Πίνακας Περιεχομένων
    1. Γιατί δεν θα δεις αυτοκίνητα στο Tübingen

    Tο Tübingen είναι μια πανεπιστημιακή πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις Άλπεις της περιοχής της Σουηβίας και στο φυσικό πάρκο Schönbuch. Χτισμένη γύρω από μια τέλεια διατηρημένη παλιά πόλη, με λιθόστρωτα σοκάκια και ξύλινα σπίτια, είναι μια πόλη που έχει κάτι το ξεχωριστό. Είναι από τις λίγες πόλεις που δεν χτυπήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο ποταμός Neckar διασχίζει το κέντρο της πόλης, και σχηματίζει το νησί Neckarinsel. Η Σουηβία είναι μια γερμανική περιοχή που φημίζεται για τη λιτότητά της. Ο καιρός διαφέρει από άλλα μέρη της Γερμανίας, καθώς είναι ένα από τις πιο ηλιόλουστες πόλεις. Αυτό την καθιστά το πιο χαρούμενο από άλλα μέρη της χώρας.

    Δεν είναι γνωστή μόνο για την παραμυθένια ομορφιά της, αλλά και για το γεγονός ότι σφύζει από ζωή. Από τους 90.000 κατοίκους, περισσότεροι από 27.000 είναι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Tübingen. Η ευκολία του να ζεις σε ένα μέρος τόσο μικρό και ζωντανό σε κάνει να μην θέλεις να το εγκαταλείψεις. Παρότι έχει χτιστεί γύρω από μια παλιά πόλη, είναι προσαρμοσμένο στο σήμερα και προσφέρει καινοτόμες και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στους κατοίκους του.

    Επίσης, το Tübingen ήταν ένα από τα κέντρα των γερμανικών φοιτητικών διαμαρτυριών του 1968, που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Δυτική Γερμανία και επηρέασαν την περιβαλλοντική ευαισθησία της πόλης. «Στο Tübingen, υπάρχουν αυτοδιοικούμενες πρωτοβουλίες στέγασης, όπου η μαγειρική και τα ψώνια παντοπωλείου οργανώνονται συλλογικά και τα γεύματα είναι κυρίως vegan», εξήγησε η Jenny Bröder, η οποία ζει στο Tübingen εδώ και 12 χρόνια και εργάζεται στο πανεπιστήμιο.

    Οι άνθρωποι εκεί είναι πολιτικά ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά και οικολογικά θέματα. Συμβάλλουν στην πολιτιστική σκηνή διοργανώνοντας συναυλίες, διαλέξεις, φεστιβάλ και πάρτι. Το φαγητό που προσφέρεται σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι συνήθως επίσης vegan και πολλοί άνθρωποι εκεί δεν τρώνε κρέας. Η πόλη προωθεί και το Veganuary, την ετήσια πρόκληση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνουν vegan για τον μήνα Ιανουάριο.

    Οι Πράσινοι πολιτικοί είναι μέρος του Περιφερειακού Συμβουλίου από το 1979. Επίσης, το ένα τρίτο του πληθυσμού της είναι φοιτητές, οπότε η πόλη φιλοξενεί μια μορφωμένη κοινότητα που γνωρίζει τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτό το νεανικό και ενεργητικό πνεύμα είναι που έχει ανοίξει την «πόρτα» στη βιωσιμότητα, φέρνοντας νέες ιδέες.

    Το Ada Bakery, για παράδειγμα, άνοιξε στην πόλη αφού ένας νέος, ο Sedat Yalcin, πριν από αρκετά χρόνια έμεινε για λίγο καιρό χάρη σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής. Σήμερα το διευθύνει με τη σύζυγό του, Aysenur-Sarcan Yalcin. Ενώ η Γερμανία είναι διάσημη για τα ντόνερ κεμπάπ και τα shawarma, στον φούρνο του Yalcin, σχεδόν ό,τι πωλείται είναι vegan. Γενικά, η πόλη προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που επιτάσσει η κοινωνία και γίνεται πιο φιλική προς το περιβάλλον.

    Γιατί δεν θα δεις αυτοκίνητα στο Tübingen

    Οι μεγάλοι ποδηλατόδρομοι σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές στο parking, κάνουν την πόλη μη φιλική προς τα αυτοκίνητα. Μάλιστα από τον Φεβρουάριο του 2022 δεν θα επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορούν αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, ο οποίος θα προορίζεται για λεωφορεία και ποδήλατα. Αν και πρόκειται για μια μικρή πόλη, ξοδεύει πολλά περισσότερα σε υποδομές ποδηλάτων από ό,τι η Κοπεγχάγη, όπως αναφέρει ο Boris Palmer, δήμαρχος της πόλης στο BBC.

    Νέοι φόροι που επιβλήθηκαν στην πόλη προωθούν ακόμα περισσότερο την «πράσινη» νοοτροπία. Ο Verpackungssteuer (φόρος συσκευασίας) επιβάλλει μια επιπλέον πληρωμή πενήντα λεπτών σε οποιαδήποτε συσκευασία μιας χρήσης. Επιπλέον, όλα τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης κοστίζουν παραπάνω.

    Ακόμη και τα κουτιά πίτσας και το αλουμινόχαρτο γύρω από ένα φαλάφελ σε πακέτο φορολογούνται. Ανεξάρτητα από το αν φτιάχνεται από ανακυκλωμένο υλικό, οτιδήποτε είναι μιας χρήσης θα είναι πιο δαπανηρό, με βάση την αρχή ότι η μη παραγωγή είναι καλύτερη από τη μελλοντική ανακύκλωση ή το πέταγμά τους. Ακόμα και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν. Σκούρα τα έχουν βρει τα McDonalds της Tübingen, που μηνύουν την πόλη για τον φόρο, καθώς είναι δύσκολο να αλλάξει την πολιτική της για μια μόνο περιοχή.

    Το έχει ξανακάνει και στο παρελθόν, όταν η πόλη Kassel στην Γερμανία προσπάθησε να επιβάλει τον ίδιο φόρο την δεκαετία 1990, αλλά τα McDonalds στάθηκαν εμπόδιο. Ο δήμαρχο της πόλης, πάντως, είναι αισιόδοξος. Από το 2007, έχει συμβάλλει στην διαμόρφωση της «πράσινης» πολιτικής, όπως τα υποχρεωτικά ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες και τα δωρεάν λεωφορεία τα Σάββατα, και έχει ενθαρρύνει τους κατοίκους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

    Στα θετικά που έχουν καταγραφεί είναι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% στην πόλη. Παρόλα αυτά πολλοί θεωρούν πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί το μοντέλο της πόλης κάπου αλλού, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια κατεξοχήν πανεπιστημιούπολη εκτός της σφαίρας της πραγματικότητας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο σύγχρονων πόλεων.

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Daily Telegraph: Το αφιέρωμα στις 10 μυστικές «γωνιές» της Ελλάδας

    Βιετνάμ: Το φιλόδοξο έργο για μια νέα καταπράσινη πόλη

    Ιταλία: Το ειδυλλιακό νησί που προσφέρει γερή δόση ιταλικής ομορφιάς