Για χρόνια, σχεδόν σε όλη του την καριέρα, ο Νίκολας Κέιτζ ήταν το κινηματογραφικό αντίστοιχο των Nickelback. Είχε επιτυχίες, βρισκόταν στο προσκήνιο, αλλά όλοι αναρωτιόντουσαν πώς γίνεται να εξακολουθούν να υπάρχουν και να βγάζουν δίσκους. Μπορεί για τους Nickelback να είναι πια αργά για να αντιστρέψουν το καθαρό μίσος του κόσμου, όμως για τον Νίκολας Κέιτζ υπάρχει ακόμα χρονικό περιθώριο. Με τη νέα του ταινία με τίτλο Pig, ο Κέιτζ φαίνεται πως παίρνει επιτέλους μια αναγνώριση.

    Στο Pig ο Κέιτζ υποδύεται τον Ρομπ, έναν σεφ που έχει απομονωθεί σε μια καμπίνα στο δάσος του Όρεγκον, όπου ζει παρέα με το γουρούνι του και συλλέγει τρούφες. Κάποια στιγμή το γουρούνι του εξαφανίζεται και ο Ρομπ βρίσκεται σε άσχημο ψυχολογικό σημείο, σε βαθμό που αρχίζει να παίρνει επικίνδυνα μονοπάτια και να γίνεται επιθετικός. Κάποια στιγμή, επιστρέφει στο Πόρτλαντ για να βρει τον άνθρωπο που έκλεψε το γουρούνι του, με την ελπίδα να μην το έχει μαγειρέψει.

    Το Pig είναι μια ταινία που μιλάει για τους δεσμούς που αναπτύσσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους και με τα άλλα πλάσματα της φύσης, μιλάει για την δημιουργική έκφραση και για την γαστρονομική ανακάλυψη, αλλά είναι και μια ταινία που μιλάει για όνειρα που εγκαταλείφθηκαν και για αναμνήσεις όσων χάνει ένας άνθρωπος από τη ζωή του. Επίκεντρο σε όλα αυτά ο Νίκολας Κέιτζ που μοιάζει σαν να εκπαιδευόταν όλη την κινηματογραφική του ζωή, ώστε να πετύχει αυτή την ερμηνεία.

    Η ταινία έχει πάρει την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει ταινία του Κέιτζ στο Rotten Tomatoes, με 97%, ποσοστό που βγήκε από 126 κριτικές, ενώ το μέσο σκορ στις κριτικές των δημοσιογράφων είναι 8.2!

    Σκηνοθέτης του Pig είνα ο Μάικλ Σαρνόσκι, ενώ εκτός του Κέιτζ, στην ταινία παίζουν οι Άλεξ Βολφ, Άνταμ Άρκιν και Νίνα Μπελφόρτε.

    Ίσως να έχει έρθει η στιγμή να δούμε τον Κέιτζ παρόντα σε βραβεία..;