Πίνακας Περιεχομένων
  1. HFPA: Το περιβόητο σκάνδαλο περί ρατσισμού
  2. Η απάντηση του Hollywood Foreign Press Association

  Χρυσές Σφαίρες χωρίς κόκκινο χαλί γίνεται; Κι όμως. Oι διοργανωτές των Golden Globes, Hollywood Foreign Press Association.  αποφάσισαν να διεξάγουν τη καθιερωμένη ετήσια απονομή, κεκλεισμένων των θυρών, ακυρώνοντας το αρχικό τους πλάνο για το livestream της Κυριακής, λόγω των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας.

  Άραγε προέβησαν σε αυτήν την απόφαση λόγω του σκανδάλου που ξέσπασε πρόσφατα περί ρατσισμού από μεριάς διοργανωτών;

  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

  Το αρχικό πλάνο, ήταν να παρακολουθήσουμε μέσω live streaming την απονομή βραβείων μαζί με τα Critic’s Choice Awards. Τώρα, ύστερα από ακύρωση των C.C.A. , τα βραβεία Χρυσών Σφαιρών, θα απονεμηθούν μεν την Κυριακή, αλλά σε μια απόλυτα πριβέ εκδήλωση. Με παντελή απουσία κοινού – όπως ήταν αναμενόμενο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας- και πολύ πιθανό, όπως όλα δείχνουν, με απουσία streaming.

  Αφότου το NBC αρνήθηκε να προβάλει τις Χρυσές Σφαίρες 2022, κατηγορώντας την Hollywood Foreign Press Association για μη αποδοχή της διαφορετικότητας και για έλλειψη ηθικής, η δημοσιογραφική ομάδα του οργανισμού αποφάσισε να κρατήσει χαμηλό προφίλ για την απονομή της Κυριακής.

  Πιο συγκεκριμένα, μοναδικοί παρόντες, θα είναι ένας μικρός αριθμός εμβολιασμένων μελών της H.F.P.A, σε απόσταση μεταξύ τους και λίγοι, εκλεκτοί καλεσμένοι οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι της βραδιάς. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9μ.μ. , στην αίθουσα εκδηλώσεων του Beverly Hilton Hotel, στο Beverly Hills.

  Φυσικά, δεν θα υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη της απονομής, ούτε το περιβόητο κόκκινο χαλί.

  Μερικές ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες πάντως, είναι εκείνη της Jane Campion, που πολλοί την θέλουν να παίρνει στο σπίτι τη χρυσή σφαίρα στην κατηγορία καλύτερου σκηνοθέτη, για την ταινία της “The Power of the Dog” με τον Benedict Cumberbatch στον πιο ανατρεπτικό ρόλο της καριέρας του. Και τους Will Smith και Kristen Stewart, να σαρώνουν τα βραβεία για τις ταινίες “King Richard” και “Spencer” . Τέλος, το “West Side Story”, θα μπορούσε να αποδειχτεί ο μεγάλος νικητής της βραδιάς με υποψηφιότητες για πολλές κατηγορίες.

  HFPA: Το περιβόητο σκάνδαλο περί ρατσισμού

  Τελικά τι οδήγησε τις Χρυσές Σφαίρες εκτός NBC;

  Τον περασμένο Φεβρουάριο, η εφημερίδα Los Angeles Times, δημοσίευσε μια έρευνα που αποκάλυπτε κρυφές προστριβές, πιθανά οικονομικά σκάνδαλα και αμφίβολη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία, καθώς και μη αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα στην H.F.P.A.

  Ένα βασικό στοιχείο που υποδήλωσε ξεκάθαρη ρατσιστική συμπεριφορά από μεριάς διοργανωτών ήταν το γεγονός πως δεν υπήρχε ούτε ένας αφροαμερικανός εργαζόμενος στον οργανισμό. Λίγες μέρες αργότερα, η New York Times, δημοσίευσε άρθρο το οποίο αποκάλυπτε πως η Ένωση, είχε αρκετές περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Επιπλέον, το καταστατικό υποδείκνυε πως είχαν δοθεί μισθοί άνω των 3 εκ. δολαρίων και 1.3 εκ.δολάρια μόνο σε έξοδα ταξιδίου, μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

  Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν βγήκε στην επιφάνεια ένα ακόμη σκάνδαλο πως παραπάνω από το 1/3 των μελών η H.F.P.A είχε πάει σε πολυτελές ταξίδι στη Γαλλία, με αφορμή τα γυρίσματα της σειράς του Netflix, “Emily in Paris”.

  Χρειάζεται να πούμε κι άλλα;

  Η απάντηση του Hollywood Foreign Press Association

  Σε μια προσπάθεια να αποτινάξουν από πάνω τους τη φήμη περί ρατσισμού, τα διευθυντικά μέλη της ένωσης, υποσχέθηκαν πως θα εντάξουν στην ομάδα επαγγελματίας από διάφορες φυλετικές ομάδες. Η υπόσχεση φαίνεται να μην βρήκε καμία ανταπόκριση από το Hollywood, που την θεώρησε στημένη και ανιαρή.

  Ερχόμενοι στο σήμερα, αφού το NBC ανακοίνωσε πως δεν θα προβάλει τις Χρυσές Σφαίρες 2022, η H.F.P.A, δήλωσε πως έχει προχωρήσει ήδη σε εντατικές αλλαγές και στη συνέχεια δημοσίευσε ένα πλήρες μελλοντικό πλάνο. Έκτοτε, προσέλαβαν τον πρώτο για την ένωση διευθυντή διαφορετικότητας, έθεσε σε ισχύ απαγόρευση για αποδοχή οποιουδήποτε δώρου από κινηματογραφικά στούντιο και λοιπές εταιρείες και προσέλαβε εξωτερικούς συνεργάτες.

  Τέλος, τον Οκτώβρη, έβαλε στο δυναμικό της 21 νέους δημοσιογράφους, 29% των οποίων είναι αφροαμερικανοί.

  Celebrities όπως η Scarlett Johansson και ο Mark Ruffalo, κατέκριναν τις αλλαγές της H.F.P.A., ως αμελητέες και με μεγάλη καθυστέρηση. Ο Tom Cruise από την άλλη, επέστρεψε τις τρεις χρυσές σφαίρες του ως διαμαρτυρία για τα όσα προηγήθηκαν.

  Σαν να μην έφτανε αυτό, περισσότερες από 100 εταιρείες δημοσίων σχέσεων απείλησαν με μποϊκοτάρισμα της H.F.P.A, ενώ το Netflix, η Amazon, η WarnerMedia και Neon, έκοψαν ολοκληρωτικά τους δεσμούς τους με την ένωση. Αν και το NBC αρνήθηκε να προβάλει την βραδιά απονομής για φέτος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας για το 2023, εφόσον η H.F.P.A, αλλάξει την πολιτική της.

  Οι ταινίες που αξίζουν τη Χρυσή Σφαίρα

  Παρά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που επισκίασαν την φετινή βραδιά χρυσών σφαιρών, ας μην ξεχνάμε πως κεντρικό θέμα είναι οι ταινίες και οι δημιουργοί τους που αξίζουν την ευρεία αναγνώριση. Οι ταινίες “The Power of the Dog” και “Belfast”, έχουν λάβει από επτά υποψηφιότητες η καθεμία, με την Jane Campion, να αναμένει την πρώτη της Χρυσή Σφαίρα. 


  Ακολουθούν με τέσσερις υποψηφιότητες, οι ταινίες “King Richard,” “Don’t Look Up” (να τη δεις),”Licorice Pizza” και “West Side Story”.

  Από τηλεοπτικές δημιουργίες, το “Succession”, έλαβε πέντε υποψηφιότητες και ο “Ted Lasso.”, τέσσερις.

  Τέλος, υποψήφιοι για τις ερμηνείες τους είναι οι Ariana DeBose (“West Side Story”), Kristen Stewart (“Spencer”), Jeremy Strong (“Succession”), Jean Smart (“Hacks”), Jennifer Coolidge (“The White Lotus”), και Elizabeth Olsen και Paul Bettany (“WandaVision”).

  Αν μετά από όλο αυτό το timeline αναρωτιέσαι ακόμα αν μπορείς να παρακολουθήσεις αυτή την Κυριακή τις Χρυσές Σφαίρες, η απάντηση είναι αρνητική.

  Πριν μερικές ώρες, εκπρόσωπος της H.F.P.A, δήλωσε πως η απονομή θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και δεν θα μεταδοθεί μέσω live streaming όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Παρόλα αυτά, θα λαμβάνουμε real time ενημέρωση για τους βραβευθέντες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των Golden Globes και μέσα από τους λογαριασμούς τους στα social media.

  Πηγή: New York Times