Ένα μείγμα αμερικανικού drill -υπό-είδος της ραπ- και παραδοσιακών αφρικανικών ήχων γεννήθηκε στην Ghana. Αφού έκανε θραύση και σημείωσε ρεκόρ αντιδράσεων στα social media εντός και εκτός Αφρικής, «βαφτίστηκε» με το όνομα Ghana Drill ή αλλιώς Asakaa.

  Μετά την παγκόσμια επιτυχία που σημείωσαν τα Nigerian Afrobeats και South African amapiano, τα μουσικά ήδη με αφρικανικούς ήχους που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια και στην Δύση, έρχεται το γκανέζικο drill. To συγκεκριμένο υπό-είδος της ραπ εκτοξεύτηκε σε δημοτικότητα λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020, καθώς πολλοί καλλιτέχνες άρχισαν να εκμεταλλεύονται τον περίσσιο χρόνο που απέκτησαν και να πειραματίζονται με την μουσική τους.

  Η επιτυχία που έκανε το Ghana Drill σύντομα ταξίδεψε εκτός συνόρων. Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να στρέψουν οι δυτικοί το βλέμμα τους προς την Γκάνα, από δημοφιλείς ράπερς μέχρι και καλλιτεχνικούς διευθυντές γνωστών οίκων μόδας. Όλοι τους ήθελαν να πάρουν μία γεύση από το νέο μουσικό είδος-υβρίδιο, το οποίο άκουγαν όλοι οι επιδραστικοί νέοι. Ακόμη και ο βρετανός ράπερ Stormzy έσπευσε να ταξιδέψει στην Γκάνα για ένα ανορθόδοξο collab με έναν 18χρονο γκανέζο. Το αποτέλεσμα; Εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

  Τα νούμερα δεν λένε ψέματα. Το Boomplay, το streaming service που εξειδικεύεται στην αφρικανική μουσική, επιβεβαιώνει πως τα Top 20 πιο δημοφιλή τραγούδια στην πλατφόρμα ανήκουν στο είδος του Asakaa. Ακόμη, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει το Spotify, το 46% των ακροατών του Ghana Drill προέρχεται εκτός Αφρικής και μάλιστα από Το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α. και την Γερμανία, αποδεικνύοντας την διεθνή απήχησή του.

  Ο Jay Bahd, ένας από τους πιο πετυχημένους γκανέζους ράπερς, αποδίδει την επιτυχία του Asakaa στο γεγονός ότι απευθύνεται στην «ψυχή» των ακροατών της. «Πρόκειται για ένα μουσικό είδος που μιλάει στα αδέρφια μας [σ.σ. έγχρωμους ανθρώπους εντός και εκτός Αφρικής] με λέξεις με τις οποίες μπορούν να ταυτιστούν. Επιπλέον, προβλέπει πως τα επόμενα χρόνια το συγκεκριμένο υπο-είδος θα κυριαρχήσει στο παγκόσμιο μουσικό πεδίο.

  Ο Kofi Jamar, άλλος ένας από τους επιφανείς καλλιτέχνες της Γκάνα, σημείωνει ότι το Asakaa είναι κάτι περισσότερο από μουσική για τους γκανέζους. Είναι ο τρόπος που ζουν, ο τρόπος που εκφράζουν την κουλτούρα τους και περιγράφει όλο τους το lifestyle μέσα σε μερικά κουπλέ. Ο ίδιος ξεχωρίζει το Ghana Drill από το βρετανικό, καθώς το αφρικάνικο έχει περισσότερο ψυχαγωγική ταυτότητα και υπογραμμίζει πολύ λιγότερο το στοιχείο της βίας.

  Το Asakaa γεννήθηκε στις φτωχογειτονιές του Kumasi, μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γκάνα και από τότε «μεταδόθηκε» και στην υπόλοιπη χώρα, πριν ακόμη ξεπεράσει τα σύνορα της αφρικανικής ηπείρου και αποκτήσει fans σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr: 

  Camila Cabello: Σε συναυλία στο Tik Tok θα παρουσιάσει το νέο της άλμπουμ

  Eurovision 2022: Η Ανδρομάχη θα τραγουδήσει «Ela» εκπροσωπώντας την Κύπρο

  Kanye West: Έφαγε ban από το Instagram γιατί το είχε παρατραβήξει με τις αναρτήσεις μίσους