Όταν διαβάζει κανείς τις τρεις λέξεις «Hand of God» ή «Το χέρι του Θεού», το μυαλό πάει αμέσως στο γκολ του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986, όπου ο Αργεντινός σκόραρε με το χέρι απέναντι στην Αγγλία στα προημιτελικά και οδήγησε τη χώρα του στην κατάκτηση. Για κάποιους μπορεί να πάει και στη σειρά με τον Ρον Πέρλμαν.

    Ο Μαραντόνα δεν ήταν ένα σύμβολο μόνο για την Αργεντινή. Ήταν ένα σύμβολο για την Ιταλία, σύμβολο για τη Νάπολη. Εκεί όπου ο Πάολο Σορεντίνο, ένα μικρό αγόρι 16 ετών τότε, παρέμεινε ζωντανός χάρη στην κάψα μιας ολόκληρης πόλης για τον Ντιεγκίτο.

    Η ταινία Hand of God του Πάολο Σορεντίνο θα έρθει στο Netflix αφού πρώτα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Βενετίας (1-11 Σεπτεμβρίου) και αφού κυκλοφορήσει για 2 εβδομάδες στις αίθουσες και είναι μια ελεγεία για ένα τραγικό συμβάν που συνέβη στη ζωή του σκηνοθέτη. Σε αυτή την πρώτη αυτοαναφορική ταινία του, ο Σορεντίνο περιγράφει πως ο Ντιέγκο Μαραντόνα του έσωσε τη ζωή. Όχι, δεν ήταν κάποιο φτωχό παιδί που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και γλύτωσε από τα ναρκωτικά ή τη μαφία της Νάπολης.

    Στην ηλικία των 16 ετών ο Σορεντίνο, κάπου στη δεκαετία του ’80, θα πήγαινε με τους γονείς του στο εξοχικό που είχαν στις ιταλικές Άλπεις. Όμως ο μικρός έμεινε πίσω στη Νάπολη για να δει τον Μαραντόνα. Όσο εκείνος ανυπομονούσε να δει το σύμβολο της πόλης, οι γονείς του βρίσκονταν νεκροί από ένα πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο εξοχικό. Την ώρα που πανηγύριζε για μια ενέργεια του Ντιέγκο, ο Πάολο έχανε τους γονείς του και αυτή θα ήταν η τελευταία στιγμή χαράς του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Στην ταινία ο Σορεντίνο προσδίδει αυτό το βίωμα στον Φαμπιέτο Σκίζα, αλλά είναι ένα δικό του βίωμα. Και ο τρόπος που απλώνει την αφήγησή του, φέρνει αναμνήσεις από το Grande Bellezza. Γι΄αυτό και στο Netflix έχουν γερό ποντάρισμα στο Hand of God για υποψηφιότητα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα επόμενα Όσκαρ. Το trailer που κυκλοφόρησε είναι απόλυτα ενδεικτικό και είναι αναπόφευκτο να μη γίνουν σκέψεις για ένα νέο Roma που μπορεί να σαρώσει σε υποψηφιότητες.