News

Φωτιά στην Αττική: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Νέο μέτωπο στην Πάρνηθα

Το βόρειο κομμάτι της φωτιάς το οποίο βρισκόταν από Ιπποκράτειο Πολιτεία έως την Μαλακάσα και Σφενδάνη βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο έχουν μείνει οχήματα της Πυροσβεστικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις

φωτιά στην Αττική

Ενεργά παραμένουν τα μέτωπα της φωτιάς στην Αττική, με τις αναζωπυρώσεις να αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση της. Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις, παρά την κόπωση από την υπερπροσπάθεια των τελευταίων ημερών για την κατάσβεση τις φωτιάς, επιχειρούν άμεσα σε όποιο σημείο παρουσιάζεται κάποια αναζωπύρωση ή κάποια νέα εστία φωτιάς.

Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:00 στα ορεινά της Πάρνηθας σε μία περιοχή που οριοθετείται ανάμεσα σε Κρυονέρι και Θρακομακεδόνες. «Την τελευταία ώρα δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο μέτωπο, αυτή τη στιγμή εδώ που βρισκόμαστε έντονος καπνός», είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Πέππας.

Όπως είπε επίσης στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας, πρόκειται για αναζωπύρωση η οποία ξέσπασε περίπου στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά της Τρίτης. Sτο σημείο επιχειρούν και εναέριες δυνάμεις για τον περιορισμό του.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι τα βασικά μέτωπα αυτή την ώρα είναι σε Θρακομακεδόνες και σε Μαλακάσα, αν και εκεί το μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση. Πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως στους Θρακομακεδόνες είναι 10 τα σημεία που προβληματίζουν. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της από το ύψος του Κρυονερίου και μέσα στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και την Δροσοπηγή.

Επιπλέον άνδρες τις πυροσβεστικής τονίζουν πως ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τα ξερά χόρτα που υπάρχουν μέσα σε αυλές σπιτιών ή περιμετρικά αυτών. Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους Θρακομακεδόνες, όπου οι φλόγες είναι από χτες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια, ενώ οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της.

Το βόρειο κομμάτι της φωτιάς το οποίο βρισκόταν από Ιπποκράτειο Πολιτεία έως την Μαλακάσα και Σφενδάνη βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο έχουν μείνει οχήματα της Πυροσβεστικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 αεροσκάφη, και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων 1 συντονιστικό.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον κόσμο που δεν ήθελε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση τους, παρά το γεγονός ότι οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και με μήνυμα του 112 από χτες το βράδυ.

Στα θετικά είναι ότι την νύχτα αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στα Άνω Λιόσια, ανέβηκε στην κορυφογραμμή του Ποικίλου Όρους και απειλούσε να κατέβει προς Πετρούπολη. Η πυρκαγιά αυτή έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ άνοιξαν και οι δρόμοι που είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Κλειστή η Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα

Η Νέα Οδός ανακοίνωσε την Παρασκευή πως με απόφαση της τροχαίας λόγω των πυρκαγιών που εξελίσσονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, ισχύουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  • Ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη μέχρι τον Α/Κ Οινοφύτων. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη.
  • Ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Α/Κ Θήβας μέχρι τον Α/Κ Καλυφτάκη. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Θήβας.

follow us on social media