Κυκλοφόρησε το νέο μοντέλο της παραλλαγής Όμικρον, που φαίνεται να μεταλλάσσεται στο πιο εμπορικό «προϊόν» του κορωνοϊού. Η νέα υποπαραλλαγή, Όμικρον ΧΕ, έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, και είναι βαθιά επηρεασμένη από την Apple. Εναλλακτικά, οι επιστήμονες σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν την ονομασία Όμικρον Χ, αλλά δημιουργήθηκαν προβλήματα σχετικά με την επωνυμία.

  Η Apple είχε κατοχυρώσει την επωνυμία για το μοντέλο της iPhone X. Κάποιες πιθανές ονομασίες που εξετάζουν οι ειδικοί είναι Όμικρον Light, για να αναφέρονται στη μετάλλαξη με τη λιγότερο σοβαρή νόσηση και την Όμικρον Plus Ultra, για αυτήν που παρουσιάζει πιο «βαριά» συμπτώματα. Στις επόμενες υποπαραλλαγές που θα προκύψουν, δεν θα μας κάνουν εντύπωση οι ονομασίες Όμικρον XR ή XSE. Με το ελληνικό γράμμα να παραμένει σταθερό, θα προσθέτουν μόνο έναν αριθμό και ένα επίθημα.

  Η Όμικρον ΧΕ είναι μάλιστα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.2, η οποία ονομάζεται και Stealth, και γενικά φαίνεται να δημιουργούν το δικό τους universe, που ξεφεύγει από τον κλασικό covid. Το γεγονός ότι ονομάζεται XE σημαίνει ότι υπήρξαν XA, XB, XC και XD, αλλά τα «μοντέλα αυτά αποσύρθηκαν». Η ονομασία του iPhone ακολούθησε διάφορα μοτίβα σε όλη την ιστορία του, άλλωστε, κάτι που φαίνεται να κάνει και η μετάλλαξη Όμικρον.

  Να σημειωθεί ότι η νέα υποπαραλλαγή, που πιστεύεται ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η υποπαραλλαγή XE είναι μία μετάλλαξη των στελεχών BA.1 και BA.2. Σε έκθεση του ΠΟΥ, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται πως η XE εντοπίστηκε, για πρώτη φορά, στη Βρετανία στις 19 Ιανουαρίου και τα πρώτα τεστ φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική. Έχει ποσοστό διασποράς έως και 10% μεγαλύτερο από την BA.2.

  Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται ότι στηρίζονται και από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), που ενημέρωσε πως η XE είχε ρυθμό ανάπτυξης 9,8% πιο αυξημένο – πάντα συγκριτικά με την BA.2.

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr: 

  Hoshizuna: Η ιαπωνική παραλία με τα αστεράκια που θα ενέκρινε ακόμη και η Αναστασία Γιούσεφ

  Κωνσταντίνος Εμμανουήλ: 5 πράγματα για τα οποία τον ξέρει όλη η Ελλάδα

  5 πράγματα που δεν δεχόμαστε κι ας μην μας τα προσφέρουν