Το όνομα σου σε ελληνική μετάφραση σημαίνει τηγανητό γάλα. Ακούγοντάς το, δε σου έρχεται και η τρελή επιθυμία να το δοκιμάσεις. Πολλώ δε μάλλον, δεν περιμένεις ότι η τελική του μορφή θα είναι ένα από τα πιο ωραία πράγματα που έχεις αντικρύσει. Όχι μόνο σε φαγητό, αλλά γενικά. Τα finger foods της ισπανικής παράδοσης είναι πάντοτε αγαπητά προς εμάς στην Ελλάδα και το Leche Frita είναι μια επιλογή άχαστη και πιο εθιστική κι από πατατάκι. Κι ευτυχώς που δεν είναι κάτι για να το φτιάχνεις κάθε μέρα.

    Αναφορές για την καταγωγή αυτού του τηγανητού γλυκού δεν υπάρχει, αλλά σίγουρα ξεκίνησε αρκετούς αιώνες πριν και σε κάθε περιοχή της Ισπανίας έχει μικροπαραλλαγές. Η βάση του όμως είναι υλικά που έχεις πάντοτε εύκαιρα στο σπίτι σου, κάτι που άλλωστε είναι και ο λόγος για τη δημοφιλία και επιτυχία αυτού του γλυκού.

    Γάλα, φυτικό ή ζωικό, αλεύρι, αυγό, ζάχαρη και για το έξτρα μια βανίλια. Με αυτά μπορείς να το ετοιμάσεις, ενώ αν θες για τη μυρωδιά, προσθέτεις ένα ξύλο κανέλας στο βράσιμο και φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή ακόμα και ξύσμα.

    Για αρχή θα πρέπει πρώτα να βάλεις μέσα σε μια κατσαρόλα το γάλα συν κανέλα και το ξύσμα και να αρχίσεις να ανακατεύεις. Αφού δεις ότι έχει κρεμώδη υφή, τότε αφαιρείς, σουρώνεις για να μη μείνουν οι φλούδες μέσα και το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου γιατί στην πορεία θα αναμειχθεί με αυγά και αν έχει υψηλή θερμοκρασία θα τα τηγανίσει.

    Μετά λοιπόν, προσθέτεις σε ένα μπολ κρόκους και ασπράδια αυγών, ζάχαρη, βανίλια και αλεύρι ή καλαμποκάλευρο και τα χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μετά ρίχνεις από πάνω το γάλα και ξαναβράζεις για τρία περίπου λεπτά με διαρκές ανακάτεμα.

    Αφού τα κάνεις όλα αυτά, απλώνεις το μείγμα πάνω σε ένα σκεύος με λαδόκολλα ή που το έχεις λαδώσει για να μην κολλήσει. Το σκεύος είναι στη δική σου ευχέρεια, ανάλογα με το πόσο χοντρά θες να βγουν τα κομμάτια. Αφού το αφήσεις για 5-6 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το βάζεις για 3 ώρες στο ψυγείο.

    Στη συνέχεια, βγάζεις από το ψυγείο και κόβεις το μείγμα σε κομμάτια. Το σχήμα είναι δική σου απόφαση, αλλά συνήθως είναι ορθογώνια ή τρίγωνα. Αυτά τα κομμάτια τα πανάρεις με αλεύρι και μετά πάνε κατευθείαν στη φριτέζα ή στο τηγάνι, όπου μένουν για 45 δευτερόλεπτα. Στόχος είναι να αποκτήσουν μια κρατσανιστή και χρυσή κρούστα, όχι να μαγειρευτεί το μέσα τους που είναι ήδη μαγειρεμένο.

    Το Leche Frita σου είναι έτοιμο και μπορείς να το συνοδεύσεις είτε με λιωμένη κουβερτούρα είτε με ζάχαρη και κανέλα. Μπορείς επίσης να προσθέσεις βατόμουρα, κεράσια και ό,τι άλλο θες σε φρούτο ή ακόμα και ταχίνι ή βούτυρο ξηρών καρπών.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Tübingen: Η παραμυθένια πόλη της Ευρώπης όπου όλοι είναι vegan

    Van: Η τουρκική πόλη που είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του πρωινού