Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η αγωγή στην Taylor Swift

    Σε δίκη αναμένεται να παραπεμφθεί η Taylor Swift για τα πνευματικά δικαιώματα του Shake It Off. Όπως αναφέρει το BBC, ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε πως η τραγουδίστρια πρέπει να πάει σε δίκη με ενόρκους για τις κατηγορίες ότι οι στίχοι του επιτυχημένου τραγουδιού αποτελούν περίπτωση υποκλοπής από το Playas Gon’ Play του 2001 του συγκροτήματος 3LW.

    Συγκεκριμένα, ο δικαστής των ΗΠΑ, Michael W. Fitzgerald, απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Taylor Swift να απορρίψει την αγωγή κρίνοντας ότι οι ένορκοι θα είναι αυτοί που θα διαπιστώσουν αν το Shake it Off, που κατέκτησε το 2014 τα charts, παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα.

    Αν και υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο τραγουδιών, ο δικαστής σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετές αντικειμενικές ομοιότητες ώστε να μην μπορεί να απορρίψει ο ίδιος την αγωγή.

    Η αγωγή στην Taylor Swift

    Η αγωγή εναντίον της Taylor Swift κατατέθηκε το 2017 από τους Sean Hall και Nathan Butler, τους τραγουδοποιούς που έγραψαν το Playas Gon’ Play. Το 2018, ο δικαστής Fitzgerald απέρριψε την αγωγή με την αιτιολογία ότι οι στίχοι των Hall και Butler ήταν απλώς «σύντομες φράσεις που στερούνται το ελάχιστο της πρωτοτυπίας και της δημιουργικότητας που απαιτείται για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων». Ο δικαστής ανέφερε 13 διαφορετικά παλαιότερα τραγούδια που περιείχαν παρόμοιες φράσεις, όπως το Playa Hater του The Notorious B.I.G. και το Man U Luv to Hate του Sir Mix-A-Lot. Αλλά ένα χρόνο αργότερα, ένα ομοσπονδιακό εφετείο ανέτρεψε την απόφαση αυτή.

    Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Fitzgerald είχε απορρίψει την αγωγή πολύ νωρίς και ότι το Playas Gon’ Play ήταν αρκετά δημιουργικό για να υπάρχει προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του. Η απόφαση έστειλε την υπόθεση πίσω στον δικαστή.

    Επιστρέφοντας στο κατώτερο δικαστήριο, η Taylor Swift κινήθηκε και πάλι για την απόρριψη της αγωγής, ζητώντας από τον δικαστή να της χορηγήσει τη λεγόμενη συνοπτική απόφαση, μια αμετάκλητη απόφαση ότι δεν είχε παραβιάσει κανένα δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Αλλά ο Fitzgerald αρνήθηκε.

    «Παρόλο που υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των έργων, υπάρχουν επίσης σημαντικές ομοιότητες στη χρήση λέξεων και στην αλληλουχία/δομή. Παρόλο που οι εμπειρογνώμονες των εναγόντων αντικρούουν σθεναρά τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν ουσιαστικές ομοιότητες, το Δικαστήριο δεν είναι πρόθυμο να πιστέψει ιδιαίτερα τις απόψεις τους εδώ», έγραψε ο δικαστής στην απόφασή του.

    «Οι πελάτες μας έρχονται επιτέλους πιο κοντά στη δικαιοσύνη που τόσο πολύ αξίζουν», δήλωσε η Marina Bogorad, δικηγόρος στην εταιρεία Gerard Fox Law PC. «Η απόφαση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη γι’ αυτούς, διότι επιβεβαιώνει την άποψη ότι ότι δεν μπορούν να καταχραστούν τη δημιουργικότητα και τη μοναδική έκφρασή τους χωρίς καμία τιμωρία».