Μπορεί ο Andy Warhol να είναι περισσότερο γνωστός για τον εμβληματικό pop art πίνακα της Marilyn Monroe, ο οποίος έχει πωληθεί για 195 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ένα ακόμη έργο του δόθηκε σε δημοπρασία έναντι τεράστιου ποσού.

  Συγκεκριμένα, ο πίνακας με την ονομασία «White Disaster» τέθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Το έργο που φιλοτέχνησε ο Warhol το 1963, πουλήθηκε μετά από δύο λεπτά μετά από «μονομαχία» δύο ενδιαφερομένων έναντι 74 εκατ. δολαρίων, ποσό που έφθασε τελικά τα 85,4 εκατ. δολάρια.

  Το έργο είναι φιλοτεχνημένο με μελάνι και γραφίτη μεταξοτυπίας, το οποίο απεικονίζει 19 φορές την ίδια ασπρόμαυρη εικόνα ενός μακάβριου τροχαίου σε ένα καμβά μήκους 3,6 μέτρων.

  «Αυτό που ξεχωρίζει δεν είναι μόνο η τεράστια κλίμακα του, που πραγματικά μπερδεύει όποιον στέκεται μπροστά του, αλλά και η παλέτα του», εξήγησε ο David Galperin, επικεφαλής της Σύγχρονης Τέχνης του Sotheby’s.

  Διαβάστε ακόμη: Γιατί έχει μπει η Τέχνη στο στόχαστρο των ακτιβιστών του περιβάλλοντος;

  Η τελευταία φορά που ένας πίνακας από τη σειρά «Death and Disaster Series» του Andy Warhol διατέθηκε προς πώληση ήταν το 2013, όταν το έργο «Silver Car Crash» πουλήθηκε έναντι 105,4 εκατ. δολαρίων, τιμή ρεκόρ για τον καλλιτέχνη εκείνη την εποχή.

  Όσον αφορά τον πίνακα «White Disaster», πριν την πώλησή του βρισκόταν για 25 χρόνια στον Heiner Friedrich, ιδρυτή του Dia Art Foundation, και στον έμπορο έργων τέχνης Thomas Ammann. Έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις αφιερωμένες στον Warhol, όπως στο Μουσείο Tate στο Λονδίνο, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, στο Centre Pompidou στο Παρίσι και πιο πρόσφατα στο Walker Art Center στη Μινεάπολη.

  Στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, ο δεύτερος πίνακας που πουλήθηκε για 34,8 εκατομμύρια δολάρια ήταν ένας του Willem de Kooning.