Πίνακας Περιεχομένων
  1. The Crown: Φοβερές ερμηνείες, αλλά…

  Για τις πρώτες τέσσερις σεζόν, το «The Crown» του Netflix, ήταν μια αψεγάδιαστη δραματική σειρά, που μας μύησε στη ζωή της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και δη της Ελισάβετ. Ρουφήξαμε τα επεισόδια ένα προς ένα με έκδηλο ενδιαφέρον. Δυστυχώς, όμως, η λάμψη του Στέμματος ξεθώριασε με την πολυαναμενόμενη 5η σεζόν, την προτελευταία της σειράς.

  Η 5η σεζόν έρχεται μετά από δύο χρόνια απουσίας, έχοντας μεσολαβήσει πολλά δυσάρεστα γεγονότα για το Παλάτι, με αποκορύφωμα το τέλος της βασιλείας της Ελισάβετ, που έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες πριν. Ήταν αναμενόμενο, παρόλο που η σεζόν είχε γυριστεί πριν τον θάνατό της και καμία αναφορά δεν θα γινόταν σε αυτόν, να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους θεατές να δουν την μονάρχη, έστω και μέσα από την Imelda Staunton που την υποδύθηκε. Ο Peter Morgan είχε επί της ουσίας την ευκαιρία να απογειώσει το The Crown, αλλά δεν τα κατάφερε, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε χρονικά στο 1990, όπου η αγαπητή Νταϊάνα ήταν το κεντρικό πρόσωπο του Παλατιού και τα όσα συνέβησαν με εκείνη και τον Κάρολο, το στιγμάτισαν.

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, που δεν ήταν ποτέ ένθερμοι υποστηρικτές της σειράς, αλλά κρατούσαν (και κρατούν) σιγή ισχύος, όπως κάνουν με όλες τις ταινίες και τις σειρές που τους αφορούν, έχουν σύμφωνα με δημοσιεύματα, θορυβηθεί. Εβδομάδες πριν την κυκλοφορία της 5η σεζόν, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ φαίνεται να εξέφρασε τα παράπονα του, όπως και ο John Major, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας που είχε την ατυχία να αναλάβει μια χώρα με οικονομική αστάθεια, που έκανε λόγο για ανακρίβειες.

  Όπως και να ‘χει, η νέα σεζόν δεν αμφισβητεί τη φήμη κανενός, αντίθετα, κινδυνεύει το ίδιο το The Crown να χάσει την αίγλη του, τη στιγμή που υπάρχει ακόμα μία σεζόν που θα ρίξει και την αυλαία της σειράς.

  The Crown: Φοβερές ερμηνείες, αλλά…

  Πάμε στα της σειράς.

  Η Ελισάβετ  (Imelda Staunton), δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη σεζόν, καθώς όπως είπαμε το βάρος έχει δοθεί στην Νταϊάνα (Elizabeth Debicki), αλλά και στην outsider οικογένεια Αλ Φαγιέντ, που εισέρχεται αναπάντεχα στον στενό βασιλικό κύκλο.

  Πρόκειται για μια σεζόν που παρουσιάζει την πιο δύσκολη εποχή στην ιστορία της βασιλικής οικογένειας, με το διαζύγιο του Κάρολου και της Νταϊάνα να απασχολούν τα βρετανικά tabloids. Από το δεύτερο κιόλας επεισόδιο, η Νταϊάνα αναλαμβάνει τα ηνίας της σεζόν. Την βλέπουμε να συμμετέχει κρυφά στην βιογραφία της από τον δημοσιογράφο Andrew Morton, δίνοντας στο κοινό την πραγματική εικόνα της πριγκίπισσας. Μιας δυστυχισμένης γυναίκας, δηλαδή, που βρισκόταν στο πλευρό του Κάρολου, ο οποίος δεν καταλάβαινε πως εκείνη ήταν το μεγάλο ατού του για να πάρει τα ηνία της βασιλείας.

  Εκείνη την περίοδο άλλωστε, η μονάρχης έπλεε σε ταραγμένα νερά. Δημοσκοπήσεις την ήθελαν να πρέπει να παραιτηθεί και να αναλάβει ο Κάρολος της θέση της, κάτι που ο τελευταίος ήθελε δια καώς, ζητώντας ακόμα και τη βοήθεια του John Major (Jonny Lee Miller), ο οποίος εκτός από τα προβλήματα της χώρας, είχε να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα της βασιλικής οικογένειας. Είτε αυτό σήμαινε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση χρήματα για τις επισκευές του πλοίου Britannia, είτε αφορούσε την ενδοοοικογενειακή φαγούρα για τη διαδοχή.

  The Crown

  Αρκετός χρόνος αφιερώνεται και στην αναπαράσταση του ντροπιαστικού τηλεφωνήματος «Tampongate», μεταξύ του Κάρολου και της Καμίλα (Olivia Williams), η συνομιλία των οποίων διέρρευσε στον Τύπο. Αυτή η συνομιλία προκάλεσε ρωγμές στο Παλάτι και κατεδάφισε την εικόνα του Καρόλου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και το διαζύγιο του με την Νταϊάνα.

  Ωστόσο, τη στιγμή που η σειρά εξετάζει τις συνέπειες της απροσεξίας του μελλοντικού βασιλιά, καταλήγει τελικά σε μια σκηνή όπου ο ίδιος βγάζει ομιλία για τη φιλανθρωπία του. Δηλαδή, αντί να προκαλέσει «θόρυβο» και να ρίξει φως στο πώς οι βασιλιάδες δεν βιώνουν τη δημόσια ταπείνωση ή το πώς η φήμη της Νταϊάνα και της Καμίλα καταστράφηκε συγκριτικά με του Κάρολου, ανακυκλώθηκε τελικά σε γνωστά θέματα θυσιάζοντας έτσι την ανάπτυξη των χαρακτήρων.

  Η 5η σεζόν έχει αναμφίβολα εξαιρετικές ερμηνείες, τις οποίες επισκιάζει η Elizabeth Debicki, υιοθετώντας τέλεια τις εκφράσεις και τη φωνή της Νταϊάνα. Τη θυμίζει ελεεινά πολύ. Το επίσης θετικό είναι πως παρουσιάζονται και τα λάθη που υπέπεσε η πριγκίπισσα της Ουαλίας, χωρίς να χαλάει την εικόνα της συμπαθητικής και ευάλωτης φιγούρας που το μόνο που ήθελε ήταν η αγάπη και η συντροφιά του Καρόλου, ο οποίος δεν τις τα πρόσφερε ποτέ. Στον αντίποδα, ο Dominic West που υποδύεται τον Κάρολο, δεν θυμίζει τίποτα από εκείνον. Ούτε καν η προφορά του.

  Πάντως, ο Peter Morgan φάνηκε σαν να μην είχε καταλάβει τους χαρακτήρες και την ιστορία τους και η γραφή του γι’αυτούς δεν είναι τόσο καλή και συγκινητική όσο ήταν για την Ελισάβετ και τον Φίλιππο, ή ακόμα και για τη Μαργαρίτα και τους διάφορους εραστές της. Παρουσιάζει μεν τα κορυφαία σημεία της θλιβερής ιστορίας με δραματική ευφυΐα, αλλά οι δύο χαρακτήρες στο κέντρο της παραμένουν σε μια αδιαφάνεια δε. Η 5η σεζόν, παρά τα βαρύγδουπα γεγονότα στο Παλάτι εκείνη τη χρονική περίοδο, ήταν δυστυχώς βαρετή σε πολλά σημεία της.