Ο Tanauh, ηλικίας 28 ετών είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που μεταμορφώνει τις γυναίκες σε φουτουριστικές φιγούρες με μακρύ λαιμό και χέρια. Οι εικόνες του, είναι επηρεασμένες από το καλλιτεχνικό κίνημα Afrofuturism, μια αισθητική που συνδυάζει διαφορετικούς πολιτισμούς της Αφρικής με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.

  Το κίνημα υπάρχει από τα τέλη του 20ου αιώνα, αλλά πρόσφατα επανήλθε, εν μέρει εξαιτίας της επιτυχημένης ταινίας “Black Panther” και το αποτέλεσμα,  θα μπορούσε να είναι σχέδια από το Star Wars.

  Το ψευδώνυμο του είναι Rickii Ly και μέσα από αυτό μπορεί να εκφράζει ελεύθερα όλα όσα φαντάζεται χρησιμοποιώντας λειτουργίες του Photoshop, που κατάφερε να μάθει μόνος παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube. Το Rickii, προέρχεται από ένα παρατσούκλι που είχε στο σχολείο, ενώ το Ly είναι ένα όνομα που του αρέσει. «Νομίζω ότι ο Rickii Ly είναι διαφορετικός από τον Eric. Είναι το δημιουργικό μου alter ego. Με αυτό, μπαίνω στο πετσί αυτού του χαρακτήρα και έτσι εμπνέομαι πολύ περισσότερο.»

  Ο Tanauh, διαθέτει πτυχίο γραφιστικής και παράλληλα με τα προσωπικά του projects εργάζεται ως art director στο διαφημιστικό γραφείο Blue Lions. Αναφερόμενος στα εξωγήινα πλάσματα που δημιουργεί είπε: «Αυτό είναι που με κρατάει δημιουργικό».

  Ο Tanauh αποκάλυψε επίσης, ότι όταν ξεκίνησε αγνοούσε την ύπαρξη του κινήματος, το οποίο και ανακάλυψε τυχαία στο Διαδίκτυο.

  «Είδα κάποιους καλλιτέχνες που έκαναν το ίδιο πράγμα στο Instagram τους και είχαν προσθέσει το hashtag afrofuturism», εξήγησε. «Έκανα κλικ και ανακάλυψα μια κοινότητα καλλιτεχνών. Έμεινα έκπληκτος και πήρα μια ώθηση στην έμπνευση. Ήμουν πλέον σίγουρος ότι ήταν αυτό που ήθελα να κάνω.»

  Για τον καλλιτέχνη αυτές οι φιγούρες είναι μία πολύ πιο εξελιγμένη μορφή του ανθρώπινου είδους.

  Ο όρος Humaliens προήλθε από τον συγγραφέα Rune Lazuli ο οποίος επινόησε τον όρο για να ορίσει τη φυσική και πνευματική δυαδικότητα των ανθρώπινων όντων. «Έχω καταγράψει την καθημερινή ζωή της εποχής τους στη Γη εδώ και αρκετά χρόνια μέσω εικόνων», είπε.

  Ο Tanauh, έχει επίσης εμπνευστεί από τον Βρετανό φωτογράφο Juno Calypso και τον Αμερικανό κινηματογραφιστή Wes Anderson, υιοθετώντας τη χαρακτηριστική χρήση της συμμετρίας στα έργα του. «Ο καθένας έχει τους δικούς του κόσμους, καλλιτεχνική κατεύθυνση και ατομικότητα», είπε ο Tanauh για τους δύο. «Προσπαθώ να αντλώ όσο το δυνατόν περισσότερη έμπνευση από αυτό που κάνουν».

  Το έργο του περιλαμβάνει κυρίως γυναίκες της Αφρικής. «Η Αφρική είναι σύμβολο ζωής, καλοσύνης, χάρης και ομορφιάς», είπε. «Νομίζω ότι οι γυναίκες είναι διαφορετικές από τους άνδρες.

  Ενώ εξήγησε περεταίρω τους λόγους για τους οποίους προτιμά τις γυναίκες: «Με τις γυναίκες μπορούμε να εξερευνήσουμε πολλές δυνατότητες με τα ρούχα, με τα μαλλιά, με το μακιγιάζ. Είναι η κύρια καλλιτεχνική μου επιλογή.»

  Ο Tanauh ετοιμάζεται για την πρώτη ατομική του έκθεση  στο Abidjan το 2023. Επιπλέον, είχε λάβει μέρος στην έκθεση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Yale Africa 2019 και η δουλειά του παρουσιάστηκε μαζί με άλλους καλλιτέχνες στην γκαλερί Naughton το 2021. Φιλοδοξεί να μπορέσει να κάνει παραγωγή μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων με τους Humaliens.

  Στόχος και όραμα του είναι να μοιραστεί την τέχνη του με το κοινό «Έχω ακόμα πολλές ιστορίες να μοιραστώ. Η τέχνη είναι πηλός, τον διαμορφώνεις με τρόπο που να αντιστοιχεί στο όραμά σου», είπε. «Δεν έχω συγκεκριμένο στόχο, θέλω απλώς να μοιραστώ το καλλιτεχνικό μου όραμα με τον κόσμο.»

  Διαβάστε ακόμα στο Nitro.gr

  Γιατί έχει μπει η Τέχνη στο στόχαστρο των ακτιβιστών του περιβάλλοντος;

  Nouveau Réalisme: Το καλλιτεχνικό κίνημα που σημάδεψε τον 20ο αιώνα – Μια συνοπτική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή

  Modern Love: Η νέα έκθεση για την αγάπη «στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας» εξετάζει τα όρια μεταξύ του ψηφιακού και του πραγματικού κόσμου