Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ο Oliver Stone θεωρεί πως ήταν όλα ένα σχέδιο της CIA

    Ήταν 22 Νοεμβρίου του 1963 όταν ο Lee Harvey Oswald πυροβολούσε τον John Fidgerald Kennedy στο κεφάλι και πεταγόταν το σκαλπ του στα χέρια της Jackie μετά την ομιλία του στο Fort Worth. Τουλάχιστον, ο Oswald πήρε πάνω του την ευθύνη, γιατί ποτέ δεν τον είδε κανείς να πυροβολεί. Δύο ημέρες μετά τον δολοφονούσαν κατά τη μεταφορά του στο δικαστήριο. Έχουν περάσει 6 δεκαετίες και ο Oliver Stone, ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης, επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια αυτό που αποκαλεί ως «αλήθεια».

    Περίπου 35 χρόνια μετά την ταινία «JFK» με τον Kevin Costner, ο 75χρονος σκηνοθέτης έχει ετοιμάσει ένα δεύτερο φιλμ που θα κυκλοφορήσει στις 26 Νοεμβρίου και με αυτό ισχυρίζεται πως θα ρίξει άπλετο φως στο μυστήριο.

    Ο Oliver Stone υποστηρίζει πως η CIA έχει κρύψει την αλήθεια και δεν πρόκειται πια για θεωρία συνωμοσίας, αλλά για αποδεδειγμένη πλεκτάνη. Έχει συνομιλήσει με ιστορικούς ειδικούς στη σήμανση και ανθρώπους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση για να φτιάξει το ντοκιμαντέρ με τίτλο JFK Revisited: Through the Looking Glass.

    Αν υπάρχει κάποιος που έχει το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο, είναι ο Stone, ο οποίος με την ταινία του 1991 ανάγκασε τις αμερικανικές αρχές να δημοσιεύσουν έγγραφα της υπόθεσης, παρόλο που είχαν οριστεί ως απόρρητα και θα έμεναν έτσι ως το 2029. Έχοντας αναλύσει αυτά τα δεδομένα, ο Oliver Stone κάνει αυτό το ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Kennedy στο Ντάλας, πάνω σε μια καμπριολέ λιμουζίνα.

    «Όταν δολοφονείς έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ στο φως της μέρας, μπροστά σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις από έναν μόνο άνθρωπο» εξηγεί. Ο Lee Harvey Oswald δεν έπεισε ποτέ ότι θα μπορούσε μόνος του να στήσει τέτοια επιχείρησει δίχως να καρφωθεί. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που από τα 12 του είχε ντράβαλα με την αστυνομία και είχε μπει σε αναμορφωτήριο.

    Εκείνη την ημέρα πυροβόλησε 3 φορές, για να πετύχει μία το αμάξι, μία τον Κυβερνήτη John Connally και μία τον Kennedy, ενώ λίγο αργότερα, ο θητεύσας στο ναυτικό 24χρονος Oswald σκότωσε τον αστυνομικό J. D. Tippit. Η σύλληψη του το ίδιο βράδυ σε μια αίθουσα σινεμά ξετύλιξε ένα κουβάρι μυστηρίου που έμεινε στα σπάργανα, γιατί ο Jack Ruby θέλησε να τελειώσει τον Oswald πριν προλάβει να πει την δική του πλευρά, που περιελάμβανε άρνηση για το ότι σκότωσε τον Kennedy.

    Ο Oliver Stone θεωρεί πως ήταν όλα ένα σχέδιο της CIA

    Ο Oswald δεν απεδείχθη ποτέ ένοχος στο δικαστήριο, παρόλο που η έρευνα της δολοφονίας Kennedy από την Επιτροπή Warren τον έκρινε ως μοναχικό σκοπευτή και δολοφόνο σε μια αναφορά 888 σελίδων. «Οι αρχικές αποδείξεις δε θα άντεχαν σήμερα. Θα τις είχε πετάξει το δικαστήριο στην πρώτη κιόλας μέρα» λέει ο Oliver Stone.

    Όλη η προβληματική βρίσκεται στις σφαίρες που πέτυχαν τον Kennedy. Αν ο Oswald ήταν όντως ο μοναδικός σκοπευτής, θα έπρεπε όλες οι σφαίρες να πετύχουν τον Πρόεδρο από πίσω. 40 μάρτυρες όμως ανέφεραν ότι υπήρχε μια μεγάλη τρύπα στο πίσω μέρος του κρανίου που υποδήλωνε ότι η σφαίρα μπήκε από μπροστά και βγήκε από πίσω. Ο γιατρός Malcolm Perry που προσπάθησε να σώσει τον Kennedy, συμπλήρωσε πως ο τραυματισμός στο λαιμό ήταν επίσης από μπροστά.

    Μάλιστα, αργότερα, όταν κατέθεσε, δήλωσε πως δεν είναι βέβαιος γι΄αυτό, αλλά ομολόγησε κρυφά σε φίλο του πως είχε δεχτεί πίεση αππό μυστικό πράκτορα. Άρα, κάποιος τον ανάγκασε να ψευδομαρτυρήσει.

    Ένας ειδικός σε βαλλιστικό έλεγχο, είπε στον Oliver Stone πως η δεύτερη σφαίρα ήταν αδύνατο να έκανε τέτοια διαδρομή ανάμεσα στον Kennedy και τον Connally χωρίς να διαλυθεί. Η σφαίρα που βρέθηκε στο σημείο, ήταν άθικτη και γι΄αυτό την αποκάλεσαν «μαγική σφαίρα».

    Άλλο ένα ζήτημα ανεξήγητο, είναι γιατί το σώμα του Kennedy μεταφέρθηκε σε ναυτική μονάδα για να τον εξετάσουν δύο στρατιωτικοί παθολόγοι, αντί να εξεταστεί στο Ντάλας, όπως όριζε ο νόμος της πολιτείας του Τέξας τότε. Ένας από τους παθολόγους κατέστρεψε επίσης τις αρχικές του σημειώσεις. Ο Stone εκφράζει αμφιβολίες για το αν ο Oswald είχε εν τέλει κάποια συμμετοχή σε αυτό.

    Είναι μια άποψη που τη βασίζει στο ότι δύο από τους συναδέλφους του στο Book Depository, απ΄όπου πυροβόλησε, ήταν στην κορυφή της σκάλας όταν ο Oswald υποτίθεται πως πήγαινε να δραπευτεύσει. Αυτοί κατέθεσαν ότι δεν τον είδαν ποτέ, αντικρούοντας τον αστυνομικό που είπε ότι τον είδε. Πάνω απ΄όλα όμως, ο ειδικός του FBI στα αποτυπώματα, Sebastian Latona, δε μπόρεσε να συνδυάσει τα αποτυπώματα στην καραμπίνα με αυτά του Oswald. Τα δύο αποτυπώματα που βρήκε, δεν αντιστοιχούσαν σε αυτόν.

    Μια παράμετρος που βάζει στο τραπέζι ο Oliver Stone, είναι πως ο Oswald ήταν διπλός πράκτορας και μπορεί να μιλούσε ανοιχτά για τον κομμουνισμό και υπέρ του Fidel Castro, αλλά σύμφωνα με τον σκηνοθέτη ήταν ένα κάλυμμα για την πραγματική του ταυτότητα. Κι αυτό, αν ισχύει, αποδυναμώνει το κίνητρο που αποδόθηκε.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα λέει ο δικαστήρς John R Tunheim, μέλος του Assassination Records Review Board, του συμβουλίου στο οποίο ανατέθηκε να φτάσει στο τέρμα της υπόθεσης. Ο Tunheim εξηγεί στον Stone πως τον είχαν παραξενέψει οι μυστικές υπηρεσίες. «Όταν ζητούσαμε από πράκτορες να ορκιστούν ότι είχαν μεταφέρει όλα τα έγγραφα της δολοφονίας και να μας τα παραδώσουν, οι μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν να υπογράψουν τα έγγραφα με όρκο».

    Όλα αυτά δημιουργούν σκιές, αλλά και πάλι η υπόθεση δε μπορεί να… δεθεί, όπως λένε οι αστυνομικοί. Make the case. Κανείς δεν έχει παραδεχτεί να συμμετείχε σε πλεκτάνη, δεν υπάρχουν στοιχεία για δεύτερο σκοπευτή και δεν υπάρχει όπλο πέραν αυτού του Oswald.

    Για πολλούς, ο Oliver Stone παρασύρεται από την ανάγκη του να εκδικηθεί την Αμερική που τον έστειλε στο Βιετνάμ για να ζήσει τη φρίκη του πολέμου. Ο JFK είχε διατάξει την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Βιετνάμ και μιλούσε για ειρήνη. Ο διάδοχός του, Lyndon Johnson, αναίρεσε την απόφαση και συνέχισε τον πόλεμο, με αποτέλεσμα να στρατολογηθεί ο Oliver Stone. Ποιος είναι ο ισχυρισμός του Stone με το ντοκιμαντέρ; Ότι η CIA ενορχήστρωσε τη δολοφονία του επειδή ο JFK αντιτίθετο σε στρατιωτικά της πλάνα.

    «Ήταν, κατά τη γνώμη μου, ένα πραξικόπημα απέναντι σε έναν νεαρό πρόεδρο που προσπαθούσε να αλλάξει το πρόσωπο της χώρας».

    Πηγή: Sun