Ιούλιος. Ώρα 7 το πρωί. Το γεμάτο από κόσμο καράβι, ξεκινούσε με προορισμό τη Σίφνο. Η ανυπομονησία μου ήταν τεράστια. Πριν φύγω, μου έλεγαν όλοι: Να ξέρεις ότι το νησί έχει φοβερή αύρα, ωραίο κόσμο, αλλά όχι καλές παραλίες. Το τελευταίο το καταρρίπτω. Και στη λίστα προσθέτω και τις λέξεις «φιλοξενία» και «ευγένεια». Η Σίφνος είναι συνώνυμό τους. Ωστόσο δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για το κυκλαδίτικο νησί, το οποίο όλοι πρέπει να επισκεφθείτε μια φορά (όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη). Είμαι εδώ για να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στον Κουβανό ή αλλιώς τον Che που ζει στο Κάστρο της Σίφνου.

    Νομίζω ότι έχει το δικό του αποτύπωμα στη Σίφνο. «Μην και δεν περάσεις από τον Κουβανό», μου έλεγαν όσοι είχαν πάει. Είχα ήδη πλάσει στο μυαλό μου κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο. Και τελικά είχα πέσει διάνα. Ο Κώστας Γεωργούλης, βέρος Σιφνιός, έχει δημιουργήσει έναν δικό του μικρόκοσμο εκεί. Είναι δε, το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του Κάστρου. Είναι και η εκκλησία Επτά Μάρτυρες, στην οποία φτάνεις κατεβαίνοντας κάμποσα σκαλιά, αλλά η θέα αξίζει και με το παραπάνω, όμως το Cavos Sunrise είναι η μασκότ του Κάστρου.

    Καταλαβαίνεις αρχικά ότι φτάνεις στον Κουβανό, από τη φασαρία και μόνο. Στέκι νέων. Μουσική κάπως δυνατά. Και κόσμο που περιμένει να φωτογραφήσει το εσωτερικό του μπαρ. Εκεί οι άδειες φιάλες Havana Club πρωταγωνιστούν, αλλά μαζί και ο Che. Αν η Κούβα είχε ένα μικρό σημείο αφιερωμένο σε εκείνη, τότε το Cavos Sunrise είναι ο καθρέφτης της. Οι τοίχοι καλυμμένοι με συνθήματα, αφιερώσεις, χαιρετισμούς και πολλά ακόμη. Καταλαβαίνεις ότι έχεις περάσει κόσμος και ντουνιάς από εκεί.

    Φωτογραφίες, βιβλία, αποκόμματα από εφημερίδες και περιοδικά του Che Guevara διάχυτα στο εσωτερικό του μπαρ. Ο Κώστας μέσα, ετοιμάζει τα ποτά. Παλαιότερα, σου άφηνε την Havana, ένα ποτήρι, μια κόκα κόλα και έβαζες όσο ήθελες. Και στο τέλος άφηνες ό,τι ήθελες. Αυτή ήταν η φιλοσοφία του Κουβανού. Η αμφίεση του δε, παραπέμπει στην Κούβα.

    Βγαίνεις έξω να πιεις το ποτό και έχεις πιάτο την καλύτερη θέα του Κάστρου.

    Ο ίδιος έφυγε από τη Σίφνο για να σπουδάσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πολιτικές επιστήμες και Κοινωνιολογία. Ένα ταξίδι στην Κούβα, όπου έμεινε για ένα χρόνο, του άλλαξε τη ζωή. Το μέσα του. Όλα. Επιστρέφοντας στο νησί, η βάση του έγινε το Κάστρο μέχρι σήμερα. Δεν ξαναέφυγε. Και αφού δεν ήθελε να ταξιδέψει ξανά στην Κούβα, έφερε στη Σίφνο την δική του Κούβα. Αυτή που βίωσε.

    Κάθε καλοκαίρι το μπαρ του γεμίζει ασφυκτικά. Δεν χωράς να περάσεις. Ο Κουβανός θα είναι το σήμα κατατεθέν της Σίφνου και όπως μου έλεγαν, θα πω και σε όσους δεν έχετε πάει: «Μη τυχόν και δεν περάσετε αν βρεθείτε ποτέ στο νησί».

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr

    Το νησί που δεν επισκέπτεσαι για τις παραλίες αλλά για την αρχιτεκτονική του

    Οι 4 πιο παράξενες παραλίες της Ελλάδας: Γιατί ξεχωρίζουν από τις φημισμένες;

    Φλέβες: Το νησί που βρίσκεται απέναντι από τη Βουλιαγμένη και νομίζεις ότι είσαι Ιόνιο