Πίνακας Περιεχομένων
  1. Τι αναφέρει το πόρισμα
  2. Τι απαντά ο Νίκος Κοκλώνης
  3. Η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επιδότηση
  4. Η αντίδραση του ALPHA

  Η Κατερίνα Καινούργιου μίλησε, το πρωί της Παρασκευής (24/02), για τον Νίκο Κοκλώνη, ο οποίος – σύμφωνα με δημοσιεύματα – φέρεται να βρίσκεται υπό έλεγχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τις οικονομικές Αρχές, και τόνισε ότι «είναι σίγουρη πως η αλήθεια θα λάμψει».

  Συγκεκριμένα, η Κατερίνα Καινούργιου τόνισε μέσα από την εκπομπή «Super Κατερίνα», που παρουσιάζει στον ALPHA: «Επειδή διαβάζω διάφορα στα social media με αρκετή τοξικότητα και χαιρεκακία, επειδή διαβάζω και κάποια άρθρα που πραγματικά με στεναχωρούν… Εχθές (23/02) ήταν και η κοπή πίτας του ALPHA. Προσωπικά, επέλεξα να μην παρευρεθώ παρ’ όλο που ο Νίκος (σ.σ. Κοκλώνης) και όλοι μου είπατε “πήγαινε”».

  Η Κατερίνα Καινούργιου, στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Όταν νιώθω ότι ένας φίλος μου βάλλεται, εγώ θεωρώ ανθρώπινο σε έναν φίλο πραγματικό μου, που με έχει στηρίξει και αγαπάω και γνωρίζω την ψυχή του και πόσο κόσμο έχει ευεργετήσει και βοηθήσει, σε μια στιγμή που μπορεί να αισθάνομαι εγώ ότι εκείνος νιώθει λίγο αμήχανα ή περίεργα, να είμαι δίπλα στον φίλο μου. Εγώ το ανθρώπινο το βάζω πάνω και από το επαγγελματικό, πάνω απ’ όλα, τις αξίες της ζωής τις μετράω έτσι. Εγώ τον Νίκο (σ.σ. Κοκλώνη) τον αγαπάω πάρα πολύ και είμαι σίγουρη ότι η αλήθεια θα λάμψει. Εμένα με ενδιαφέρει να είναι καλά ο φίλος μου».

   

  Τι αναφέρει το πόρισμα

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Νίκος Κοκλώνης ελέγχεται για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, φορολογική απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με τον επικεφαλής της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος, επίτιμο αντιεισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη, να έχει δώσει εντολή δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του παραγωγού για οικονομικά αδικήματα ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ.

  Το πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Βουρλιώτη βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, κ. Χρ. Μπαρδάκη, που θα διεξάγει την έρευνα. Στην υπόθεση, σύμφωνα με το πόρισμα, εξετάζονται εκτός του κ. Κοκλώνη άλλα 7 άτομα, 13 εταιρείες και οι εκπρόσωποι αυτών.

  Τι απαντά ο Νίκος Κοκλώνης

  Ο παρουσιαστής και επιχειρηματίας εξέδωσε μια ανακοίνωση μέσω της Barkingwell Media, της εταιρείας του, όπου ξεκαθάριζε πως δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση περιουσίας, κανένας έλεγχος προς το πρόσωπό του για τέτοια ποινικά αδικήματα και επιφυλάσσεται για νομικές κινήσεις εις βάρος όσων έγραψαν αυτό το ρεπορτάζ.

  Ειδικότερα, ο Νίκος Κοκλώνης τόνισε: «Σχετικά με το δημοσίευμα του Documento, στο οποίο αναφέρεται το όνομά μου και ότι ελέγχομαι για νομιμοποίηση εσόδων, διευκρινίζω ότι:

  1) Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από 7 χώρες, έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο.

  2) Αναρωτιέμαι πώς το Documento γνωρίζει ότι ελέγχομαι από κάποια αρχή, ενώ σε εμένα, τον «ελεγχόμενο», δεν έχει κοινοποιηθεί οτιδήποτε σχετικό.

  3) Οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια αφορούν παραγωγές γνωστών τηλεοπτικών εκπομπών που μεταδίδονται από όλους σχεδόν τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι τηλεοπτικές παραγωγές των επιχειρήσεών μου είναι διαθέσιμες σε όλους μέσω των σταθμών. Οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές, καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους το πόθεν έσχες μου, στο οποίο απεικονίζονται πλήρως οι πηγές των εισοδημάτων μου ανά τον κόσμο.

  4) Αποτελεί πάγια αρχή των εταιρειών μου και εμού να συνεργαζόμαστε και να διευκολύνουμε τις αρχές στην άσκηση του έργου τους. Αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον όποτε χρειαστεί.

  5) Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να διαβάλλει εμένα ή τις εταιρείες μου, που απασχολούν εκατοντάδες έντιμους εργαζομένους, και θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εναντίον όσων δημοσιεύσουν ή αναπαραγάγουν ψευδείς ειδήσεις ή χρησιμοποιήσουν παράνομα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα».

  Αργότερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Νίκος Κοκλώνης ήταν πιο επιθετικός και έγραψε πως «δε θα σας κάνω τη χάρη να μείνουν 600 άτομα χωρίς δουλειά. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».

  Η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επιδότηση

  Εκτός από τις κατηγορίες για τις οποίες ελέγχεται ο Νίκος Κοκλώνης, το ρεπορτάζ του Documento ανέφερε πως είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης επιδότηση ύψους 9,9 εκατομμυρίων ευρώ σε νεοσύστατη μονοπρόσωπη εταιρεία, της οποίας εκπρόσωπος είναι ο Νίκος Κοκλώνης.

  Από το Υπουργείο εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία τονίζεται πως ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, η επιχείρηση αυτή θα λάμβανε σε μερικά χρόνια το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ εφόσον είχε ολοκληρώσει η ίδια επένδυση ύψους 9,9 εκατομμυρίων.

  «Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων αναφορικά με την εμπλοκή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην εταιρεία «BARKINGWELL PROGRESS», συμφερόντων του κυρίου Κοκλώνη, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

  Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 83271/ΥΠΕ/7/00465/Π/Ν.4399/2016/30-08-2022 απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4399/2016, όπως ισχύει, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 αυτού (Ε ́ κύκλος), επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «BARKINGWELL PROGRESS MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που αναφέρεται στην «ίδρυση μονάδας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, βίντεο και κινηματογραφικών ταινιών» στο 40,2 χλμ Αττικής Οδού, του Δήμου Παιανίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 9.935.712,09 ευρώ. H κρατική επιχορήγηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου σε περίπτωση υλοποίησης του έργου θα ανέλθει σε 2.086.499,54 €. Η καταβολή της δηλαδή εξαρτάται όπως είναι καθολικά γνωστό από την υλοποίηση της επένδυσης.

  Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα εκ μέρους του φορέα για καταβολή επιχορήγησης, ούτε αίτημα για έλεγχο επί της υλοποίησης, συνεπώς δεν δύναται να λάβει χώρα καμία εκταμίευση ποσού ενίσχυσης.

  Επιπλέον σημειώνεται ότι η τεκμηρίωση της δυνατότητας χρηματοδότησης επενδυτικού έργου που έχει υπαχθεί στον ν. 4399/2016 δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την υπαγωγή, το οποίο αποτελούσε αδυναμία του προηγούμενου νόμου που διορθώθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022.

  Επομένως, η εταιρεία «BARKINGWELL PROGRESS» συμφερόντων του κυρίου Κοκλώνη ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης 9.935.712,09 ευρώ, ουδέποτε προσπάθησε να τα εκταμιεύσει ούτε και θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον μετά από χρόνια, 2 εκατομμύρια, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09 και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα.

  Κατά συνέπεια καμία εμπλοκή του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν υφίσταται στην παρούσα υπόθεση».

  Η αντίδραση του ALPHA

  Όπως είναι λογικό, αυτές οι εξελίξεις έθεσαν εν αμφιβόλω τις παραγωγές της εταιρείας του κ. Κοκλώνη, όπως είναι το «Super Κατερίνα», το «J2US» και το «Χαμογέλα Και Πάλι».

  Για τις δύο πρώτες, ο ALPHA ενημέρωσε πως δεν θα αλλάξει κάτι ως προς την προβολή τους, ενώ το MEGA δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια ανακοίνωση.