Πίνακας Περιεχομένων
    1. Το στόρι του Hustle
    2. Το μήνυμα της ταινίας

    Τι το τρομερό θα μπορούσε να μας πει μια μπασκετική ιστορία; Τι το πρωτότυπο θα μπορούσε να μας προσφέρει μια ταινία για έναν τύπο που ζούσε στα σκοτάδια της ζωής, ο οποίος έπεισε έναν ανιχνευτή ταλέντων να δουλέψει μαζί του και να τον πάει στο κορυφαίο επίπεδο; Εν γένει, οι απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα δεν θα περιείχαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Όμως, αυτό είναι το μαγικό με το storytelling. Η θεωρία δεν συμβαδίζει πάντα με την πράξη. Ο Adam Sandler με το Hustle κάνει τις απαντήσεις στα ερωτήματα σούπερ ενθουσιώδεις.

    Η ταινία που κυκλοφόρησε την Παρασκευή στο ελληνικό Netflix, είναι με διαφορά η πιο πολυσυζητημένη για την πλατφόρμα το 2022 και σίγουρα από τις 3-4 συνολικά της χρονιάς στην Αμερική. Σαφώς παίζει μεγάλο ρόλο ότι το Hustle έχει μια θεματική που βρίσκει ταύτιση στην αμερικανική κοινωνία. Το μπάσκετ είναι η ζωή τους, άπειρα παιδιά και τωρινοί αθλητές ή πρωταθλητές έχουν βιώσει αντίστοιχες ιστορίες με τον Bo Cruz, τον κεντρικό ήρωα κι αυτό αρκεί για να γίνει μια ταινία κάτι παραπάνω απ΄αυτό που όντως είναι.

    Το Hustle έχει ένα αρκετά άνευρο πρώτο μισάωρο. Κινείται πολύ γρήγορα και ίσως να είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια απ΄όσο θα έπρεπε. Ταινία σχεδόν δύο ωρών είναι κάτι που δυσκολεύει τον Adam Sandler, ο οποίος όλη του την καριέρα δεν έχει ξεπεράσει ποτέ σχεδόν τα 95-100 λεπτά.

    Και σεναριακά, το Hustle έχει την υπερβολική και όχι τόσο επιθυμητή απλότητα διαλόγων, πιθανότατα γιατί αυτό ακριβώς χαρακτηρίζει και τις δομές του αμερικανικού μπάσκετ. Από τη βάση ως την κορυφή, από τον βυθό μέχρι τον γκλάμουρ αφρό.

    Το στόρι του Hustle

    Ο Adam Sandler υποδύεται τον Stanley, έναν σκάουτερ των 76ers, που ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να βρει τα επόμενα ταλέντα. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος της ομάδας αποφασίζει να τον κάνει βοηθό προπονητή και αυτό είναι για τον Stanley ένα όνειρο ζωής. Πολύ γρήγορα το όνειρο θα γκρεμιστεί, γιατί ο πρόεδρος πεθαίνει και ο γιος του που αναλαμβάνει την προεδρία, ξαναστέλνει τον Stanley στις απόμακρες γωνιές του πλανήτη για να βρει το κομμάτι που θα κάνει τους 76ers πρωταθλητές.

    Ο Stanley φτάνει στη Μαγιόρκα για να δει έναν παίκτη. Του λένε πως είναι τραυματίας και δεν θα αγωνιστεί. Τότε ο Stanley αποφασίζει να πάει σε ένα γηπεδάκι πιο πέρα να βαρέσει μερικά σουτ. Εκεί θα αντικρύσει ένα πηγαίο ταλέντο, τον Bo. Θα τον ακολουθήσει ως το σπίτι του και θα τον πάρει μαζί του στην Αμερική, με τις αρχικές ευλογίες των 76ers, για να τον πάει στο επόμενο επίπεδο. Εκεί όπου το ταλέντο συνδυάζεται με την πειθαρχία, με το πλάνο, με την αντίληψη.

    Ο καλός παίκτης ξέρει πάντοτε που βρίσκεται. Ο φοβερός παίκτης ξέρει που βρίσκονται όλοι μέσα στο παρκέ. Αυτό λέει ο Stanley στον Bo και καλούνται μέσα σε 6 εβδομάδες να διανύσουν αυτή την απόσταση από τον καλό ως τον φοβερό παίκτη. Όταν έρχεται η ώρα του camp combine για τους παίκτες των draft, ο Bo θα βρεθεί αντίπαλος με έναν trash talker παίκτη που μπαίνει στο μυαλό του, τον επηρεάζει και πάει να του στερήσει την ευκαιρία, αυτό για το οποίο δούλεψαν σκληρά με τον Stanley.

    Για καλή του τύχη μαθαίνει πως στο ΝΒΑ δεν είναι τελικά μία μόνο η ευκαιρία που παρουσιάζεται στη ζωή. Υπάρχει και μια δεύτερη. Κι εκεί σίγουρα δεν πρέπει να τα σκατώσεις.

    Στο τέλος του, το Hustle είναι μια ιστορία κατάκτησης σε πρώτη ανάγνωση, αλλά έχει και βαθύτερα επίπεδα. Είναι κι ένα μήνυμα προς τον βάναυσο ανταγωνισμό που κατοικεί σε κάθε φωτεινό κόσμο, όπου το χρήμα και η δόξα είναι τεράστια. Ναι, μπορείς να πας ψηλά, αλλά φρόντισε σε αυτή τη διαδρομή να μην έχεις αφήσει πίσω σου κηλίδες και εχθρούς.

    Ναι, μπορείς να είσαι hustler, αλλά να ξέρεις πως όλα μένουν στο παρκέ. Ναι, μπορεί να μεγαλώνεις και τα χρόνια να περνάνε, αλλά δεν σταματάει η ζωή, δεν ζεις μόνο για να εκπληρώνεις όνειρα άλλων. Θα το κάνεις κι αυτό. Αλλά κάπου πρέπει να υπάρξεις κι εσύ. Ο Adam Sandler δεν είναι ο Rocky Balboa στο Creed που αποσύρει τον χαρακτήρα του στη σκιά για να πάρει τα ηνία ο Creed. Είναι sidekick σε όλο το Hustle και δίνεται η εντύπωση πως όλο το ζουμί είναι στο level up του Bo Cruz.

    Το φινάλε της ταινίας ανατρέπει αυτή την αίσθηση. Ο Stanley είναι εξίσου σημαντικός με τον Bo. Έχει κι αυτός κάτι να τον περιμένει στην επόμενη στροφή, θέλει κι αυτός να διεκδικήσει όλα όσα άφησε να περάσουν μέσα από τα χέρια του όσο ήταν νεότερος.

    Το μήνυμα της ταινίας

    Η επιβράβευση δεν είναι προνόμιο μόνο των νέων. Η ζωή επιστρέφει την προσπάθεια, την επιθυμία, το όνειρο, σε όλους όσοι το κυνηγούν με τον έντιμο τρόπο. Όσο πιο ανιδιοτελώς γίνεται.

    Το Hustle δεν είναι ένα από τα καλύτερα αθλητικά δράματα που έχουν βγει. Άσχετα που λόγω μπάσκετ στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για ένα μπασκετικό Rocky. Έχει όντως πολλές κοινές συνισταμένες. Επειδή όμως εκτός του Sandler και της Queen Latifah, εμφανίζονται μόνο άνθρωποι του μπάσκετ, άρα άσχετοι με την υποκριτική και το πώς κάνεις ντελίβερι ένα συναίσθημα, η ταινία έχει αρκετά κενά σημεία και οτιδήποτε πέρα από τον Sandler δεν δίνει κάτι το παραπάνω. Ακόμα και ο Juancho Hernangomez, ο Ισπανός μπασκετμπολίστας που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι ουδέτερος παρά θετικός ως προς το πώς φέρνει στο προσκήνιο τη συναισθηματική κατάσταση του Bo.

    Είναι όμως αρκετός ο Sandler για να κάνει το Hustle βαθμολογίa στο Rotten Tomatoes με το εντυπωσιακό 91% και να είναι τρίτο μετά το Uncut Gems και το The Meyerowitz Stories. Ο Sandler έχει αναγεννηθεί μέσα από τη συνεργασία 350 εκατομμυρίων δολαρίων με το Netflix και σύντομα θα έρθει η πραγματική στιγμή της εξιλέωσης και της επιβράβευσης. Το Χόλιγουντ κάτι του χρωστάει.

    Στο τέλος της ημέρας, ο Sandler δηλώνει με τον τρόπο του ότι για εκείνον όλα καταλήγουν στην ταύτιση και το συναίσθημα. Το πώς θα συμβεί αυτό, δεν υπόκειται σε κανέναν απόλυτο κανόνα.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Οι σειρές και οι ταινίες που έρχονται στο Netflix τον Ιούνιο

    H επόμενη ταινία του Bong Joon-Ho έρχεται με αναπάντεχο cast: Robert Pattinson και Toni Collette στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

    Bradley Cooper: Εντυπωσιακά αγνώριστος ως Leonard Bernstein στη νέα ταινία Maestro