Ζωγράφος, γλύπτης, ερμηνευτής. Στην πραγματικότητα όμως, ο Οlivier de Sagazan είναι ένα φαινόμενο της σύγχρονης τέχνης. Η εμβληματική παράστασή του με τίτλο «Transfiguration», που δημιουργήθηκε το 1998, ταξίδεψε σε 25 χώρες και πλέον δίνεται η σπουδαία ευκαιρία και στο αθηναϊκό κοινό να παρακολουθήσει το έργο του για πρώτη φορά.

  Ο Sagazan κάνει γλυπτική με το σώμα του, η οποία αφαιρείται διαδοχικά μέχρι να αποκαλυφθεί η αδάμαστη ουσία της ανθρώπινης φύσης. Όπως γράφει ο Guardian θα παρουσίασει μια μοναδική παράσταση στο Σύγχρονο Θέατρο, στις 12 Δεκεμβρίου, που την χαρακτηρίζει «ό,τι πιο πρωτότυπο και απίστευτο πράγμα θα δείτε ποτέ».

  Διαβάστε ακόμη: Γιατί έχει μπει η Τέχνη στο στόχαστρο των ακτιβιστών του περιβάλλοντος;

  Το «Transfiguration» αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια συγκλονιστική ερμηνεία ο Sagazan αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής, από άνθρωπος σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα. Διαπερνά, αφαιρεί και ξετυλίγει τα στρώματα του πηλού από το πρόσωπό του, σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής.

  Παράλληλα, ανασημασιοδοτεί την έννοια της ζωής, προσφέροντας μια συναρπαστική, ενοχλητική αλλά και συγκινητική ματιά σε μια εναλλακτική αντίληψη του εαυτού, απελευθερωμένου από αναστολές.

  Ο Olivier de Sagazan γεννήθηκε στο Κονγκό και μεγάλωσε στη Γαλλία. Σπούδασε βιολογία, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες έχει αφιερωθεί στην τέχνη.

  Στο έργο του, ο Sagazan διερευνά το σώμα του, καθώς και τις δομές που καθορίζουν το άτομο, όπως οι επιταγές της κοινωνίας, του πολιτισμού και της ιστορίας. Η δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη συνίσταται στην τοποθέτηση και διαδοχική αφαίρεση στρωμάτων πηλού έως ότου αποκαλυφθεί ένα άγριο, αρχέγονο και απελευθερωμένο άτομο.

  Εμφανίζεται επίσης στην κινηματογραφική ταινία Samsara του Ron Fricke, την τηλεοπτική σειρά Channel Zero του Nick Antosca, σε βιντεοκλίπ των Mylène Farmer και FKA Twigs καθώς και σε επιλεγμένα Fashion Films με τους Nick Knight και Gareth Pugh.

  Info:

  Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι / Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2021
  Ωρα Έναρξης : 21.30 / Διάρκεια : 50′