Ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Τιτσιάνο «Portrait of a Man with a Beret» (Πορτρέτο άντρα με μπερέ) αξίας 7 εκατομμυρίων είχε κλαπεί το 2004. Η κατάσταση και η τοποθεσία του πίνακα αποτελούσε μυστήριο για σχεδόν δυο δεκαετίες, μέχρι που οι ληστές που τον είχαν έκαναν μία απρόσεχτη κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψή τους και την εύρεση του πολύτιμου έργου τέχνης.

  Στην Ιταλία υπάρχει ένα ειδικό σώμα των καραμπινιέρων, η «αστυνομία πολιτιστικής κληρονομιάς» η οποία εξειδικεύεται στο να βρίσκει χαμένα έργα τέχνης. Ωστόσο, δεν υπήρχε μέχρι τώρα τύχη για τον συγκεκριμένο πίνακα.

  Τα πιθανότερα σενάρια ήθελαν τον πίνακα του 1512 να βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή στην Ελβετία, χωρίς να μπορούν να γίνουν περαιτέρω ενέργειες για την εύρεσή του. Τελικά, όμως, βρέθηκε σε ένα εργαστήριο στο Άστι της Ιταλίας, όπου είχε σταλεί για αποκατάσταση. Τότε, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα έστειλε τους καραμπινιέρι στο συγκεκριμένο εργαστήριο, όπου πράγματι είδαν έκπληκτοι τον πίνακα, ο οποίος τιμάται κατ’ ελάχιστον στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

  H ανάκτηση του έργου ήταν μία μικρή νίκη για τις ιταλικές αρχές, καθώς η χώρα μαστίζεται από την αρχαιοκαπηλεία αλλά και τις κλοπές έργων τέχνης. Ο πίνακας επεστράφη συνοδευόμενος από μια μικρή τελετή, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.

  Αυτήν την στιγμή, εξετάζεται ακόμη το πως έφτασε ο πίνακας στο συγκεκριμένο εργαστήριο και ποια ήταν η πορεία του τα τελευταία 18 χρόνια τα οποία αγνοείται. Η αστυνομία ανακρίνει δύο Ελβετούς αναφορικά με την κλοπή.

  Το ειδικό σώμα της ιταλικής αστυνομίας έχει 280 αστυνομικούς και ειδικούς ερευνητές, οι οποίοι μόνο το 2019 κατάφεραν να ανακτήσουν πάνω από 10.000 αρχαία αντικείμενα από 28 χώρες, όταν «έσπασαν» ένα δίκτυο αρχαιοκαπηλείας και διακίνησης έργων τέχνης.

  Ο Τιτσιάνο θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αναγεννησιακής περιόδου της Ιταλίας. Το 2011 από τον οίκο Sotheby’s πουλήθηκε σε δημοπρασία το έργο του Madonna and Child προς 16,9 εκατομμύρια ευρώ.

  Κεντρική φωτογραφία: YouTube Thumbnail

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Γιάννης Μόραλης: Ο πίνακας του «Πανσέληνος Λ» πωλείται σε τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία στο Παρίσι

  Συλλογή Macklowe: Δημοπρασία έργων τέχνης αγγίζει για πρώτη φορά τα 922 εκατομμύρια δολάρια

  «Απέναντι ή Δίπλα»: Μία εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας με επίκεντρο την λίμνη Κερκίνη