Πίνακας Περιεχομένων
  1. Τα έργα του Banksy

  Το διάσημο γκράφιτι του Banksy με την εικόνα ενός κοριτσιού και ένα μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς, το οποίο αυτοκαταστράφηκε αφού πουλήθηκε σε δημοπρασία πριν από τρία χρόνια, μεταπωλήθηκε έναντι 21 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια νέα που διοργάνωσε το Sotheby’s.

  Η τιμή του έργου, η οποία είχε εκτιμηθεί μεταξύ περίπου 4 και 6 εκατομμυρίων, έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες του οίκου δημοπρασιών και έχει θέσει ένα νέο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη. Ο Oliver Barker, αφού χτύπησε το σφυρί, αστειεύτηκε μη μπορώντας να πιστέψει ότι πουλήθηκε το έργο, αναφερόμενος στον φόβο που προκάλεσε η πώληση του πριν από τρία χρόνια.

  Τον Οκτώβριο του 2018, μετά τη νικήτρια προσφορά του Girl with a balloon, αξίας 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, ένας κρυμμένος μηχανισμός άρχισε να συνθλίβει το έργο μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων. Η διαδικασία αυτοκαταστροφής σταμάτησε στη μέση λόγω αστοχίας του συστήματος που, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη στο Instagram του, «δούλευε πάντα στις πρόβες».

  Ο Banksy εξήγησε σε ένα βίντεο πώς είχε εγκαταστήσει τον μηχανισμό, υποστηρίζοντας τα έξης λόγια του Πικάσο: «Η ώθηση για καταστροφή είναι επίσης μια δημιουργική ώθηση».

  Το έργο που έμεινε κρεμασμένο από το επιχρυσωμένο πλαίσιο με τον μισό καμβά κομμένο σε λωρίδες, μετονομάστηκε από τον καλλιτέχνη ως «Η αγάπη στον κάδο απορριμμάτων». Τελικά, η πράξη της καταστροφής έγινε μια νέα στιγμή δημιουργίας και αυτή η απροσδόκητη παράσταση σηματοδότησε ένα ορόσημο καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένα νέο έργο είχε παραχθεί κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας.

  Ο οίκος Sotheby’s, ο οποίος ήταν και ο διοργανωτής, υποστηρίζει ότι αυτό το έργο «είναι, χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο έργο του Banksy μέχρι σήμερα».

  Τα έργα του Banksy

  Ο Banksy ζωγράφισε για πρώτη φορά το έργο με το κορίτσι με το κόκκινο μπαλόνι σε έναν τοίχο στο Great East Street του Λονδίνου το 2006. Η έκδοση που δημοπρατήθηκε το 2018 ήταν βαμμένη με σπρέι και ακρυλικό σε καμβά. Μετά την καταστροφή του, που τώρα μετονομάστηκε «Love is in the Trash», εκτέθηκε δημόσια σε μουσεία στο Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊπέι και τη Νέα Υόρκη.

  Ο Bansky, ο οποίος δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι τώρα την ταυτότητά του, είναι ένας από τους 20 πιο περιζήτητους καλλιτέχνες στον κόσμο. Το δεύτερο πιο πολύτιμο έργο του είναι το The Game Changer, ένας πίνακας που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει κεφάλαια για το αγγλικό σύστημα υγείας μετά την πανδημία, που πωλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο έναντι 19 εκατομμυρίων ευρώ.

  Στην τρίτη θέση βρίσκεται από το Devolved Parliament, έναν καμβά με την εικόνα της αγγλικής Βουλής των Κοινοτήτων γεμάτη χιμπατζήδες, ο οποίος πωλήθηκε για περίπου 11 εκατομμύρια το 2019.