Έχει ένα μαγικό πράγμα η ελληνική γλώσσα. Πολλά μαγικά έχει δηλαδή, αλλά σε ένα θέλουμε να εστιάσουμε. Δεν είναι μουντρούχα, δεν μουρτζουφλιάζει, δεν είναι εσωστρεφής. Είναι υπέρ της εσωστρέφειας. Θέλει να βγει στον κόσμο, να ταξιδεύει, να επενδύει, να δανείζει και να δανείζεται. Δεν εγκλωβίζεται, δεν κλείνεται στον εαυτό της. Αντιθέτως, κλίνεται.

    Τα ουσιαστικά εν προκειμένω, έχουν κλίση. Όχι προς τα πάνω ή προς τα κάτω όπως οι γέφυρες. Αλλά κλίνονται κι αυτά τα έρμα, ακολουθώντας τους κανόνες των πτώσεων. Ονομαστική, Γενική, Αιτιατική, Κλητική. Τέσσερις είναι οι ψυχούλες, όχι πέντε όπως παλιά που υπήρχε κι αυτή η ζόρικη Δοτική. Την ανέτρεψαν την τυραννία της οι άλλες τέσσερις και χώρισαν τα βασίλεια και βασιλεύουν με ειρήνη.

    Λέει η Ονομαστική «εγώ θα πάρω το βασίλειο όσων συστήνονται». Είμαι ο Γιώργος.

    Λέει η Γενική «εγώ θα πάρω το βασίλειο όσων δηλώνουν την κτήση». Αυτό είναι του Γιώργου.

    Λέει η Αιτιατική «εγώ θα πάρω το βασίλειο όσων δηλώνουν μια κατεύθυνση». Θα πάω στον Γιώργο.

    Ε, δεν έμεινε τίποτα για την Κλητική. Πήρε τις προσφωνήσεις η κακομοίρα, που έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Έλα Γιώργηηηη!

    Στο Survivor All Star έχουν με κάποιον τρόπο αποφασίσει να αμφισβητήσουν την εξουσία αυτών των τεσσάρων πτώσεων ή έχει πάθει το μυαλό όλων κάποιο μπλοκάρισμα.

    Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η άρνηση που επιδεικνύουν παίκτες και Γιώργος Λιανός να κλίσουν το όνομα «Σώζων». Ομολογουμένα, είναι παράξενο όνομα, όπως και όλο το πακέτο.

    Σώζων Παλαίστρος Χάρος. Για να το φωνάξεις όλο, θα πρέπει να κάνεις σαν τον Νίκο Τσιλιπουνιδάκη που κάποτε, όταν είχε έρθει ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις στην Ελλάδα, είχε πάει με την κάμερα του STAR και φώναζε «Ντάνιεεεεελ….Ντέεεει…Λιούιιιις».

    Αλλά σε αντίθεση με του Ντάνιελ που είναι ξένο όνομα, το ελληνικό κλίνεται. Ο Σώζων, του Σώζοντος, τον Σώζοντα, Σώζων. Να τες οι τέσσερις πτώσεις.

    Όταν λοιπόν οι παίκτες του Survivor All Star λένε «στον Σώζων» ή «του Σώζων», μας κατακρεουργούν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Κι άντε, αυτοί είναι εμφανές πως δεν τα πάνε καλά με τα ελληνικά και δεν είναι για να περιμένεις περισσότερα. Μπορεί κι η πείνα να τους σκαλώνει τον εγκέφαλο. Είμαστε σίγουροι πως κάποιοι πάνε να το πουν σωστά, στη σωστή πτώση, αλλά καθώς το ακούν στο κεφάλι τους, ο εγκέφαλός τους το απορρίπτει. Ή μπορεί να σκέφτονται ότι θα πουν κοτσάνα και λένε να πάνε safe.

    Μη φοβάστε παιδιά. Δεν δαγκάνουν οι πτώσεις. Όχι ονομαστική και άγιος ο θεός.

    Εκεί που μας μοιάζει ακατανόητο, είναι με τον Λιανό (πρόσεξες Γιώργο ότι δε λέμε «με τον Λιανός», ε;) που είναι και τόσα χρόνια παρουσιαστής και δεν έχει δείξει ποτέ ότι δε γνωρίζει άρτια την ελληνική γλώσσα. Γιατί αρνείται να πει το όνομα στην πτώση που αρμόζει στην κάθε περίσταση; Για να μην τον σώζει μετά ούτε ο Παλαίστρος, ούτε ο Χάρος από τα δόντια μας; Εκτός κι αν αποφασίσαμε να το ζήσουμε αμερικάνικα και να λέμε «στον Γιάννης» και «του Δημήτρης».

    Άντε μην πετάξουμε κανένα «ο Σώζων εαυτόν σωθήτω» και ψάχνεστε από πού σας ήρθε!