«Οι Ομπάμα κάνουν μετά την προεδρία τους πράγματα που δε χρειαζόμαστε. Προσπαθούν πολύ να δείξουν ότι είναι κουλ. Συμπεριφέρονται όμως ως νεόπλουτοι σε μια χώρα που μαστίζεται από τον Covid, που οι άνθρωποι φοβούνται μη χάσουν τα σπίτια τους, με την κλιματική αλλαγή. Οι Ομπάμα θα πρέπει να θυμηθούν ξανά τις ρίζες τους». Με αυτά τα λόγια περιγράφει το πάρτι γενεθλίων του Μπαράκ Ομπάμα η Μορίν Ντάουντ σε άρθρο γνώμης στους New York Times κι είναι η πρώτη τόσο σφοδρή κριτική που βλέπουμε για τους Ομπάμα από τη στιγμή που μπήκαν στο Λευκό Οίκο μέχρι σήμερα.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε γενέθλια. Έκλεισε τα 60 του έτη. Η Μισέλ Ομπάμα και οι κόρες του του ευχήθηκαν στα social media, ενώ παράλληλα είχε οργανωθεί ένα μεγάλο πάρτι στο πολυτελές οίκημα τους στο Martha’s Vineyard, το οποίο αγόρασαν πριν από ένα χρόνο περίπου.

    Σε αυτό το πάρτι οι καλεσμένοι ήταν λίγοι και εκλεκτοί, με τους ανθρώπους στην είσοδο να…ρίχνουν πόρτα σε αρκετούς και να λειτουργούν σαν το πιο πριβέ κλαμπ του κόσμου. Υπήρχαν 4 κατηγορίες αποκλεισμένων: αυτοί που δεν τους ένοιαξε, αυτοί που έκαναν πως δεν τους ένοιαξε, αυτοί που ενοχλήθηκαν και αυτοί που πληγώθηκαν βαθιά, ιδίως άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τους Ομπάμα και βοήθησαν τον Μπαράκ στην διακυβέρνηση επί 8 χρόνια. Ανάμεσα σε αυτούς που ακυρώθηκε η πρόσκληση τους, ήταν και ο Στίβεν Κολμπέρ που τόσο τον έχει στηρίξει.

    Ο παρουσιαστής δε δίστασε να σατιρίσει τη στάση του Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως κάλεσε μόνο «τις πιο κοντινές του Μπιγιονσέ».

    Ο Ντέιβιντ Λέτερμαν, ο Κόναν Ο’ Μπράιαν ήταν δύο ακόμα γνωστά ονόματα που δεν βρέθηκαν στη short list, ενώ ο Λάρι Ντέιβιντ, που ήταν ο 86ος στη λίστα, με 85 άτομα να επιτρέπονται, πανηγύρισε όταν του τηλεφώνησε η γραμματέας των Ομπάμα για να τον ακυρώσει. «Θα νόμιζαν ότι δεν είχα ακούσει καλά ή ότι τρελάθηκα» ανέφερε.

    «Το πάρτι ήταν ένα όργιο του 1%. Ιδιωτικά τζετ, λιμουζίνες, χολιγουντιανές ιερόδουλες – όλο το πακέτο μαζί με ένα μενού δίχως κρέας» γράφει η Ντάουντ στο τιτλοφορούμενο άρθρο «Ιδού ο Μπαράκ Αντουανέτα» και κατηγορεί ανοιχτά τους Ομπάμα για νεοπλουτισμό, σε μια περίοδο που έχουν χτίσει μια εταιρεία παραγωγής που συνεργάζεται με το Netflix και κινούνται σε έναν τομέα διαφορετικό απ΄αυτόν που τους συνήθισε ο αμερικανικός τύπος. Και τώρα, δεν είναι πια στο απυρόβλητο!