Πίνακας Περιεχομένων
  1. Το «άστοχο» του Jay-Z ανέδειξε την επιλεκτικότητα των αδηφάγων των social media

  Η ανάγκη των ανθρώπων να συγκρίνουν τους μεγάλους, εκείνους που σε κάθε εποχή αφήνουν το στίγμα τους, θα υπάρχει πάντοτε. Ο Jay-Z ένας άνθρωπος της μουσικής σίγουρα γνωρίζει παραπάνω από τους περισσότερους κι έχει μια πιο διορατική ματιά. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν κάνει λάθη. Ας πούμε, η σύγκριση της Beyonce με τον Michael Jackson εκτός του ότι δεν υπήρχε λόγος να τεθεί, ίσως να είναι και φουλ άστοχη.

  Ο Jay-Z υποστήριξε με tweets πριν λίγα 24ωρα ότι η Beyonce είναι στην ουσία η εξέλιξη του Michael Jackson και καθώς έχει εμφανιστεί ως lead singer στο Coachella, αυτό την καθιστά στην ουσία καλύτερη. Ο 52χρονος ράπερ και παραγωγός δε χρησιμοποίησε βέβαια τη λέξη «better», την άφησε να εννοηθεί, για να έχει μετά πάτημα να ανασκευάσει. Στην πορεία βέβαια τόνισε πως η Bey θα είναι μια από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες γιατί ήταν και είναι καλή μαθήτρια.

  «Αυτό που έχω μάθει από εκείνη, είναι παρόμοι με αυτό που έμαθα από τον Mike. Ξέρω ότι είναι βλασφημία να τους συγκρίνω γιατί ο Michael ήταν πρωτοπόρος, αλλά νομίζω ότι η Beyonce είναι η δεύτερη γενιά» είπε ο Jay-Z.

  Πάμε τώρα στο διά ταύτα. Η Beyonce είναι σίγουρα η Βασίλισσα της εποχής της. Και αν ο Jay-Z τη συνέκρινε με την Swift ή την Billie Eilish, μπορεί να είχε προκαλέσει μικρότερο διχασμό. Αν και, για να λέμε την αλήθεια, τούτη τη στιγμή η Beyonce δεν είναι καλύτερη απ΄αυτές. Η μουσική σίγουρα είναι το σύνολο της πορείας, αλλά είναι κι ένας μαραθώνιος. Σε κάθε γύρο μπορεί κάποιος άλλος να βρεθεί πρώτος. Η 40χρονη Beyonce δεν έχει βγάλει δίσκο εδώ και 4-5 χρόνια. Έχει αρκεστεί σε ένα ντουέτο με τον Ed Sheeran και άλλο ένα με τον Jay-Z.

  Παράλληλα, έχει χτίσει γύρω της τείχη και απέχει από την πραγματική επαφή με το κοινό. Πράγματα σαφώς μη κατακριτέα και απόλυτα σεβαστές επιλογές, αλλά έχουν κι αυτά το τίμημα τους.

  Άσχετα με το κομμάτι των πωλήσεων άλμπουμ, αν αυτή τη στιγμή κάτσουμε να βάλουμε κάτω μόνο τα τραγούδια, τους τίτλους που έχουν μείνει στον κόσμο σε παγκόσμια κλίμακα, τότε η Beyonce θα βρεθεί αρκετά πίσω. Αυτό δεν είναι κάτι υποτιμητικό για το μέγεθος της. Παραμένει σπουδαίο μουσικά. Αλλά είναι μια πραγματικότητα πως σε μια τυχαία δημοσκόπηση στο δρόμο, αν ζητούσαμε από 10 ανθρώπους να μας πουν τραγούδια του MJ και τραγούδια της Beyonce, στον πρώτο θα έφταναν άνετα μέχρι τα 30-35, στη δεύτερη μπορεί να έλεγαν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από 15 τίτλους. Και δεν αναφερόμαστε προφανώς στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο.

  Ενδεχομένως εντός της αμερικανικής επικράτειας να μην ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι γενιές που ακούνε Michael Jackson μεγαλώνουν και πάνε προς τα πίσω για να έρθουν οι γενιές που ακούνε Beyonce και οι γενιές που ακούνε Billie Eilish.

  Το «άστοχο» του Jay-Z ανέδειξε την επιλεκτικότητα των αδηφάγων των social media

  Ο Jay-Z προφανώς έχει κάθε δικαίωμα να θαυμάζει τη γυναίκα του και δεν θα έπρεπε να κατακρίνεται γι΄αυτό. Δε χρειαζόταν όμως να κάνει αυτή τη σύγκριση δημόσια. Θα αρκούσε να της το πει. Δεν είναι να πεις κι ότι η Beyonce χρειαζόταν τόσο πολύ αυτό το δημόσιο appraise. Δεν είναι ότι της λείπει ή ότι δεν έχει πάρει αρκετά credits στην καριέρα της. Είναι στην ίδια κατηγορία, στο ίδιο ύψος με τη Michelle Obama και την Oprah Winfrey.

  Ένα άλλο, εξίσου ενδιαφέρον, ζήτημα που προκύπτει από την υπόθεση, είναι στο κοινό που αντέδρασε σφόδρα προς τον Jay-Z. Αν αποφασίσουμε να ανοίξουμε όλα τα χαρτιά και να τα αφήσουμε στο τραπέζι, είναι αρκετά παράξενο που στην Αμερική δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σε ξεσκίσουν γιατί είπες ότι αυτοί που έχουν περίοδο λέγονται «γυναίκες» ή γιατί κάποτε έκανες μια κακή ανάρτηση για την οποία μετανιώνεις, την ίδια στιγμή αδιαφορούν για όλο αυτό που υπάρχει γύρω από τον Michael Jackson.

  Τόσες καταγγελίες, τόσες μαρτυρίες, τόσα ευρήματα που βρέθηκαν στα σπίτια του και επιλέγουν να τα αγνοήσουν για να μην τους χαλάσει ο μύθος. Προσοχή, εμείς δε γράφουμε αν είναι αληθινές οι μαρτυρίες ή αν δικαστικά έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε εκφράζουμε το τι πιστεύουμε για όσα ακολουθούν τον Michael Jackson ως όνομα. Λέμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που σε άλλες περιπτώσεις δεν περιμένουν καμία δικαστική επιβεβαίωση και στήνουν ικρίωμα για κάποιον, στην περίπτωση του Michael Jackson σου απαντούν «δεν έχει αποδειχθεί τίποτα» ή «η καριέρα του δεν έχει σχέση με αυτό».

  Με λίγα λόγια, τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας, επίσης δικά μας…