Πίνακας Περιεχομένων
    1. Για καφέ
    2. Για σφολιάτες και πρωινό/brunch
    3. Για γλυκό
    4. Για βόλτες
    5. Για ζυμαρικά και πίτσα
    6. Για μπέργκερ
    7. Για σουβλάκι
    8. Για έθνικ
    9. Για ποτό
    10. Τα ιδιαίτερα

    Μπορώ να σας αραδιάσω πολλούς στίχους από τραγούδια που αφορούν το Παγκράτι. Μπορώ να σας βάλω τραγούδια που τιτλοφορούνται με το όνομα μιας περιοχής που είναι ένας από τους πιο μεγάλους μύθους της Αθήνας. Άλλοι θα στο αναφέρουν γιατί δεν βρίσκεις να παρκάρεις ούτε με αίτηση στον Μητσοτάκη. Άλλοι γιατί ψάχνουν να νοικιάσουν και βρίσκουν στην καλύτερη 450 ευρώ για σπίτι 35 τετραγωνικά που είναι και 25ετίας και βάλε.

    Όπως λέει και ο Φοίβος Δεληβοριάς στο τραγούδι του Μόνο Ψέμματα, «Κάποιος έφτιαξε στη γη το Παγκράτι και δεν έκλεισα μάτι από κείνη τη μέρα εγώ». Κι έτσι είναι. Αν ζεις στο Παγκράτι, ξέρεις ότι δύσκολα θα κλείσεις μάτι. Υπάρχει κι ένας αστικός μύθος ότι κάποιοι παίρνουν μια φορά την εβδομάδα την αστυνομία για να κάνει παρατήρηση σε κάποια συγκεκριμένα μαγαζιά για τη δυνατή μουσική. Σε περίπτωση που ζεις κοντά στην Πλατεία Πλαστήρα, κοντά στο Chelsea, τότε έχεις υπογράψει συμβόλαιο με την αϋπνία. Ή με τις ωτασπίδες.

    Το Παγκράτι είναι ένας κορυφαίος αθηναϊκός κόμβος. Μέχρι και μεταμεσονύκτιο τρόλεϊ, το 11, περνάει από εκεί. Κι ενώ οι περισσότεροι νομίζουν πως η ζωή στο Παγκράτι είναι ο πεζόδρομος της Υμηττού με τις καφετέριες – ακόμα ένας μύθος – στην πραγματικότητα το Παγκράτι έχει 3 μέρη πολύ πιο όμορφα και με πολλές επιλογές. Πλατεία Βαρνάβα, Πλατεία Πλαστήρα, Πλατεία Προσκόπων. Άλλωστε, οι καφετέριες στην Υμηττού είναι κατά βάση για τους μαθητές λυκείου και για τους κάγκουρες της περιοχές.

    Όπως ήταν κάποτε τα Village εκεί, που τώρα φυτοζωούν μαζί με όλο το εμπορικό κέντρο εκεί. Κάποτε, ήταν στέκι τα Friday’s στον τελευταίο όροφο. Όταν έκλεισαν αυτά, τότε τα Village έγιναν ένα μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό.

    Είναι από τις φορές που μια περιοχή έχει στη βιτρίνα της κάτι λιγότερο όμορφο και θέλει να πας μέχρι βαθιά μέσα της για να δεις τις πραγματικές της ομορφιές. Αν λοιπόν θες να περάσεις μια μέρα στο Παγκράτι, τότε κάνε αυτό το οδοιπορικό Ευαγγέλιο.

    Για καφέ

    Στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει μαγαζί που να μην προσφέρει καφέ. Οι διαφορές δεν είναι ιδιαίτερα ευκρινείς για να πεις ότι το τάδε μαγαζί κάνει τρομερά καλό καφέ ενώ το δείνα είναι κακό. Άλλωστε, τα περισσότερα μαγαζιά στο Παγκράτι στέλνουν τους μπαρίστες τους σε ειδικά σεμινάρια για παρασκευή καφέ και είναι όλοι πολύ έμπειροι. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια, τότε θα σου πω σίγουρα το T & Toggs στην Βαρνάβα και το Flamingo στην Ευφράνορος.

    Για σφολιάτες και πρωινό/brunch

    Εδώ υπάρχουν αρκετές επιλογές. Η Πνύκα είναι πολύ ξακουστή, όπως και το Χωριάτικο στη Φιλολάου ψηλά, ενώ λίγο πιο χαμηλά υπάρχει και το Mon Koulour. Αυτά για τις σφολιάτες. Αν σε ψήνει brunch, το The Rabbit Punch είναι μια τοπ επιλογή, όπως και το Flamingo.

    Για γλυκό

    Κανονικά αυτό το section δεν θα το έβαζα, αλλά όταν το Παγκράτι διαθέτει ένα από τα πιο φημισμένα γαλακτομπούρεκα της Αθήνας, είμαι αναγκασμένος να αφιερώσω λίγο χώρο μόνο για χάρη του. Το Γαλακτομπούρεκο Τριανταφύλλου μπαίνει με διαφορά στα 4-5 καλύτερα της πρωτεύουσας, με το κάτω μέρος να είναι απόλυτα σιροπιασμένο, την κρέμα να λιώνει στο στόμα και την πάνω μεριά να έχει το τέλειο κρατσάνισμα. Και όλα αυτά μαζί κάνουν έρωτα στον ουρανίσκο σου.

    Πολύ φημισμένα πάντως είναι και τα γλυκά του Dolce, λίγο πιο δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Αρτεμίου.

    Για βόλτες

    Όλο το Παγκράτι είναι μια περιοχή για βόλτες. Ανάλογα τι προτιμάς. Μπορείς να πας στο Άλσος στη Ριζάρη και να περπατήσεις εκεί. Μπορείς να κατέβεις τη Ριζάρη και να καταλήξεις στο Κολωνάκι. Μπορείς να πας από την άλλη πλευρά, προς Νέα Ελβετία και Βύρωνα και να βρεθείς στις γειτονιές της παλιάς Αθήνας, στα μέρη όπου πριν από 90 χρόνια ξεκίνησαν τη ζωή τους προσφυγικές κοινότητες της Μ. Ασίας. Φυσικά οι προαναφερθείσες πλατείες ενδείκνυνται για περπάτημα, αλλά σίγουρα θα ερωτευτείς τη διαδρομή στην Αρχιμήδους, εκεί πίσω από το Chelsea, μέχρι το Μετς.

    Εννοείται πως θα πας και στο Μουσείο Γουλανδρή, να αράξεις στην πλατεία απ΄έξω το βράδυ. Προσωπικά, προτιμάω να περπατάω κάθε φορά στις σκάλες που βρίσκονται διάσπαρτες. Να τις ανεβαίνω και να βλέπω το Παγκράτι από ψηλά. Είναι μικρές σταγόνες γειτονιάς σε μια μοντέρνα, αστική περιοχή. Ολάνθιστες, πιθανότατα με πόρτες που οδηγούν σε σπίτια που ανήκουν σε παλιότερες γενιές, αυτές οι σκάλες είναι ό,τι πιο όμορφο θα συναντήσεις σε γειτονιά. Λες και ανοίγουν μια πύλη για μια άλλη διάσταση.

    Αν κατηφορίσεις την Υμηττού, μπορεί να βρεθείς στην περιοχή που όποιος την ακούει, νομίζει ότι άκουσε λάθος. Όσοι γνωρίζουν, την αποκαλούν Γούβα. Βρίσκεται στη σκιά του Παγκρατίου, σαν να προσπαθεί να κρυφτεί από τον κόσμο και να μείνει μόνο για τον εαυτό της.

    Για ζυμαρικά και πίτσα

    Η αφθονία επιλογών σε ιταλικές γεύσεις είναι από τα χαρακτηριστικά στο Παγκράτι. Κάποιοι θα σου πουν για το CIAO όπου μπορείς να φας κι ένα κρουασαν-θερμιδική βόμβα. Εγώ δεν στο συνιστώ και τόσο. Τίμιες ιταλικές επιλογές είναι το Tre Sorelle και το Frater & Sorror, αλλά εγώ θα σου έλεγα να πας με κλειστά τα μάτια στο Cupola και στην Tratoria D’ Onofrio.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Frater & Soror (@fraterandsoror)

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cupola (@cupola_trattoria)

    Για μπέργκερ

    Το Κολιμπρί είναι ένας θρύλος για το μπέργκερ του και δύσκολα δεν θα το βρεις σε οποιαδήποτε λίστα, οποιασδήποτε ιστοσελίδας που μιλάει ελληνικά. Το Bacon Cheeseburger του είναι κλασική αξία, όπως και οι πατάτες του. Αν προτιμάς κοτόπουλο, τότε θα πάρεις το BLT του, ενώ είναι μια παραπάνω από τίμια επιλογή για πίτσα ή ζυμαρικά. Έχει και veggie burger και vegetarian πίτσες.

    Εσχάτως πάντως, την παράσταση στο μπέργκερ έχει κλέψει το Better Burger της Χριστίνας Μπόμπα. Εγώ έχω εντυπωσιαστεί από το mushroom vegan burger, καθότι δεν τρώω κρέας κλπ., αλλά αξιόπιστοι φίλοι μου έχουν μιλήσει με τα καλύτερα για το Chicken tagliata sous vide burger, το Buffalo goat cheese burger και το Χωριάτικo Burger του.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BetterBurger (@betterburgergr)

    Για σουβλάκι

    Το σουβλάκι είναι το εθνικό μας σπορ και στο Παγκράτι θα χάσεις το μέτρημα. Το Piggy-πόπουλο είναι το πιο παλιό από τις πιο μοντέρνες επιλογές, ενώ ο Παλιάκης έχει το παραδοσιακό, το ορθόδοξο. Ο ερχομός του Έλβις πριν 5-6 χρόνια άλλαξε τα δεδομένα και κερδίζει τη μερίδα του λέοντος εκμεταλλευόμενος και τον συνωστισμό στο Chelsea. Εγώ πάντως θα σου προτείνω δύο άλλα spots. Το Αλεξανδρινό Κεμπάμ απέναντι από το συντριβάνι και τον Χρήστο που έχουν θεϊκές πατάτες τηγανητές και έχουν κρατήσει και κάπως νορμάλ τις τιμές τους σε σχέση με την ακρίβεια που συναντά κανείς στο σουβλάκι εδώ και ένα μήνα.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @souvlakia_xristos

    Για έθνικ

    Το Mi Vida στην Πλατεία Πλαστήρα, δίπλα στην Αρbaroριζα έχει πολύ αξιόλογες μεξικάνικες επιλογές και έναν από τους πιο ωραίους χώρους στο Παγκράτι. Έχεις πραγματικά την αίσθηση πως είσαι κάπου αλλού. Για έθνικ γεύσεις θα πας επίσης στο Baba Ganoush.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mi Vida (@mivida.athens)

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mi Vida (@mivida.athens)

    Για ποτό

    Αν η φάση σου είναι μπύρα, τότε θα πας οπωσδήποτε στο Berlin By 5 Drunk Men. Εκεί θα συναντήσεις μια τεράστια ποικιλία από μπύρες και θα διαγωνιστείς αν σε ψήνει. Στο μαγαζί υπάρχει μια οθόνη που δείχνει πόσο καταναλώνει κάθε τραπέζι και όποιο βγει πρώτο στο τέλος της βραδιάς, κερδίζει κέρασμα.


    Αν η φάση σου είναι wine bar, τότε θα πας λίγο πιο δίπλα, στο La Cigale, που το άνοιξαν δύο Γάλλοι και έχουν υπέροχες γαλλικές και ελληνικές ετικέτες και τυριά που έρχονται κατευθείαν από την Προβηγκία. Τα τυριά εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή, τα κρασιά επίσης, όμως θα βρεις και επιλογές σε cocktail με βάση το κρασί ή γαλλικά αποστάγματα όπως το Ricard που είναι απεριτίφ.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LA CIGALE (@lacigalegr)

    Για cocktails γενικότερα σου προτείνω το Pink Freud και το Rabbit Punch.

    Για βαρβάτη διασκέδαση και για γνωριμία με μπόλικο κόσμο, τότε θα πας κουτουρού στο Hippy 3. Πρόκειται για ένα μαγαζί που μέχρι πριν 4 χρόνια λεγόταν Magic Bus και είχε λίγους θαμώνες. Άλλαξε όνομα, έκανε λίγες αλλαγές στη διακόσμηση και ξαφνικά έγινε το πιο hot στέκι στο Παγκράτι. Από Τρίτη μέχρι Κυριακή γεμίζει και δη μετά τις 10 και 30 δεν χωράς να περάσεις. Κυριακές έχει και afternoon party με μουσικές από δεκαετίες του ’60 και του ’70, κάτι Παπαμιχαήλ και Βουγιουκλάκη. Παραδόξως, ο κόσμος που είναι 25-35, γουστάρει και το ζει.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HIPPY3 (@hippy3athens)

    Τα ιδιαίτερα

    Υπάρχουν τρία μαγαζιά στο Παγκράτι που έχουν κάτι το ιδιαίτερο, είτε ως πρόταση διασκέδασης, είτε ως χώρος, είτε ως πολλές διαφορετικές μοναδικότητες.

    Το π314 είναι ένα μπαρ που έχει κάθε εβδομάδα jazz βραδιές με πολύ καλούς μουσικούς.

    Το SUPERFly έχει πολύ όμορφη διακόσμηση με παλιά παιχνίδια και αντί για τραπέζια, έχει φλιπεράκια και τζουκμπόξ.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @superflycafebar

    Στην περιλάλητη καφετέρια ACAPUS μαζεύονται οι παρέες για επιτραπέζια παιχνίδια.

    Τέλος, υπάρχει η φρέσκια άφιξη του Soil. Είναι αυτό που λέει το όνομά του. Έδαφος. Πρόκειται για ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας που όμως βασίζεται σε βιολογικά παράγωγα της ελληνικής γης. Έχει τη λογική του farm to table, με τον Έλληνα σεφ Τάσο Μαντή, κάτοχο Michelin αστεριού, να βρίσκει ένα νεοκλασικό στην περιοχή και να στήνει έναν χώρο τριών επιπέδων, με το πρώτο επίπεδο να έχει την κουζίνα που είναι ανοιχτή στον πελάτη για να δει όλη τη διαδικασία.

    Όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από το κτήμα που έχει ο σεφ στο Αλεποχώρι, το οποίο διαχειρίζεται ο πατέρας του, κάτι που σημαίνει πως ανά εποχή διαφοροποιείται το μενού. Στο Soil όλοι επιλέγουν το μεγάλο degustation μενού, με 14 πιάτα στα 86 ευρώ. Πολύ σημαντικό κομμάτι στην εμπειρία του Soil είναι και το κρασί και γι΄αυτό διαθέτει δύο wine sommeliers που θα σε καθοδηγήσουν. Όπως καταλαβαίνεις, το να σου μιλήσω για συγκεκριμένα πιάτα είναι άτοπο, αφού ό,τι κι αν σου πω, κάτι διαφορετικό θα βιώσεις ως γευστική εμπειρία.

    Σας αφήνω με ένα αγαπημένο κομμάτι που έχει γράψει η υπέροχη Μαρίνα Σπανού.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Το Κολωνάκι άλλαξε: Τα καλύτερα μαγαζιά από το πρωί ως το βράδυ

    Γι’ αυτό η Κυψέλη δεν πρόλαβε να γεράσει

    5 μπαράκια στην Αθήνα κατάλληλα για πρώτο ραντεβού