Η ταινία Τιτανικός κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1997 και αποδείχτηκε μια τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Προτάθηκε για 14 Όσκαρ, κερδίζοντας τα 11, και έκανε συνολικές εισπράξεις 1,8 δις δολάρια. Μέχρι και σήμερα, είναι μια ταινία που θα παρακολουθήσει κανείς σαν να είναι η πρώτη φορά.

  Ο James Cameron, ο δημιουργός της ταινίας, χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρώσει την ταινία. Ο Τιτανικός αποτέλεσε και το χρυσό εισιτήριο του Χόλιγουντ στον Leonard DiCaprio, αφού έκτοτε ήταν ο απόλυτος σταρ. Όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά, αφού ο ηθοποιός ήταν πολύ κοντά στο να χάσει τον ρόλο μέσα απ΄τα χέρια του στις audition.

  Ειδικότερα, παραχωρώντας συνέντευξη στο GQ, ο Cameron είπε πως η Kate Winslet είχε ήδη επιλεγεί, αλλα δεν ίσχυε το ίδιο και για τον τότε 22χρονο DiCaprio.

  «Ο Leo γοήτευσε τους πάντες, όταν μπήκε στο σετ, συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Οπότε, του είπα ‘ας δούμε πώς θα είναι η χημεία σου με την Kate’», είπε αρχικά ο Cameron. Ο ηθοποιός θεώρησε πως θα γινόταν μια άλλη audition, αλλά ο σκηνοθέτης ήθελε εκείνη τη στιγμή να ηχογραφήσουν οι δύο πρωταγωνιστές μαζί τις πρώτες δύο σκηνές των ρόλων τους.

  Διαβάστε ακόμη: «The Pale Blue Eye»: Ο Christian Bale ξανασμίγει με τον σκηνοθέτη Scott Cooper στο νέο θρίλερ εποχής

  «Εκείνη την ώρα, μου λέει ‘εννοείς να διαβάσω;’ και του απαντάω ‘ναι’. Τότε μου σφίγγει το χέρι και μου λέει ‘ω, δεν διαβάζω, ευχαριστώ που πέρασα’», υποστήριξε ο James Cameron και συμπλήρωσε:

  «Μετά επέμεινα και μου λέει ‘περίμενε, μου λες πως αν δεν διαβάσω, δεν καταλαβαίνω τον ρόλο;’ και του απαντάω ‘ω ναι’. Αυτή είναι μια σπουδαία ταινία που θα πάρει δύο χρόνια από τη ζωή μου. Οπότε, δεν θα τα καταφέρω αν πάρω μια λάθος απόφαση στο κάστινγκ. Οπότε ή διαβάζεις ή δεν θα πάρεις μέρος».

  Σύμφωνα με τον ίδιο, με μεγάλη του δυσαρέσκεια ο Leonardo DiCaprio δέχτηκε τελικά να διαβάσει τα λόγια του, όμως πίσω από κάθε του φράση είχε μεγάλη αρνητικότητα. «Κάθε στιγμή της ύπαρξής του εκείνη την ώρα, ήταν γεμάτη αρνητικότητα. Μέχρι που νευρίασα και του είπα ‘οκ, τώρα θέλω δράση’ και ξαφνικά, μεταμορφώθηκε στον Jack. Η Kate πήρε κι εκείνη μπρος και έπαιξαν τελικά, ολόκληρη τη σκηνή. Οπότε είπα ‘οκ, αυτός είναι ο τύπος’».