Το National Geographic στις 25 Οκτωβρίου δημοσιοποίησε την λίστα με τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2023 και αυτό αποτελεί μία εξαιρετική αφορμή να διοργανώσουμε το επόμενο ταξίδι μας. Η ανανεωμένη λίστα εμπεριέχει μέρη που έχουν ξεχωρίσει και διακριθεί όχι μόνο για την φυσική ομορφιά τους αλλά και για την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει ως προς την βιωσιμότητα, την πράσινη ενέργεια και την προσβασιμότητα.

  Ο σεβασμός προς τους ανθρώπους, την γη και τους πολιτισμούς κάθε μέρους αποτέλεσαν καθοριστικά κριτήρια για την τελική επιλογή. Η λίστα αποτελείται από πέντε επίσημες κατηγορίες.

  Την βιωσιμότητα, τη φύση, τον πολιτισμός, την περιπέτεια και την οικογένεια.«Η ελπίδα είναι ότι το 2023 δεν θα είναι απλώς μια μεγάλη επιστροφή στα ταξίδια αλλά και στην εκ νέου ανακάλυψη του θαύματος», δήλωσε η Amy Alipio, αρχισυντάκτρια του National Geographic Travel. «Επειδή όταν σου προκαλεί δέος κάτι, το αντιμετωπίζεις με σεβασμό. Και αυτό το πνεύμα είναι κάτι που θέλουμε να ενθαρρύνουμε με αυτήν τη λίστα», είπε η Alipio.

  Ο κατάλογος με τους καλύτερους προορισμούς επικεντρώνεται σε ταξίδια θεραπείας, σε μέρη με έντονη πολιτιστική κληρονομιά καθώς και σε εκείνα που δουλεύουν πάνω στην βιωσιμότητα και στο να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

  Για τον λόγο αυτό το National Geographic εισήγαγε μια νέα κατηγορία στη φετινή λίστα, αντικαθιστώντας τη «βιωσιμότητα» με μια ευρύτερη κατηγορία «κοινότητας».«Πρόκειται για τη διεύρυνση της εστίασης στους ανθρώπους που αγωνίζονται για βιώσιμους προορισμούς και τους διάφορους τρόπους που εκδηλώνονται, από το να κάνουν τα ταξίδια πιο προσιτά μέχρι την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων», είπε η Alipio.


  Η Γκάνα αναφέρεται ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς για την Αφρική, ενώ η Αλμπέρτα του Καναδά βρίσκεται επίσης στην λίστα. «Ήταν ηγέτης στον ιθαγενή τουρισμό, βασικά οδηγώντας τους ταξιδιώτες εκεί έξω να μαθαίνουν τις ιστορίες και τους τρόπους ζωής των Πρώτων Εθνών εδώ στη Βόρεια Αμερική», και τους ζωντανούς, σύγχρονους πολιτισμούς τους, είπε ο Alipio.

  Το ελληνικό νησί της λίστας είναι η Κάρπαθος. Το νησί των Δωδεκανήσων που ξεχωρίζει για την φυσική ομορφιά του και τον αειφόρο τουρισμό συμπεριλαμβάνεται ως ένα από τα καλύτερα ταξίδια για το 2023.

  Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται έξω από το Cairo στην κατηγορία «πολιτισμός» μαζί με την Ασία, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση παρά το γεγονός ότι πολλές από τις χώρες της είναι ακόμα κλειστές λόγω της πανδημίας.

  Στην κατηγορία «περιπέτεια» θα συναντήσετε την Utah η οποία έχει 5 τεράστια, εθνικά πάρκα ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια ώστε οι τουρίστες να επισκέπτονται και τα λιγότερο γνωστά μέρη. Μάλιστα, το Visit Utah ζητά από τους επισκέπτες να εξετάσουν τον αντίκτυπό τους με ερωτήσεις όπως «Κάνω ό,τι μπορώ για να αποφύγω τις πολυσύχναστες τοποθεσίες;» .


  Το Εθνικό Πάρκο Big Bend στο Texas εμφανίζεται στην κατηγορία «φύση» αν και το 2021 δέχτηκε μόλις 581.000 επισκέπτες σε αντίθεση με το Yellowstone που υποδέχθηκε 4,9 εκατομμύρια επισκέπτες και το Εθνικό Πάρκο Great Smoky Mountains που φιλοξένησε 14,1 αντίστοιχα.
  Η Σλοβενία, «μια μακροχρόνια ηγέτης στον αειφόρο τουρισμό», προσφέρει ποδηλατικά μονοπάτια και ξεναγήσεις σε αμπελώνες και τυροκομία ξεχωρίζοντας για το γαστρονομικό της προφίλ. Τέλος, η Πορτογαλία με το μοναδικό της ηφαιστειακό αρχιπέλαγος είναι από
  Τα υψίπεδα της Σκωτίας, το εκθαμβωτικό ηφαιστειακό αρχιπέλαγος των Αζορών της Πορτογαλίας και η Μποτσουάνα αποτελούν επίσης τη λίστα της «φύσης» για τις προσπάθειές τους προς την βιωσιμότητα.


  Όσο για την «περιπέτεια» αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επίσης το Choquequirao των Ίνκας που είναι προσιτή, πιο εύκολα προσβάσιμη και βοηθάει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη. Από την συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Νέα Ζηλανδία που είναι ο ορισμός της περιπέτειας.

  Ακολουθεί η αναλυτική λίστα με τους top προορισμούς όπως αυτοί ψηφίστηκαν:

  National Geographic’s Best of the World 2023 list:
  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟς
  Appian Way, Italy
  Busan, South Korea
  Longmen Grottoes, Henan Province, China
  Egypt
  Charleston, South Carolina
  ΦΥΣΗ
  Scottish Highlands
  Botswana
  Slovenia
  Big Bend National Park, Texas
  Azores
  ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
  New Zealand
  Choquequirao, Peru
  Utah
  Austrian Alps
  Revillagigedo National Park, Mexico
  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  Dodecanese Islands, Greece
  Milwaukee, Wisconsin
  Alberta, Canada
  Laos
  Ghana
  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
  Trinidad & Tobago
  San Francisco Crosstown Trail, California
  Colombia
  Manchester, United Kingdom
  Switzerland

  Διαβάστε ακόμα στο Nitro.gr

  Ντουμπρόβνικ: Το «Μαργαριτάρι της Αδριατικής» με την μαγευτική παλαιά πόλη που ανέδειξε το Game of Thrones

  Tusheti: Ένα χωριό που αποκαλείται «ο κρυμμένος θησαυρός» της Ευρώπης

  Αυτή είναι η «πιο cool» γειτονιά του κόσμου – Ποια περιοχή της Αθήνας βρίσκεται στη λίστα με τις 20 κορυφαίες