Πίνακας Περιεχομένων
  1. Πώς κατέληξε στο Τέξας η προτομή

  Πριν από 4 χρόνια, όταν η Laura Young αγόραζε μια προτομή στο Goodwill, ένα κατάστημα μεταχειρισμένων στην πόλη Όστιν του Τέξας, δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Αποδείχθηκε ότι το άγαλμα που είχε αγοράσει ήταν ένα έργο τέχνης από την αρχαία ρωμαϊκή εποχή για μόλις 35 δολάρια.

  Έψαχνε κάτι ενδιαφέρον στο μαγαζί με τα μεταχειρισμένα, όταν έπεσε πάνω στην προτομή. «Ήταν μια ευκαιρία στα 35 δολάρια, δεν υπήρχε λόγος να μην το αγοράσω», είπε στο CNN την Παρασκευή. Η ίδια μεταπωλεί τα ευρήματα αντίκες της από το 2011. Μετά τη συναλλαγή, ήξερε ότι έπρεπε να βρει αν η προτομή είχε ιστορικό.

  Το προαίσθημά της επιβεβαιώθηκε, αφού το άγαλμα τελικά ήταν μια ρωμαϊκή προτομή 2.000 ετών από τον 1ο αιώνα π.Χ. ή τον 1ο αιώνα μ.Χ. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα αντικείμενο ανυπολόγιστης αξίας. Επικοινώνησε με οίκους δημοπρασιών και ειδικούς για να πάρει οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε. Ο οίκος Sotheby’s επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα αυθεντικό άγαλμα.

  Ένας ειδικός μπόρεσε να εντοπίσει την προτομή σε μια ψηφιακή βάση δεδομένων και βρήκε φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1930 του κεφαλιού στο Aschaffenburg στη Βαυαρία της Γερμανίας. Τελικά, το άγαλμα κατέληξε στο Μουσείο Τέχνης του Σαν Αντόνιο (SAMA). Σύμφωνα με την Lynley McAlpine, μεταδιδακτορική επιμελήτρια στο SAMA, μπορεί να είναι η προτομή του Sextus Pompey, ενός Ρωμαίου στρατιωτικού ηγέτη. Ο πατέρας του, ο Μέγας Πομπήιος, ήταν κάποτε σύμμαχος του Ιουλίου Καίσαρα.

  Ωστόσο, οι New York Times ανέφεραν ότι η προτομή θα μπορούσε επίσης να είχε κατασκευαστεί όπως ο Νέρων Κλαύδιος Δρούσος, ένας Ρωμαίος διοικητής του οποίου οι δυνάμεις είχαν κάποτε καταλάβει γερμανικό έδαφος.

   

  Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

   

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Laura Young (@templeofvintage)

  Πώς κατέληξε στο Τέξας η προτομή

  Το άγαλμα εθεάθη τελευταία φορά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ένα αντίγραφο σπιτιού της Πομπηίας, μιας ρωμαϊκής βίλας γνωστής ως Pompejanum. Η βίλα ανατέθηκε με εντολή από τον βασιλιά Λουδοβίκο Α’ της Βαυαρίας στο Aschaffenburg της Γερμανίας, το 1840. Από εκεί βρέθηκε στα χέρια της Young όταν το αγόρασε το 2018.

  Η προτομή μαζί με άλλα έργα τέχνης μεταφέρθηκαν σε αποθήκη πριν το Pompejanum βομβαρδιστεί και καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Από την αποθήκη πολλά αγάλματα κλάπηκαν, όπως και η προτομή που κατέληξε σε thrift shop στο Τέξας. Είναι πιθανό κάποιοι Αμερικανοί που βρίσκονταν εκεί να το πήραν.

  Το πώς κατέληξε στο Τέξας παραμένει άγνωστο, αφού δεν έχει βρεθεί αυτός που το δώρισε στο μαγαζί. Η Young επίσης μπορεί να μην είναι η μόνη που το έχει αγοράσει. Μπορεί η προτομή να πέρασε από πολλά χέρια, αλλά κανείς δεν θέλησε να μάθει την ιστορία του. Το κομμάτι προς το παρόν βρίσκεται στο SAMA για ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να ανήκει τεχνικά στη Γερμανία, καθώς λεηλατήθηκε από την αποθήκη γύρω στο 1950.

   

  Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

   

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Laura Young (@templeofvintage)

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr: 

  4 προφίλ στο TikTok που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αλλά μας έχουν κολλήσει

  5 διάσημα αγάλματα που έχουν διαβρωθεί από… το χούφτωμα

  Megan Fox: Κοινότητα των βαμπίρ την προειδοποιεί μετά την αποκάλυψη ότι πίνει το αίμα του Machine Gun Kelly