Πίνακας Περιεχομένων
    1. Claudia Schiffer: «Τα 90’s με έκαναν αυτό που είμαι»

    «Εμείς τα μοντέλα ήμασταν σαν ροκ σταρ τότε. Χρειαζόμασταν τους σωματοφύλακες ακόμη και για να επιβιβαστούμε στο αυτοκίνητο». Έτσι περιγράφει η Claudia Schiffer τη ζωή ενός μοντέλου τη δεκαετία του ’90. Τότε που δεν υπήρχε Instagram να φέρει απομυθοποίηση και το μόντελινγκ αποτελούσε το χρυσό δισκοπότηρο της παγκόσμιας βιομηχανίας σελέμπριτι.

    «Υπήρχαν κάποιοι που άνοιγαν τρύπες στα παραπετάσματα των επιδείξεων μόδας για να μας φωτογραφίζουν καθώς ξεντυνόμασταν, για αυτό τα παρασκήνια ήταν γεμάτα με σωματοφύλακες. Εγώ είχα έναν σωματοφύλακα αποκλειστικά για τα εσώρουχά μου: όταν άλλαζα για τις επιδείξεις και τα άφηνα πίσω, μου τα έκλεβαν πάντα. Τρέλα».

    Μοντέλα όπως η Claudia Schiffer, η Kate Moss, η Naomi Campbell, η Linda Evangelista, ήταν τω όντι ροκ σταρ. Είχαν groupies, stalkers, ανθρώπους που ήθελαν να βρουν μια χαραμάδα στην προσωπική τους ζωή, να τις δουν γυμνές να τις αγγίξουν.

    Αυτή η αύρα εκείνης της εποχής αναβιώνει στην Kunstpalast στο Ντίζελντορφ, όπου η Claudia Schiffer έχει επιμεληθεί μια φωτογραφική έκθεση με επίκεντρο την καριέρα της και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε.

    Φωτογράφοι, άνθρωποι της μόδας και φυσικά supermodels, αποτυπώνονται στον φακό και μας επιστρέφουν νοερά στο ξεκίνημα της μυθολογίας που πέθανε κάπου στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Claudia Schiffer (@claudiaschiffer)

    Η έκθεση έχει τον τίτλο Captivate και η Schiffer την δούλευε σχεδόν ένα χρόνο. Η πρεμιέρα της έγινε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Σε αυτή την έκθεση έχει βάλει το χεράκι του και το coffee table Prestel, που έχει φτιάξει από polaroid μέχρι μουσειακές φωτογραφίες με τα ντοκουμέντα που συμπεριέλαβε η Schiffer.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Claudia Schiffer (@claudiaschiffer)

    «Η μόδα διείσδυσε πραγματικά στην κοινωνία, αλλάζοντας συνήθειες και τάσεις. Σκέφτομαι τον Γκούτσι του Τομ Φορντ ή τις φωτογραφίες της Κέιτ Μος για τον Κάλβιν Κλάιν: ήταν διαφορετικής αισθητικής, αλλά εξίσου επιδραστικές.

    Την ίδια περίοδο, το MTV άρχισε να μεταδίδει προγράμματα με νεανική θεματολογία, πολλαπλασιάστηκαν οι εφημερίδες και τα περιοδικά και εμφανίστηκαν τα top models και οι μόδιστροι-σταρ. Όλα ήταν ξέφρενα».

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Claudia Schiffer (@claudiaschiffer)

    Claudia Schiffer: «Τα 90’s με έκαναν αυτό που είμαι»

    Η Claudia Schiffer εξηγεί πως αναρωτήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις αν αυτές οι φωτογραφίες «αντιπροσωπεύουν όντως τη δεκαετία του ‘90, εάν εκφράζουν την οπτική γωνία εκείνων των χρόνων. Ηθελα να αναδείξω τον εκφραστικό εκλεκτικισμό της περιόδου σε σχέση και με τις διαφορετικές φωτογραφικές τεχνικές.

    Είναι η πρώτη μου φορά ως curator, επομένως αυτό είναι ένα νέο ξεκίνημα για μένα. Είχα πολλές στιγμές με έντονες αναμνήσεις να αποτυπώσω. Έκανα αυτό το πρότζεκτ στο lockdown και μου απορρόφησε τη σκέψη.

    Η δεκαετία του ’90 έκανε τους φωτογράφους μόδας και τις φωτογραφίες μια δύναμη στις οπτικές τέχνες. Η φωτογραφία μόδας είναι μια δημοκρατική μορφή τέχνης και έχει μια τεράστια σφαίρα επιρροής. Είναι η δεκαετία που με έφτιαξε» λέει στη Vogue η Claudia Schiffer.

    (Photo by Foc Kan/WireImage)

    Για την 51χρονη που βλέπει την κόρη της Clementine να ακολουθεί τα βήματα της (έχει άλλα δύο παιδιά, την Cosima και τον Caspar), ο Karl Lagerfeld, που απεικονίζεται στις περισσότερες φωτογραφίες, ήταν κάτι σαν τον μέντορα στην καριέρα της.

    «Μου έμαθε πώς να επιβιώνω σε αυτόν τον κόσμο. Μου έλεγε διαρκώς να πιστεύω στον εαυτό μου και να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου, και είχε δίκιο».

    (Photo by Foc Kan/WireImage)

    Μια καριέρα που ξεκίνησε το 1989, όταν την ανακάλυψε ο Paul Marciano. «Μια μέρα ο Paul Marciano της Guess είδε τις φωτογραφίες μου που είχε βγάλει ένα απόγευμα στο Κέντρο Πομπιντού η Ellen Von Unwerth. Μας προσέλαβε για τη διαφημιστική καμπάνια και στη συνέχεια έγινα και το πρόσωπο του αρώματος.

    Για το λανσάρισμά του με έστειλαν περιοδεία στα αμερικανικά πολυκαταστήματα και στις εκπομπές του Jay Leno, της Oprah και του Letterman. Αφότου τελείωσαν όλα αυτά, ένα πρωί, καθώς βρίσκομαι στο ασανσέρ της πολυκατοικίας μου στη Νέα Υόρκη, ατημέλητη και αχτένιστη, μπαίνει ένας τύπος και αναφωνεί: «Μα εσύ είσαι η κοπέλα του Guess! Εκεί κατάλαβα ότι η ζωή είχε αλλάξει».

    (Photo by Foc Kan/WireImage)

    Στις φωτογραφίες της έκθεσης, περιλαμβάνονται συνεργασίες της Claudia Schiffer με φωτογράφους όπως Helmut Newton, Richard Avedon, Peter Lindbergh, Herb Ritts, Ellen von Unwerth, David Sims, Corinne Day, Juergen Teller, και Mario Sorrenti.

    Υπάρχουν όμως και υλικά από τις προσωπικές της συλλογές, με την Schiffer να μάζευε ό,τι φωτογραφίες μπορούσε από την επαγγελματική της πορεία.

    * Φωτογραφία: Getty Images