Κάθε χρονιά που περνάει, ακούμε όλο και περισσότερα για αυτήν την καλλιτέχνη. Το όνομά της κυκλοφορεί σαν ψίθυρος, αλλά η ίδια δεν περνάει τις ώρες της στα καφέ, τα μπαρ και τις συναθροίσεις ανθρώπων ‘’του χώρου’’, ούτε καν στα social media.

    Η μισή και βάλε ζωή της βρίσκεται (ψυχή τε και σώματι) στον Πολυχώρο Κλεψύδρα, τον δικό της Πολυχώρο στον Κεραμεικό, όπου εκπαιδεύει νέους ηθοποιούς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, δουλεύει τις σκηνοθεσίες της, φιλοξενεί σεμινάρια, μαθήματα και πρόβες. Σε λίγες ημέρες, κάτι φιλόδοξο συμβαίνει στο Θέατρο Αλκμήνη και η Κατερίνα Μπουζάνη έχει βάλει το μαγικό της χέρι. Το εμβληματικό έργο Leopold του Θανάση Τριαρίδη ανεβαίνει στο Θέατρο Αλκμήνη για τρεις παραστάσεις (23, 24, 25 Οκτωβρίου, ώρα 21:15) σε σκηνοθεσία της.

    Κάπου ανάμεσα στις τελευταίες πρόβες για την συγκεκριμένη -απαιτητική, ομολογουμένως- παράσταση και τις υπόλοιπες -όχι λίγες- υποχρεώσεις της η πολυσχιδής, δραστήρια ηθοποιός και σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις του Nitro κάνοντας και ένα μικρό break από όλα.

    Κατερίνα, πώς προσέγγισες για πρώτη φορά το συγκεκριμένο κείμενο του Τριαρίδη; Θυμάσαι τι είχες αισθανθεί και σκεφτεί;

    Όταν ανακάλυψα τον Θανάση Τριαρίδη ως συγγραφέα διάβασα όλα του τα έργα μέσα σε λίγες ημέρες.Τόσο πολύ με συνεπήρε η γραφή του. Μόλις έπεσε το Leopold στα χέρια μου η πρώτη αίσθηση που είχα  ήταν σαν κάποιος να μου έριξε μια δυνατή γροθιά στο στομάχι. Από εκείνη την στιγμή ήξερα ότι θέλω να καταπιαστώ με αυτό το κείμενο και να το δω να ζωντανεύει επί σκηνής!

    Ποιο ήταν το μεγαλύτερο σκηνοθετικό στοίχημα, για σένα, εν προκειμένω;

    Το συγκεκριμένο έργο θεωρώ ότι είναι από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που έχει αναλάβει η ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ αλλά αυτή είναι και η πρόκληση για εμάς!Αρχικά ήταν μονόλογος και έπρεπε να γίνει πολυπρόσωπο έτσι ώστε να συνυπάρξουν 12 ηθοποιοί ταυτόχρονα στην σκηνή. Μιλάμε για ένα άκρως σκληρό και ρεαλιστικό έργο, που εμπεριέχει μέσα του βία & ωμότητα, αγγίζοντας τα όρια του ψυχολογικού θρίλερ. Η δυσκολία ήταν μέσα από την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων να διατηρηθούν αυτά τα στοιχεία, να μην υπάρχει τίποτα καλυμμένο ή ωραιοποιημένο. Να βγει αυτή η ωμή αλήθεια που είναι η μαγεία αυτού του έργου προς τα έξω!

    Πιστεύεις το κέρδισες; Ποιος είναι ο στόχος της παράστασης, τελικά;

    Θέλω να πιστεύω πως ναι, το κερδίσαμε αυτό το στοίχημα! Στην τελευταία μας πρόβα δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω.Ήταν μια πολύ δυνατή στιγμή! Πάντα όταν φτάνει σε αυτό το σημείο μια πρόβα να με επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό, νιώθω πως έχουμε πετύχει αυτό που θέλουμε. Σε κάθε μας παράσταση στόχος μας είναι να φύγει έστω και ένας θεατής διαφορετικά από όταν ήρθε!

    Έχεις γνωριστεί από κοντά με τον συγγραφέα; Πώς είναι η σχέση σας, τι έχεις να μας πεις γι’ αυτόν;

    Ο Θανάσης Τριαρίδης είναι ένας αγαπημένος μου άνθρωπος. Πολύ πριν τον γνωρίσω μέσα από τα γραπτά του ήταν σαν να τον ήξερα, νιώθω ότι η φωνή του εκφράζει και την δική μου φωνή. Όταν τον γνώρισα, βέβαια, τον θαύμασα ακόμη περισσότερο. Είναι ένας απίστευτα ευφυής άνθρωπος και ταυτόχρονα τόσο ταπεινός,με υψηλή ενσυναίσθηση και τόσο δοτικός ως προς τους νέους ανθρώπους. Αμφιβάλλω αν ο ίδιος γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι και πόσο σπουδαίο είναι το έργο του που μοιράζεται μαζί μας. Αυτό τον κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό στα μάτια μου και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που συναντήθηκαν οι δρόμοι μας.

    Μίλησέ μας λίγο και για τον Πολυχώρο Κλεψύδρα, του οποίου είσαι η ψυχή.

    Ο χώρος μας είναι ένα όνειρο χρόνων που έγινε πραγματικότητα!Στον χώρο τέχνης ΚΛΕΨύΔΡΑ διεξάγονται πολλά και διάφορα σεμινάρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς έχοντας ως πυρήνα την υποκριτική τέχνη. Επίσης σταθερά κάθε χρόνο έχουμε το τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου που αναλαμβάνω η ίδια. Στόχος μας είναι μέσα από σύγχρονες τεχνικές που επικρατούν παγκοσμίως να δίνουμε τα εφόδια στους καλλιτέχνες μας να εξελίσσονται!

    Τι ετοιμάζει η ομάδα αυτή την εποχή; Τι να περιμένουμε από εσάς;

    Αυτή την περίοδο, παίχτηκε από την ομάδα μας η παράσταση ‘’Άσπρα άλογα στο Γκάζι’’ της Βάλιας Βατζόλα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και  φυσικά έρχονται πολλά νέα πρότζεκτ και παραστάσεις από την νέα χρονιά που θίγουν πάντα καίρια κοινωνικά ζητήματα- αυτή είναι και η ταυτότητα της ομάδας μας!

    Κατερίνα, ποια είναι για σένα τα συστατικά μιας πετυχημένης θεατρικής παράστασης;

    Αλήθεια,αγάπη,πίστη και όραμα!

    Περισσότερα για την Κλεψύδρα εδώ.