροφοδοτήσει μια ενεργή οικονομία στη Σελήνη».

Το αφεντικό της Tesla, Elon Musk, έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά του, γράφοντας στο Twitter ότι η εταιρεία του , SpaceX, «θα μπορούσε να το κάνει αν χρειαστεί».

follow us on social media