Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τι είναι αυτό που εξοργίζει περισσότερο τελικά
      1. Η προσπάθεια του Lil Nas X για ευαισθητοποίηση

    Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι ο ράπερ Lil Nas X θέλει να προκαλεί, είτε με τα ιδιαίτερα outfit που επιλέγει, είτε με τις δηλώσεις του, είτε με οτιδήποτε έχει να κάνει με την προώθηση της δουλειάς του.

    Πρόσφατα είχε κάνει μια φωτογράφιση στην οποία παρίστανε τον έγκυο, ώστε να προμοτάρει την «γέννηση» του νέου του άλμπουμ, «Montero». Η φωτογράφιση επικρίθηκε από όλους, ακόμα και από την κοινότητα LGBTQ+, καθώς υποστηρίζουν ότι προσβάλλει τους trans άνδρες, που μπορούν ακόμα να κάνουν παιδί.

    Εχθές, ο Lil Nas X μοιράστηκε ένα βίντεο στο Twitter, όπου τον βλέπουμε να έχει «συσπάσεις» μια ημέρα πριν από την υποτιθέμενη ημερομηνία κυκλοφορίας του άλμπουμ του. Στο βίντεο φαίνεται να κρατάει το στομάχι του σαν να πρόκειται να γεννήσει λέγοντας: «Υπομονή, νομίζω ότι έρχεται. Νομίζω ότι το μωρό έρχεται », ενώ αναπνέει βαριά.

    Αυτό το βίντεο ανέβηκε μετά από το «baby shower» που διοργάνωσε, στο οποίο δεν εμφανίστηκε κανείς. Έχοντας απλώς καταπλήξει το κοινό με τις τρεις χρυσές εμφανίσεις του τη Δευτέρα στο Met Gala, συμπεριλαμβανομένης μιας πανοπλίας, το βιντεάκι μόλις τριών δευτερολέπτων του έχει ήδη αποκτήσει περισσότερες από 373.000 προβολές, 25.000 likes και σχεδόν 2.000 retweets.

    Οι χρήστες του Twitter παραθέτουν τις απόψεις τους, οι οποίες είναι αντικρουόμενες. Από την μια υπάρχουν εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται ξεκάθαρα για προωθητική ενέργεια του δίσκου του, ενώ από την άλλη είναι εκείνοι που φαίνεται να δυσανασχετούν με τις απανωτές αναρτήσεις του σαν έγκυος.

    Τι είναι αυτό που εξοργίζει περισσότερο τελικά

    Μπορεί ο ίδιος να θέλει να περάσει και το μήνυμα της απενοχοποίησης της σεξουαλικότητας, υποστηρίζοντας την κοινωνική αποδοχή των  trans ανδρών και γενικότερα της LGBTQ+ κοινότητας. Ίσως να το κάνει με λανθασμένο -και πολλές φορές προκλητικό- τρόπο στην προσπάθεια να σπάει το «κλισέ» ότι ένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει με γκέι γονείς. Πάντως ο ίδιος έχει δείξει την στήριξή του στην κοινότητα, ενώ αποτελεί και σύμβολο για εκείνη, οπότε τέτοιες κατηγορίες από μόνες τους αυτοαναιρούνται.

    Παρόλα αυτά η χρήση της γέννας για διαφημιστικούς σκοπούς και η «εμπορευματοποίηση» της είναι επίσης κάτι που εκνευρίζει το κοινό του. «Το να κάνεις ένα βίντεο σαν να πρόκειται να γεννήσεις και να έχεις συσπάσεις είναι απλώς λάθος σε πολλά επίπεδα… » έγραψε ένας χρήστης.

    Η αλήθεια είναι πάντως ότι γίνεται επιλεκτική κατακραυγή. Στο παρελθόν έχουμε δει να φιλιούνται η Madonna με την Britney Spears και το κοινό να τις αποθεώνει. Αυτοί που υποστηρίζουν την απελευθέρωση της σεξουαλικότητας, είναι οι ίδιοι που αρνούνται να βλέπουν έναν άνδρα έγκυο.

    Δεν είναι ακόμα σαφές μέσα σε όλον τον αχταρμά απόψεων τι είναι αυτό που ενοχλεί περισσότερο. Ένας άνδρας να γεννάει, ένας μαύρος άνδρας να γεννάει ή η κατάχρηση της γενικότερης έννοιας της εγκυμοσύνης; Η αλήθεια είναι ότι το βίντεο αυτό κυκλοφόρησε την χειρότερη χρονική στιγμή στις ΗΠΑ, καθώς στο Τέξας παλεύουν με τον νόμο που απαγορεύει τις εκτρώσεις μετά το πέρας των 6 εβδομάδων.

    Πάντως έχει ανακοινωθεί ένα emoji έγκυου άντρα από τον Ιούλιο, το οποίο πυροδότησε μια κόλαση συζητήσεων σχετικά με το αν πρέπει να επιτραπεί. Στην πρότασή της, η Emojipedia εξήγησε πώς η εγκυμοσύνη ή ο τοκετός δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα φύλο μόνο και μόνο επειδή οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να κυοφορήσουν ένα παιδί.

    Οπότε η συμφιλίωση με την ιδέα ότι ένας άνδρας μπορεί και να γεννήσει και να μεγαλώσει ένα παιδί με τον σύντροφό του είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Με τον ίδιο τρόπο που ο νόμος για την ισότητα των φύλων έχει στοχεύσει στην καταπολέμηση των στερεοτύπων του φύλου, υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί σχετικά με το πώς το φύλο κάποιου δεν υπαγορεύει την ικανότητα να κυοφορεί.

    Άλλωστε καθηγήτρια νομικής του Χάρβαρντ, η Τζέσικα Κλαρκ, προτείνει ότι «ο νόμος θα μπορούσε να δει την εγκυμοσύνη όχι ως κάτι που συμβαίνει μόνο στα γυναικεία σώματα, αλλά και ως σωματική κατάσταση που βιώνουν άτομα που δεν ορίζονται ως γυναίκες».

    Met Gala: O Lil Nas X ντύθηκε ρομπότ και μαγνήτισε όλα τα βλέμματα

    Η προσπάθεια του Lil Nas X για ευαισθητοποίηση

    Στο βίντεο του «Sun Goes Down», περνάει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την καταπίεση που βιώνουν οι queer κοινότητες στα σχολεία. Το κλιπ ζωγραφίζει ένα συγκινητικό πορτρέτο του Lil Nas X ως έφηβου. Είναι απίστευτα απομονωμένος από τους συμμαθητές του.

    Περπατά μόνος του στους διαδρόμους, καταδιωκόμενος από τις ανασφάλειές του για τα μεγάλα χείλη του και το σκούρο δέρμα του. Τη νύχτα, ζητά από τον Θεό να του αφαιρέσει τις γκέι σκέψεις. Σκέφτεται την αυτοκτονία.

    Ονομάστε το queer wish-realizment, αν θέλετε, αλλά πρόκειται για μια αληθινή εικόνα. Για πολλούς εφήβους, το λύκειο είναι μια περίοδος βασανιστηρίων. Υποφέρουν περισσότερο από εκφοβισμό στην πανεπιστημιούπολη (32%) και στο διαδίκτυο (26,6%), σύμφωνα με μια Έρευνα Συμπεριφοράς Κινδύνου Νέων του 2019.

    Η καταπίεση που μπορεί να νιώθει ο ίδιος ο Lil Nas, ακόμα και μετά από το coming out, μπορεί να μην έχει σταματήσει, γεγονός που αποδεικνύεται από τα εκατομμύρια σχόλια που δέχεται. Όσο cool κι άνετος εμφανίζεται με τον εαυτό του, τόσο μέσα του μπορεί ακόμα να παλεύει με το παρελθόν του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέρεις πώς να τριγκάρει τους ανθρώπους.