Την ενόχληση που της προξένησαν τα Madwalk 2022 έδειξε η Δανάη Μπάρκα στη σημερινή εκπομπή Πάμε Δανάη, όπου στάθηκε στην έλλειψη ποικιλίας στην εκπροσώπηση των διαφορετικών σωματότυπων σε αυτή την διοργάνωση μουσικής και μόδας.

    Με εξαίρεση την Κατερίνα Πεφτίτση και ένα ακόμα μοντέλο, δεν υπήρξε κάποια άλλη περίπτωση που να πιάνει τα όρια του plus size και αυτής της περιοχής σωμάτων.

    Η Δανάη Μπάρκα κατηγόρησε ουσιαστικά την ελληνική μόδα για υποκρισία και είπε πως κοπέλες όπως εκείνη, που έχουν παραπάνω κιλά, η μόδα τους κλείνει την πόρτα, τις διώχνει και δεν τους προσφέρει ταύτιση.

    «Άκουσα χθες στο Madwalk όλους τους ανθρώπους που είπαν 420 φορές τη λέξη αυτοπεποίθηση, εκατομμύρια φορές τη λέξη στερεότυπα. Έβλεπα ένα show 2-3 ώρες και βλέπω ένα κορίτσι plus size στην αρχή κάπου, μετά άλλο ένα κορίτσι να περνάει κάποια στιγμή και να εξαφανίζεται. Ακόμη και σε ένα act που το προλόγισαν ότι αγαπάει το plus size άρχισαν να βγαίνουν μοντέλα με 90-60-90…Μη σας πω με 30-20-30.

    Και λέω, με ποιον τρόπο πας να πατήσεις τα στερεότυπα και με ποιον τρόπο καλλιεργείς αυτοπεποίθηση όταν λες στον μισό πληθυσμό μιας χώρας ότι λάμψη είναι μόνο να φαίνεται η κλείδα σου..; Που οι κοπέλες ήταν συγκλονιστικές.

    Αλλά δεν είχα με ποιον να ταυτιστώ. Αυτό με έκανε να πω ότι δε θα σοβαρευτούμε ποτέ. Αν δεν ταυτιστούμε ποτέ, πώς θα πάρουμε αυτοπεποίθηση τα κορίτσια και τα αγόρια; Όταν η βιομηχανία της μόδας δεν πατάει πρώτη τα στερεότυπα – δε μου αρκεί να το λέει…Δείξτο μου. Δείξε μου μινιόν, plus size, υπάρχουν όλα εκεί έξω. Υπάρχουν γεμάτα, μικρά, ψηλά, με πλάτες κορίτσια. Πώς η μόδα μου κλείνει το παράθυρο για να μπορώ να ονειρευτώ ένα ρούχο; Πίστευα φέτος οι διοργανωτές θα το αλλάξουν. Και δεν είδα τίποτα.

    Αν πάω στο εξωτερικό θα βρω ρούχα για το σώμα μου. Με αυτούς τους σχεδιαστές (στα Madwalk) μόνο αν τους πάρω τηλέφωνο να μου ράψουν. Κι όχι όλοι. Υπάρχουν κάποιοι οριακά ρατσιστές με τα πιο δύσκολα σώματα. Υπάρχουν εταιρείες που δεν έχουν νούμερο. Μη λέμε για το εξωτερικό γιατί υπάρχουν μια Ashley Graham και μια Lizzo. Είδες εδώ κανένα act με plus size μοντέλο; Δεν υπάρχει εταιρεία στην Ελλάδα να στηρίζει ένα plus size μοντέλο.

    Σε μια βραδιά όπως αυτή, βάλε 12 μοντέλα κανονικά, βάλε και 12 plus size. Μη μου μιλάς για τα στερεότυπα ενώ δε με κάνεις να φαντάζομαι τον εαυτό μου σε ένα ρούχο. Με διώχνεις, δεν ταυτίζομαι».

    Η Δανάη Μπάρκα είναι η μοναδική που μίλησε γι΄αυτό το ζήτημα, για την έλλειψη δηλαδή ποικιλίας στα σώματα που προβλήθηκαν στα Madwalk, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες συμμετέχουσες που εκτός Madwalk είναι λαλίστατες, αλλά επ΄αυτού δεν έβγαλαν άχνα.

    Φυσικά, αυτό που χρειάζεται να ειπωθεί είναι πως η μόδα, όσο κι αν κάποιοι συμμετέχουν στο mainstream λέγοντας ότι θα σπάσουν τα στερεότυπα, είναι για μοντέλα όπως τα είδαμε στα Madwalk και όπως τα βλέπουμε εν γένει. Το πρόβλημα είναι σε αυτό που εστίασε η Δανάη Μπάρκα, ότι δηλαδή αυτοί οι σχεδιαστές αγνοούν στα ρούχα που παράγουν και πουλάνε στην αγορά, τις κοπέλες εκείνες που δεν είναι skinny ή slim μοντέλα.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Madwalk 2022: Η κόρη της Εύης Αδάμ και του Λάμπη Λιβιεράτου έκλεψε τις εντυπώσεις

    GNTM 5: Η Κότυ μιλάει για τον σοβαρό τραυματισμό που της στέρησε τη νίκη – «Τους έκανα χάρη που αποχώρησα»

    Madwalk 2022: Δύο πρώην στην ίδια σκηνή – Η εμφάνιση της Ηλιάνας τη στιγμή που τραγουδάει ο Αργυρός