Γνωστές κινεζικές πλατφόρμες streaming, λογοκρίνουν σημεία της πλοκής της δημοφιλούς αμερικανικής σειράς «Φιλαράκια», τα οποία αναφέρονται στην LGBTQ κοινότητα. Το γεγονός αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την αντίδραση των φαν της σειράς, οι οποίοι εξέφρασαν τον θυμό και την ενόχληση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, συζητήσεις που αφορούν την πρώην σύζυγο του Ross, την Carol, η οποία τον χωρίζει αφότου διαπιστώνει πως είναι λεσβία, έχουν διαγραφεί. Άλλες συζητήσεις, που περιέχουν σεξουαλικού περιεχομένου θεματολογία, έχουν επίσης λογοκριθεί.

  Τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν: 4 νέες σειρές για πρόσωπα που δίχασαν και εξαπάτησαν

  Στην πρωτότυπη, uncensored εκδοχή, ο Ross λέει «υπήρχε μόνο μια γυναίκα», ως απάντηση στην ερώτηση του Joey, αν γνώριζε ότι η Carol ήταν λεσβία.

  Να σημειώσουμε πως η σειρά, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Κίνα, η οποία έχει ένα από τα πιο φανατικά fan clubs παγκοσμίως.

  Το show, είχε κάνει το ντεμπούτο του στις κινεζικές πλατφόρμες Sohu video και iQiyi, το 2012, χωρίς να διαγραφεί καμία πρωτότυπη σκηνή εξαιτίας της λογοκρισίας και ήταν διαθέσιμη προς προβολή μέχρι το τέλος του 2013. Έπειτα από την μεγάλη δημοφιλία που γνώρισε το 2021, το Friends: The Reunion, στο οποίο οι έξι χαρακτήρες ξαναβρέθηκαν για να θυμηθούν στιγμές της αγαπημένης σειράς και των γυρισμάτων της, η streaming αγορά της Κίνας, αγόρασε και πάλι τα δικαιώματα μετάδοσης της.

  Ανάμεσα τους είναι οι πλατφόρμες Bilibili, Tencent, Youku, Sohu και iQiyi, οι οποίες ξεκίνησαν την προβολή της σειράς στις 11 Φεβρουαρίου 2022.

  Αφού οι λάτρεις της σειράς, διαπίστωσαν πως στην επαναπροβολή υπάρχει λογοκρισία, έσπευσαν να ποστάρουν τα παράπονα τους στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, χρησιμοποιώντας το hastag,#FriendsCensored. Σύντομα, έγινε το πιο δημοφιλές σε όλο το site, λαμβάνοντας περισσότερα από 54 εκατομμύρια views. Η κινεζική πλατφόρμα, λογόκρινε και το hashtag.

  Μια άλλη πρωτότυπη σκηνή που διεγράφη, ήταν εκείνη που ο Ross δήλωνε ότι (οι γυναίκες) «έχουν πολλαπλούς οργασμούς», στη διάρκεια μιας διαφωνίας που είχε η παρέα, στο στέκι τους Central Perk. Ωστόσο, στην πρόσφατη προβολή, οι κινεζικές πλατφόρμες μετέφρασαν την πρόταση ως «οι γυναίκες κουτσομπολεύουν συνέχεια».

  Η συγκεκριμένη λογοκρισία, είναι αποτέλεσμα της πιο αυστηρής νομοθεσίας που έθεσε σε ισχύ η κινεζική κυβέρνηση, στα μίντια και την ψυχαγωγία.

  Το 2016, η Κίνα εξέδωσε νέους κανονισμούς, λέγοντας πως οι τηλεοπτικές σειρές δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνουν ατάκες που αφορούν ομοφυλοφιλικές σχέσεις, ή άλλου είδους θεματολογία που εκπροσωπεί το..«πιο σκοτεινό κομμάτι της κοινωνίας». Η οχτασέλιδη αναφορά, πως εκτός σεναρίου τίθεται οποιαδήποτε βίαιη, ανήθικη, μη υγιής σκηνή, ενώ κατέκρινε την ομοφυλοφιλία, τις σχέσεις εκτός γάμου, τα one night stand και την σύναψη σχέσεων μεταξύ ανηλίκων.

  Πηγή: CNN