Όταν επιστρέφεις από ένα μέρος, είναι συνήθως τρία πράγματα αυτά που μένουν στο μυαλό. Πρώτον, πόσο γραφικό ήταν, δεύτερον, πόσο φιλόξενοι ήταν οι άνθρωποι και τρίτον, αν ήταν οικονομικό ή όχι. Η φιλοξενία είναι, βέβαια, το πιο σημαντικό. Έχει άλλη χάρη να σου λένε καλημέρα άγνωστοι στο δρόμο (σε οποιαδήποτε χώρα). Σου φτιάχνει το κέφι όπως και να το κάνουμε.

  Σε αυτό το κείμενο θα θίξουμε ακριβώς αυτό. Τις πόλεις που είναι οι πιο φιλόξενες στον κόσμο για το 2023, με βάση την πλατφόρμα booking.com. Το σημαντικό όμως σε αυτή τη λίστα, είναι πως είναι και βρίσκεται και μία ελληνική.

  Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των βραβείων Traveller Review Awards 2023 σε συνεργασία με την Booking, αναδείχθηκαν τόσο η φιλοξενία, όσο και οι καλύτερες κριτικές σε καταλύματα.

  Όσον αφορά τη φιλοξενία σε περιοχές, πρώτη αναδείχθηκε η Λα Ριόχα της Ισπανίας, ενώ ακολουθούν: Άνω Αυστρία, κομητεία Ντάουν στη Βόρεια Ιρλανδία, Μούρες στη Ρουμανία, Μάρλμπορο στη Νέα Ζηλανδία, Νινχ Μπινχ στο Βιετνάμ, Λιμόν στην Κόστα Ρίκα, Νιουφάουντλαντ & Λαμπραντόρ στον Καναδά και Βόρεια Ντακότα στις ΗΠΑ.

  Στις πιο φιλόξενες πόλεις, αναδείχθηκαν οι εξής: Πολινιάνο α Μάρε (Polignano a Mare), Ιταλία, Χουαλιέν, Ταϊβάν, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία, Δρέσδη, Γερμανία, Κλάιπεντα, Λιθουανία, Γιορκ, Βρετανία, Ουσουάια, Αργεντινή, Πόρτο ντε Γκαλίνας (Porto De Galinhas), Βραζιλία, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό και Χρυσή Ακτή (Gold Coast), Αυστραλία.

  Η σειρά της Ελλάδας έρχεται στα καταλύματα, με την Ήπειρο να βρίσκεται στη 2η θέση. Τα βραβεία βασίστηκαν σε 240 εκατ. πιστοποιημένες κριτικές στην πλατφόρμα της Booking.com, 1,36 εκατ. συνεργάτες από το χώρο των καταλυμάτων, 230 παρόχους ενοικίασης αυτοκινήτου και 58 παρόχους υπηρεσιών μεταφορών με ταξί από τα αεροδρόμια.

  Συνολικά, 1,36 εκατ. πάροχοι ταξιδιωτικών υπηρεσιών έλαβαν βραβείο για τις υπηρεσίες τους, ενώ για έκτη συνεχή χρονιά, τα διαμερίσματα (629.421) αποτελούν το πιο πολυβραβευμένο είδος καταλύματος παγκοσμίως, αποσπώντας βραβεία τρεις φορές περισσότερα από τις εξοχικές κατοικίες (177.795) και τα ξενοδοχεία (172.036). Είναι η πρώτη φορά που τα ξενοδοχεία βρίσκονται στην τρίτη θέση των βραβείων.

  Σε επίπεδο παρόχων υπηρεσιών μεταφορών, η Ισπανία συγκέντρωσε τα περισσότερα βραβεία (23) και ακολούθησε η Ελλάδα (21), η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Αλλά και στις μεταφορές με ταξί από και προς τα αεροδρόμια στην πρώτη θέση, τα περισσότερα βραβεία έλαβε η Ισπανία (11 πάροχοι με 442 οδηγούς), δεύτερη ήταν η Ελλάδας (7 πάροχοι με 1.196 οδηγούς) και ακολούθησαν Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία.

  Με πληροφορίες από Kathimerini