Πίνακας Περιεχομένων
    1. Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο είναι στην Κοπεγχάγη
    2. Η πιο cool γειτονιά του πλανήτη είναι στη Δανία
      1. Η παιδεία των παικτών της Εθνικής Δανίας

    Η Δανία, και συγκεκριμένα η Κοπεγχάγη, αποτελεί πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη, αν όχι για όλο τον κόσμο. Εκτός από μια όμορφη χώρα με διακεκριμένα εστιατόρια, πλέον έχει κερδίσει το παράσημο covid free, ενώ μετρά πολλές ακόμα διακρίσεις.

    Τα Covid pass δεν απαιτούνται πλέον για την είσοδο σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. Η Κοπεγχάγη είναι ανοιχτή και έτοιμη, οι φιλικοί πολίτες της υποδέχονται τους τουρίστες πιο θερμά από ποτέ και εκείνοι θαυμάζουν την υποτιμημένη ομορφιά της.

    Η Κοπεγχάγη εκτός από την μυθική – σκανδιναβική ομορφιά της, που έχει εμπνεύσει εδώ και χρόνια, είναι μια πόλη που ξεχωρίζει για την απλότητα και τον επαναστατικό της χαρακτήρα.

    Η διάσημη ελεύθερη πόλη Κριστιάνια, καλύπτει μία περιοχή 84 στρέμματα και φιλοξενεί περίπου 1.000 κατοίκους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται αυτή την αποκαλούμενη “ελεύθερη πολιτεία”.

    Είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα στην δανική πρωτεύουσα καθώς αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του φιλελεύθερου και προοδευτικού τρόπου οργάνωσης.

    Χρονολογείται από το 1971, όταν μια ομάδα εποίκων εισέβαλε στον στρατιωτικό στρατώνα Bådmandsgade και δημιούργησε ένα από τα πιο διάσημα κοινωνικά πειράματα στον κόσμο, όσον αφορά τη συλλογική ζωή.

    Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο είναι στην Κοπεγχάγη

    Η Κοπεγχάγη επιβεβαίωσε τη φήμη της και ως παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός, αφού μερικά τα κορυφαία εστιατόρια της τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις στα βραβεία των 50 καλύτερων εστιατορίων του 2021, που θεωρούνται ευρέως τα Όσκαρ γαστρονομίας.

    Το νέο Noma από τον σεφ René Redzepi, φημισμένο για τις τεχνικές συλλογής τροφίμων και ζύμωσης, αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο σε μια εκδήλωση που έγινε στην Αμβέρσα του Βελγίου. Με την παλιά μορφή του ήταν στην κορυφή της λίστας το 2010, το 2011, το 2012 και το 2014 και βγήκε δεύτερο το 2019.

    Ο William Drew, διευθυντής περιεχομένου για τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, δήλωσε ότι το Noma είναι το πιο σημαντικό εστιατόριο της γενιάς του, καθώς θέτει νέα πρότυπα όσον αφορά την έρευνα και την προμήθεια συστατικών, την ανάπτυξη πιάτων και την παρουσίαση.

    Το τρέχον μενού 16 φρούτων, το λεγόμενο «Autumn universe», που δημιουργήθηκε από τον Rasmus Kofoed περιλαμβάνει φύλλα αγκινάρας και τουρσί από καρυδιά, καλαμάρι, λιωμένο καπνιστό χοιρινό λίπος, με αίσθηση μαγιάς, πατάτες και ορτύκια με σπόρους θυμαριού, μούρα και τουρσί πεύκο.

    Το Noma ανακηρύχθηκε η ναυαρχίδα της σύγχρονης νορβηγικής κουζίνας, «New Nordic», από το 2004, ξεκινώντας τη δική τους «σχολή». Σύμφωνα με αυτή, σημαντικό ρόλο παίζει η επικράτηση των εποχιακών και υπερτοπικών τροφίμων σε παραδοσιακές σκανδιναβικές συνταγές ψαριών και κρέατος, μέσα από τις οποίες αναβιώνονται παλαιότερες τεχνικές όπως το μαρινάρισμα, το κάπνισμα και το αλάτισμα.

    Δεύτερο στην λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο έρχεται το Geranium, το οποίο θα βρει κανείς στην ίδια πόλη.

    Η πιο cool γειτονιά του πλανήτη είναι στη Δανία

    Η γειτονιά Nørrebro προτάθηκε από το Time Out ως η πιο cool σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο λόγω των πολυσύχναστων επιχειρήσεων της, αλλά και για τις πρόσφατες κοινοτικές πρωτοβουλίες της.

    Σε αυτές περιλαμβάνεται ένα κυριακάτικο πρόγραμμα χωρίς αυτοκίνητα και μια διαδραστική έκθεση τέχνης με το όνομα Usynglige Stier (“Invisible Paths”).

    Η γειτονία είναι ένα μείγμα ιστορικών αξιοθέατων, υπερσύγχρονης αρχιτεκτονικής και σημείων για φαγητό και ποτό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα νέα αρτοποιεία, εστιατόρια και wine bars έχουν πολλαπλασιαστεί και δίνουν έμφαση στα τοπικά προϊόντα της χώρας.

    Μάλιστα, σε αυτή βρίσκεται το Assistens Kirkegård, το μέρος ανάπαυσης των διάσημων Δανών, όπως ο συγγραφέας παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Αντερσεν και ο Σαίρεν Κίρκεγκωρ.

    Η παιδεία των παικτών της Εθνικής Δανίας

    Εκτός από τις ομορφιές της η Δανία έχει ξεχωρίσει και για την παιδεία της παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το «τείχος ανθρωπιάς» στον 29χρονο παίκτη της Εθνικής Δανίας, Κρίστιαν Ερικσεν, στο παιχνίδι με τη Φινλανδία στο Euro 2020-2021, όταν έχασε τις αισθήσεις του στον αγωνιστικό χώρο.

    Απαίτησαν την προστασία της ιδιωτικότητάς του την ώρα που βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος και έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Με τον τρόπο που παρατάχθηκαν οι ποδοσφαιριστές, καμία κάμερα ή φωτογραφικός φακός δεν είχε πρόσβαση στον παίκτη. Η ενότητα της Εθνικής Δανίας φάνηκε και στις επιδόσεις της, καθώς οι ήττες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.