Πίνακας Περιεχομένων
  1. Το μετέωρο τέλος και τα κενά του «La noche mas larga»

  Όταν είσαι κλεισμένος στο σπίτι μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενώ όλοι λείπουν, ψάχνεις εναλλακτικές λύσεις για να περάσεις την ώρα σου. Μια από αυτές είναι να βάλεις μια σειρά στο Netflix και να την τελειώσεις σε μια μέρα. Αν και είναι δύσκολο να πετύχεις κάτι καλό, έδωσα μια ευκαιρία στο «La noche mas larga». Πρώτον γιατί είναι ισπανικό, άρα υπόσχεται δράση και σκοτεινή πλοκή, αλλά και επειδή βρισκόταν στο top 10.

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι που την τοποθετούν στη λίστα με τις χειρότερες σειρές των εποχών, τους οποίους θα απαριθμήσω. Μπορεί να είναι κι από τις σειρές που μετάνιωσα το κλικ και τις ώρες πάνω από τον υπολογιστή που πέρασε. Η περιγραφή πουλάει καλά την σειρά, όμως η πλοκή δεν στέκεται αντάξια αυτού που σε προδιαθέτει.

  Πρόκειται για σειρά δράσης και τρόμου, καθώς όλα εκτυλίσσονται μέσα σε μια ψυχιατρική φυλακή. Είναι παραμονή Χριστουγέννων, όταν μια ομάδα ενόπλων περικυκλώνει το συγκρότημα και διακόπτει την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Θέλουν να απελευθερώσουν τον Simón Lago, έναν επικίνδυνο κατά συρροή δολοφόνο. Εάν οι φρουροί τον παραδώσουν, η επίθεση θα τελειώσει σε λίγα λεπτά.

  Αν κι αυτό φαίνεται το πιο φυσιολογικό, ο διευθυντής της φυλακής, Hugo, αρνείται να υπακούσει στις διαταγές των εκβιαστών και ετοιμάζεται να αντισταθεί στην επίθεση. Στον αγώνα μάχης με τους «έξω» μπαίνουν οι υπάλληλοι υπό τις διαταγές του και οι ψυχιατρικοί τρόφιμοι.

  Ακούγονται όλα τέλεια μέχρι στιγμής και πράγματι τα πρώτα 2 επεισόδια είχαν κάποιο ενδιαφέρον, μέχρι να εγκλιματιστείς. Μετά μπαίνουν στην πλοκή διάφορα άσχετα στοιχεία και συμβάντα, που ποτέ δεν εξηγούνται. Αν και στην αρχή σε κρατάει σε αγωνία, περιμένοντας να έρθει η στιγμή της σύγκρουσης, τελικά αντιλαμβάνεσαι ότι όλο αυτό δεν βγάζει πουθενά. Πιάνουν όμηρους, τους αφήνουν, άλλοι ξεφεύγουν και άλλοι σκοτώνονται, χωρίς να ξέρεις καν ποιοι ήταν.

  Γενικά κάποιοι χαρακτήρες αναπτύσσονται περισσότερο και χάρη στα flashbacks μπορείς να τους γνωρίσεις καλύτερα. Η ιστορία του Simon, όμως, που είναι και ο πρωταγωνιστής της σειράς, δεν εξηγείται ποτέ πλήρως. Δεν θα μάθεις γιατί τον καλύπτουν, ποιος τον θέλει εκτός φυλακής και τελικά αν κρύβεται κι άλλος πίσω από την δράση του. Όλα αυτά είναι κάποια πράγματα που θα έπρεπε έστω να έχουν ξεκαθαριστεί στην πρώτη σεζόν. Είναι δεδομένο ότι πάει για δεύτερη. Η πρώτη σεζόν δεν θα έπρεπε απλά να χτίζει την ιστορία, αλλά και να δίνει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα.

  Το μετέωρο τέλος και τα κενά του «La noche mas larga»

  Το ότι κανένας από τις δύο «αντίπαλες ομάδες» δεν θέλει να υποχωρήσει, παρότι διακυβεύονται τόσες ζωές – και παιδιά- είναι επίσης κάτι που παραμένει ανεξήγητο. Αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον τουλάχιστον, δεν είναι αν θα παραδώσουν ή όχι τον Simon, αλλά η προσέγγιση των τρόφιμων. Χωρίζονται στο κακό, ή στο λιγότερο κακό, που δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα σύγκρουση για τον θεατή.

  Καθόλη τη διάρκεια της σειράς έχεις την αίσθηση ότι κάτι πολύ άσχημο πρόκειται να συμβεί και η σύγκρουση να φτάσει στο αποκορύφωμά της, ωστόσο παραμένει φλατ και βαρετή. Μετά από το τελευταίο κεφάλαιο, υπάρχουν ημιτελείς πλοκές και ένα ανοιχτό τέλος. Σου αφήνει μια γλυκόπικρη λέξη και πολλές αναπάντητες απορίες. Υπήρχαν πολλά στοιχεία που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν καλύτερα, όπως η βραδιά των Χριστουγέννων, που από μόνη της δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

  Πέρα από τις αναφορές τίποτα δεν μαρτυράει ότι είναι Χριστούγεννα. Επίσης κάτι δεν κολλάει, αν σκεφτείς ότι ο επικεφαλής της φυλακής μετέφερε τα παιδιά του εκεί, εν ώρα εργασίας, αυτήν την γιορτινή ημέρα. Είναι απλά σαν να προσθέτουν έξτρα σάλτσες χωρίς λόγο. Αλλά το πιο εκνευριστικό από όλα είναι ότι μιλάμε για μια βραδιά που δεν τελειώνει. Περιμένεις τουλάχιστον στον πρώτο κύκλο να περάσει η νύχτα, να γίνει ό,τι είναι να γίνει, και να έρθει το ξημέρωμα. Δεν μπορεί να την κόβει στη μέση. Εκτός αν έχουν σκοπό να βγάζουν σεζόν που θα τοποθετούνται χρονικά στην ίδια βραδιά. Λίγο απίθανο να συμβεί.

  Η μεγάλη κόρη του διευθυντή επίσης έχει αρπαχθεί από ένα άκυρο ζευγάρι, ενώ ο Simon κάπως σχετίζεται με όλο αυτό. Οι απαγωγείς έχουν εντολή να σκοτώσουν την κοπέλα, αν δεν τον αφήσουν ελεύθερο. Αυτό δημιουργεί τα εξής ερωτήματα: Κρύβονται άλλοι πίσω από την αρπαγή της κόρης του διευθυντή; Ποιοι είναι και γιατί επιλέχθηκαν; Αυτοί που έστειλαν τους ένοπλους για να τον απελευθερώσουν είναι άλλοι; Μαντέψτε δεν λύνεται καμία απορία.

  Συνολικά, αυτό που έδωσε το Netflix προς το παρόν με το «La Noche mas Larga» είναι ένα ημιτελές έργο, το οποίο είχε όλο τα φόντα να καθηλώσει τον τηλεθεατή με την πρώτη σεζόν. Γρήγορες εναλλαγές, σασπένς και συνεχόμενη δράση, αλλά με πολλά ακαταλαβίστικα κενά, που δεν λειτουργούν υπέρ του. Άρα μπορείς να την δεις αν σου αρέσουν απλά οι σκηνές δράσεις και οι σφαγές, αλλά μην περιμένεις πολλά. Καλύτερα να ξεκινήσεις μια σειρά με ζόμπι εδώ που τα λέμε.

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Stranger Things: O τηλεοπτικός «Will» επιβεβαιώνει ότι είναι gay και ερωτευμένος με τον Mike

  Black Mirror: Tο cast της έκτης σεζόν είναι γεμάτο από «δυνατά» ονόματα

  Stranger Things: Τα ερωτήματα που μας γεννήθηκαν και θα απαντηθούν στην 5η σεζόν