Για πρώτη φορά, ηθοποιός με ειδικές ανάγκες θα πρωταγωνιστήσει ως Ριχάρδος Γ’ , σε μια νέα παραγωγή της Royal Shakespeare Company. Για τον Arthur Hughes, τον ηθοποιό που θα ενσαρκώσει τον εμβληματικό ρόλο, είναι ένα «όνειρο που έγινε πραγματικότητα», αν και στην αρχή ήταν δύσπιστος.  Ο ίδιος δήλωσε πως «είναι ένας ρόλος που πάντα ήθελε να παίξει, είναι ένας πολύ περίπλοκος ρόλος και είναι το μεγαλύτερο πράγμα που έχει κάνει».

  Ο 30χρονος ηθοποιός με αναπηρία, σε συζήτηση σχετικά με το εάν οι ηθοποιοί χρειάζονται βιωματική εμπειρία για να δώσουν βάθος και αυθεντικότητα σε ορισμένους ρόλους, ο ίδιος ανέφερε πως «όταν ηθοποιοί που έχουν σωματική ικανότητα, υποδύονται τον Ριχάρδο, υπάρχει ένα θέμα του πώς να απεικονίσουν την αναπηρία του, πώς να μπουν στον ρόλο».

  «Με ‘μένα, όταν βγαίνω στη σκηνή, είναι εντελώς προφανές ότι έχω μια αναπηρία. Δεν μπορώ να το κρύψω. Υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό αμέσως, πριν καν ανοίξω το στόμα μου».

  Το να δίνουν χαρακτήρες με αναπηρία σε ηθοποιούς χωρίς κάποια αναπηρία, είναι «προβληματικό από πολλές απόψεις», δήλωσε ο Hughes.  Ωστόσο διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ηθοποιοί χωρίς κάποια αναπηρία δεν έχουν την ικανότητα να ενσαρκώσουν τέτοιου είδους ρόλους.

  «Νομίζω πως ήρθε η ώρα να δείξουμε σωστά αυτή τη βιωματική εμπειρία».

  Ο Arthur Hughes, γεννήθηκε με μια σπάνια πάθηση, που σχετίζεται με την δυσπλασία, η οποία επηρεάζει έναν στους 30.000 ανθρώπους. Δεν έχει αντίχειρα στο δεξί του χέρι και ο δεξιός καρπός του είναι παραμορφωμένος. Προσδιορίζεται ως «διαφορετικό άκρο».

  Τα «Φτηνά Τσιγάρα» 22 χρόνια μετά ως ρομαντική οπερέτα στην Εθνική Λυρική Σκηνή

  Ο Ριχάρδος Γ’, που απεικονίστηκε από τον Shakespeare για περισσότερα από 100 χρόνια μετά τον θάνατo του ως άσχημος καμπούρης, στην πραγματικότητα υπέφερε από μια απλή σκολίωση. Όταν ανακαλύφθηκε ο σκελετός του κάτω από έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Leicester, πριν από 10 χρόνια, οι παραμορφωμένοι σπόνδυλοι του επιβεβαίωσαν τις εικασίες.

  Ο βρετανός βασιλιάς, Ριχάρδος Γ’, του οποίου η ιστορία ενέπνευσε τον Shakespeare,  ανέβηκε στον θρόνο το 1483 και αφού έστειλε τους ανιψιούς του, τους γιους του βασιλιά Εδουάρδου Δ’, στον Πύργο του Λονδίνου, με εντολή του, δολοφονήθηκαν. Εκείνος βασίλεψε για μόλις 26 μήνες, πριν σκοτωθεί στη μάχη του Bosworth Field, κατά τη διάρκεια των «Πολέμων των Ρόδων».

  Ερχόμενοι στο σήμερα, η σαιξπηρική μεταφορά της ζωής του τυράννου, θα ανοίξει αυλάια στην σκηνή της Royal Shakespeare Company, στην πόλη Stratford-upon-Avon, σε σκηνοθεσία του Gregory Doran, τον Ιούνιο 2022.

  «Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι για ηθοποιούς με αναπηρία. Για αληθινή αναπαράσταση, πρέπει να έχουμε κορυφαίους ηθοποιούς με ειδικές ανάγκες που λένε ιστορίες για την αναπηρία και όχι μόνο».

  Να σημειωθεί πως η Royal Shakespeare Company, έχει συμπεριλάβει ηθοποιούς με αναπηρία στο παρελθόν. Μεταξύ αυτών, ήταν η Charlotte Arrowsmith, που αναγνωρίζεται ως κωφή και χρησιμοποιεί τη νοηματική γλώσσα, η Karina Jones, που έχει προβλήματα όρασης και η Amy Trigg, που χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι.

  Φέτος, η θρυλική θεατρική εταιρεία, συνεργάζεται και με την παγκόσμια εφαρμογή TikTok, προσφέροντας εισιτήρια 10 λιρών για όλες τις παραγωγές του, σε νέους και νέες, ηλικίας 14 έως 25 ετών, με στόχο να αναπτύξει «μια διαρκή δέσμευση και αγάπη για το θέατρο και τις ζωντανές παραστάσεις και  ένα διαφορετικό κοινό μέλλοντος».

  Η Erica Whyman, η εν ενεργεία καλλιτεχνική διευθύντρια του RSC, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί «στη συνεργασία, την ένταξη και τη δικαιοσύνη».

  Πηγή: The Guardian