Η μαινόμενη βία στις ΗΠΑ δεν έχει σταματημό. Αυτήν την φορά τα «θύματα» της επίθεσης οργισμένου άνδρα δεν ήταν άνθρωποι αλλά αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, ανάμεσα τους και ελληνικά. Συγκεκριμένα, το πρωτοφανές σκηνικό έγινε όταν ένας 21χρονος από το Dallas εισέβαλε σε μουσείο μετά από καυγά με την σύντροφό του σε κατάσταση αμόκ και κατέστρεψε ό,τι βρέθηκε στο πέρασμά του.

  Ο 21χρονος, ονόματι Μπράιαν Χερντάντεζ, συνελήφθη από τους φρουρούς ασφαλείας κατά τη διάρκεια του αμόκ του το βράδυ της Τετάρτης στο Μουσείο Τέχνης του Dallas στο Τέξας. Δήλωσε στην αστυνομία πως αποφάσισε να καταστρέψει τα ανεκτίμητης αξίας αρχαία έργα τέχνης επειδή ήταν «θυμωμένος με την κοπέλα του».

  Ο Χερντάντεζ κατέστρεψε τουλάχιστον τρία αρχαία ελληνικά έργα τέχνης, ηλικίας πάνω από 2.500 ετών. Κατέστρεψε επίσης ένα σύγχρονο έργο ιθαγενών Αμερικανών, ένα ελληνικό κύπελλο από το 540 π.Χ. περίπου και τη γυάλινη μπροστινή πόρτα του μουσείου. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές ανέρχονται σε 5.153.000 δολάρια.

  Η επίθεση του 21χρονου έλαβε χώρα περίπου στις 21:40 το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο Χερνάντεζ έσπασε τη γυάλινη μπροστινή πόρτα του μουσείου με μια μεταλλική καρέκλα. Σύμφωνα με την αστυνομία, το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας τον δείχνει να χρησιμοποιεί ένα σκαμνί για να σπάσει δύο γυάλινες προθήκες και δύο αρχαία αντικείμενα μέσα σε αυτές – έναν ελληνικό αμφορέα του 6ου αιώνα π.Χ. και ένα αγγείο που χρονολογείται στο 450 π.Χ.. Τα δύο αντικείμενα μαζί είχαν αξία περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια.

  Έσπασε επίσης μια προθήκη και κατέστρεψε μια κύλικα «Ηρακλής και το Λιοντάρι της Νεμέας» αξίας περίπου 100.000 δολαρίων, σύμφωνα με την αστυνομία.

  Στη συνέχεια, σήκωσε ένα σύγχρονο κεραμικό ομοίωμα των Ινδιάνων της Αμερικής αξίας 10.000 δολαρίων και το πέταξε στο πάτωμα όπου έσπασε σε κομμάτια. «Τα αντικείμενα μέσα στις προθήκες που καταστράφηκαν είναι σπάνια αρχαία αντικείμενα που είναι εξαιρετικά πολύτιμα και μοναδικά» αναφέρει η αστυνομία .

  Εκτός από τα ιστορικά αντικείμενα που καταστράφηκαν, ο Χερντάντεζ προκάλεσε καταστροφές σε ένα τηλέφωνο, έναν υπολογιστή και έναν πάγκο.

  Ένας φύλακας ασφαλείας βρήκε τον εισβολέα στην κεντρική αίθουσα του μουσείου μετά την ενεργοποίηση ενός αισθητήρα ανίχνευσης κίνησης. Όταν ο φύλακας τον ρώτησε τι έκανε εκείνος απάντησε ότι «θύμωσε με την κοπέλα του» και έτσι μπήκε στο μουσείο και άρχισε να καταστρέφει την περιουσία.

  Ο διευθυντής του μουσείου Αγκουστίν Αρτεάτζα ανέφερε σε δήλωσή του χθες πως το μουσείο συνεργάζεται με τους ασφαλιστές για να εκτιμήσει τις ζημιές.

  Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr: